Aferama Patria in Depala vas je skupno tudi to, da se v obeh pojavlja ime Draga Kosa, pravita Janša in Zagožen, osumljenca v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Aferama Patria in Depala vas je skupno tudi to, da se v obeh pojavlja ime Draga Kosa, pravita Janša in Zagožen, osumljenca v zadevi Patria. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna je bila Kosova vloga v zadevi Depala vas?

Po razkritju zapisnika o zaslišanju Draga Kosa na Finskem sta nekdanji premier Janez Janša in Jože Zagožen, ki imata oba status osumljenca v zadevi Patria, opozorila, da imata današnja oklepniška afera in afera Depala vas iz leta 1994 skupnega imenovalca, in sicer tedanjega kriminalista in zdajšnjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa.

Kot poroča novinar TV Slovenija Matej Hlebš, je iz zapisnika o zaslišanju Draga Kosa razvidno, da je Kos finskim kriminalistom aprila lani omenil 34 oseb, med njimi tudi imena tistih, ki so jih Finci potem zaslišali v Sloveniji. Kos je na Finskem povedal tudi: "Jože Zagožen je tisti, o katerem imamo informacijo, da je obrambnemu ministru Karlu Erjavcu predlagal, katerega (orožarja) naj izbere."

"Gre za to, da je Drago Kos moj stari znanec še iz časov izpred Depale vasi, ko me je povabil enkrat na zaslišanje z lažnim obvestilom, da bo šlo za pogovor. Tam je hotel odvzeti prstne odtise in me priklopiti na detektor laži, kar sva potem preprečila z odvetnikom in očitno me spremlja vsa ta leta - veste Depala vas in afera Patria je v bistvu ena in ista zgodba, s ciljem, da se odstrani Janeza Janšo," je že pred dnevi dejal Zagožen.

Izjava agenta iz leta 1994 obremenjuje Kosa
Potem ko je njegov odvetnik takratnemu kriminalistu Kosu preprečil nezakoniti odvzem prstnih odtisov, Kosa pogovor z njim ni več zanimal, je še razložil Zagožen. Nekdanji agent Mitja Kunstelj pa je marca 1994 Zagožnu dal pisno izjavo, ki jo je v prispevku objavil Matej Hlebš, in iz katere je, kot pravi, razvidno, kako je nato Kos vseeno poskušal priti do prstnih odtisov.

Kunstelj je leta 1994 zapisal: "Pri srečanju s kriminalistom … Kos Dragom mi je med drugim tudi naročil, če bom slučajno kdaj prišel v kontakt z delavcem MORS-a dr. Zagožnom, … naj bom pozoren, katere stvari bo prijemal z rokami in naj si potem eno od »prijetih« stvari na vsak način prilastim. Povedal je, da to nujno potrebuje, ker bo s »stvari« pobral prstne odtise dr. Zagožna. …"

Krkovič potrjuje vse
To je potrdil tudi Tone Krkovič: "Vse potrjujem. Bili so zelo iskani papirji, prazni papirji, ki bi imeli odtis Jožeta Zagožna in za njih so pač svojim tajnim agentom ponujali denar, plačilo v gotovini." Drago Kos trditev ni komentiral.

Kakšna je bila Kosova vloga v zadevi Depala vas?