Nekdanji obrambni in sedanji okolijski minister Karl Erjavec pravi, da ima čisto vest. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji obrambni in sedanji okolijski minister Karl Erjavec pravi, da ima čisto vest. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Prvak SDS-a Janez Janša je dejal, da je ovadba proti Erjavcu nesmiselna. Foto: MMC RTV SLO

Erjavec, ki je bil med nakupom patrij minister za obrambo, pravi, da bi se delo ministra težko pokazalo kot nevestno. Poleg Erjavca je bil obtožni predlog izdan tudi zoper nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana. Zdajšnja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je o njem dejala, da je treba še počakati, če pa bi zadeva prišla na sodišče, bi Gutman verjetno odgovarjal kot državljan, saj naj bi se kmalu upokojil.

Pahor bo o Erjavcu govoril, ko bo kaj vedel
Medtem pa je ob robu obiska v Egiptu predsednik vlade Borut Pahor dejal, da bo lahko več o obtožnih predlogih zoper Karla Erjavca in Albina Gutmana povedal, ko bo seznanjen s podrobnostmi, morda že na četrtkovi seji vlade.

SDS: Za nevestno delo ovaditi 50 odstokov delavcev državne uprave
Prvak SDS-a je o vloženem obtožnem predlogu proti takratnemu ministru za obrambo Karlu Erjavcu dejal, da je nesmiselna. "Če bi bili tako trdni dokazi, kot so to trdili, bi bila preiskava že zaključena, in če bi bilo vse to res, ne vem, če bi bil Erjavec potrjen za ministra v tej vladi in bi že zdavnaj prekinili pogodbo s Patrio, pa je niso. 50 odstokov slovenskih uradnikov, ki so po mnenju Pahorja odveč, bi lahko obtožili kot Erjavca.", je dejal Janša. Opozoril je še, da je to le obtožni predlog, kar je manjša stvar, za katero je zagrožena kazen le denarna ali leto zapora.


Kot je znano, je skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala v zadevi Patria vložila obtožni predlog zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Po neuradnih podatkih sta to nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Gutman ter nekdanji obrambni in trenutni okolijski minister Erjavec.

V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala s pojasnili, da je obtožni predlog vložen v povezavi s podpisano pogodbo za nakup oklepnih vozil 8 x 8. Predkazenski postopek je po njihovih navedbah le delno končan, državno tožilstvo in policija pa delo nadaljujeta.

Erjavec predlog označil za politični konstrukt
Erjavec je bil nad informacijo o obtožnem predlogu presenečen in je dejanje označil za politični konstrukt. Med drugimi se je odzval tudi prvi mož protikorupcijske komisije Drago Kos. Po njegovem mnenju imajo tožilci v rokah dokaj trdne argumente za začetek sojenja v aferi z oklepniki.

Dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat je dejal, da bi morali nekdanjega ministra za obrambo in trenutnega ministra za okolje, če bi mu bilo kaznivo dejanje nevestnega dela v službi dokazano in bi bil pravnomočno obsojen, v vsakem primeru razrešiti, o čemer pa mora seveda odločiti predsednik vlade.