Drago Kos naj bi v pogovoru s finskimi zasliševalci s prstom kazal na Darka Njavra in Toneta Krkoviča. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos naj bi v pogovoru s finskimi zasliševalci s prstom kazal na Darka Njavra in Toneta Krkoviča. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Polkovnik Rajko Velikonja, član komisije, naj bi opazil, da so Elbitove kupole pretežke za patrie in dokumenta ni želel podpisati, pravi Kos. Foto: EPA

Darko Njavro in Tone Krkovič sta za Patrio lobirala pri Zdenku Pavčku, je na vprašanje finskih kriminalistov aprila lani odgovoril predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Omenjena naj bi obiskovala tudi druge ljudi, jih prepričevala, naj sodelujejo s Patrio, in pri tem trdila, "da je vnaprej jasno, da bo oklepniški posel dobila Patria", je po pisanju Dela dejal Drago Kos.

Studenčnik prisiljen lobirati za Patrio?
Med ljudmi, ki naj bi jih Krkovič in Njavro obiskala, naj bi bil tudi direktor Sistemske tehnike med pogajanji Jože Studenčnik, ki naj bi po "preverjenih informacijah" protikorupcijske komisije "delal tudi za drugo stran, za Patrio, ker je član vodilne politične stranke (takrat SDS), v to početje pa je bil tudi prisiljen".

.

Studenčnik je na vprašanje Slovenske tiskovne agencije o kontaktih z Njavrom dejal, da se ne spominja, da bi imel kdaj kakršne koli osebne stike njim. Za Krkoviča pa je povedal, da ga je Zdenko Pavček ob neki priložnosti pripeljal na Ravne na Koroškem in ga predstavil kot zvezo za sodelovanje z vojsko. "Ni pa to imelo nobene zveze s Patrio," je zatrdil Studenčnik. Dodal je, da se je to zgodilo v letu 2006 in da sicer posebnih stikov s Krkovičem nista imela.

Studenčnik, o katerem naj bi Kos dejal, da je bil prisiljen v delovanje tudi za drugo stran - torej za Patrio, je povedal, da je bil nad to izjavo "res močno razočaran". Nekdanji direktor niti ne ve, "po kakšni logiki in iz česa bi lahko to sledilo". Ob tem je dejal, da Kosa pozna in da se ob tem čuti tudi osebno prizadetega. "Če je to izjavo dal Kos, mu jo res zamerim ... Jaz sem se takrat boril za našega krpana, kolikor se je dalo, in na koncu sem potegnil kratko," je dejal. Ko je dojel, da so posel izgubili, naj bi celo hudo zbolel. Zatrdil je tudi, da oseb iz Patrie osebno sploh ne pozna. "Nikoli nisem bil z njimi v kontaktu, niti jih nisem srečal," je še poudaril Studenčnik.

Njavrov veliki vpliv
Kos je Fincem, po pisanju Dela, dejal tudi, da sta bila Njavro in Krkovič angažirana pri Patrii (na vprašanje je odgovoril z "da") in jim izročil kopije vizitk Hansa Wolfganga Riedla in Reija Niityenena, ki jih je dobil od Zdenka Pavčka, njemu pa naj bi jih dala Njavro in Krkovič.

Predsednik komisije naj bi preiskovalcem prav tako dejal, da je Njavro zelo dober prijatelj Janeza Janše in da je "bil vedno uporabljen - o tem krožijo govorice - za izsiljevanje ljudi. Uradno je Njavro sicer zaposlen na Slovenskih železicah, vendar je njegov vpliv veliko večji. On je namreč menjaval menedžerje in najboljše policiste. Po njegovem predlogu ali zahtevi so bili ljudje zamenjani kar tako".

Ostri odzivi Njavra in Krkoviča
"Jaz javno obsojam šefa korupcijske komisije, da je lažnivec, goljuf in prevarant," je izjavil Darko Njavro. "Kos je znan lažnivec, lagal in potvarjal je informacije v letih 1993 in 1994 v zadevi Depala vas in isto počne tudi danes ... Na sodišču bom dokazal svoje navedbe ... Zakaj me človek ne toži, če ve, da ima prav?" se še sprašuje Njavro.

Krkovič pa na Kosovo pričanje odgovarja, da je vse "ostudna laž", saj "gospod očitno ne more iz kože svojega Udbovskega sinonima, ki se je glasil Peter iz Sove iz Depale vasi."

Odgovor Kosa: Njavro vedno burno reagira
Glede navedb Njavra, da je Kos "lažnivec, goljuf in prevarant", je Kos dejal, da Njavro "vedno burno reagira na podatke, ki niso v skladu z njegovo lastno samopodobo, ampak mu zaradi njegove mladosti pač ne gre zameriti". Za MMC je še dodal, da bo Krkovič imel priložnost svoje pojasniti na sodišču. Glede Krkovičevih zavrnjenih navedb iz zapisnika, pa je predsednik protikorupcijske komisije dejal, da jih bo verjetno zavrnil še kdo.

S finskimi kriminalisti tudi o Riedlu
Kos naj bi s finskimi kriminalisti govoril tudi o Wolfgangu Riedlu. "Vemo tudi, da je on sprejel odločitev o tem, da bodo nekateri slovenski državljani dobili zelo visoke provizije, pravzaprav podkupnine," je po pisanju Dela dejal Kos.

Po informacijah Dela se član komisije za izvedbo naročila osemkolesnikov, podpolkovnik Rajko Velikonja, ni želel podpisati pod mnenje komisije, ker naj bi ugotovil, da so oborožitvene kupole Elbita (te je predlagala Patria) pretežke za konstrukcijo finskih osemkolesnikov.

Kos: Vsebine, objavljene v Delu, ne morem komentirati
Drago Kos je na vprašanje STA-ja o objavi zapisnika v časniku Delo dejal, da vsebine ne more komentirati, saj je ni prebral, ker je v tujini. "Rečem lahko samo, da vse, kar sem navajal na zaslišanju, temelji na uradnih beležkah komisije in na dokumentih komisije, ki jih je pridobila komisija."