V protikorupcijski komisiji sklepajo, da je bila namera MOL-a, da na območju, kjer je bila odvzeta koncesija Lekarni Bitenc, opravljanje lekarniške dejavnosti prevzame javni zavod v njeni lasti, torej Lekarna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
V protikorupcijski komisiji sklepajo, da je bila namera MOL-a, da na območju, kjer je bila odvzeta koncesija Lekarni Bitenc, opravljanje lekarniške dejavnosti prevzame javni zavod v njeni lasti, torej Lekarna Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
BMW
Župan Zoran Janković je od BMW Slovenija lani v enoletno uporabo dobil BMW-jevo limuzino, ki jo uporablja tudi v službene namene. Tako ravnanje, tako protikorupcijska komisija, ne ustreza definiciji korupcije. Foto: EPA
Kos znova na delu

Iz protikorupcijske komisije so sporočili, da je komisija naredila napako pri predstavitvi načelnega mnenja glede ravnanja uradne osebe občine, ki v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti odvzame koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti zasebnemu koncesionarju. Komisija je prepozno ugotovila, da je primer, na katerem temelji načelno mnenje, še v pravnem postopku, zato komisija, dokler zadnji ni zaključen, o zadevi ne more izrekati svojih odločitev. Komisija tako umika načelno mnenje s svoje spletne strani in vljudno naproša vse medije, da informacij iz mnenja ne objavijo.

V komisiji so sicer o zadevi Bitenc podali mnenje (ki zdaj zaradi umika ne drži), da je mestna občina Ljubljana z odvzemom koncesije lekarni Bitenc ravnala koruptivno. V načelnem mnenju so zapisali, da "ravnanje uradne osebe občine, ki v nasprotju z Zakonom o lekarniški dejavnosti odvzame koncesijo za opravljanje lekarniške dejavnosti zasebnemu koncesionarju, s čimer omogoči drugemu izvajalcu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev koncesije, da na območju, za katerega je bila odvzeta koncesija, opravlja lekarniško dejavnost, je ravnanje, ki ustreza definiciji korupcije", so še zapisali (v zdaj preklicanem mnenju).

Kos je povedal, da se ni prijavil na vabilo kandidatom za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) s 6-letnim mandatom in da se tudi ne bo. Tudi za predsednika protikorupcijske komisije ne more več kandidirati, saj ima po predpisih samo en mandat. Povedal je tudi, da je določbo o prepovedi kandidiranja sestavil celo sam, saj bi se mu zdelo "izrazito nehigienično", da bi si z novim predpisom sam podaljšal možnost mandata v tej komisiji.


Uporaba BMW-ja ni korupcija

Komisija za preprečevanje korupcije je obravnavala še eno prijavo glede MOL-a, in sicer zaradi uporabe motornega vozila, ki ga je uradna oseba na občini dobila od zasebnika, v službene namene. Ugotovili so, da ravnanje ne ustreza definiciji korupcije. Kot je znano, je župan Zoran Janković od podjetja BMW Slovenija aprila lani v enoletno uporabo dobil BMW-jevo limuzino.

Za pastoralni center na razpis?
Koruptivno pa naj bi ravnala tudi vlada. V Kosovi komisiji so ugotovili, da definiciji korupcije ustreza ravnanje na uradu vlade za verske skupnosti, ko ga je vodil predhodnik Aleša Guliča, Drago Čepar. Domnevno naj bi šlo za sofinanciranju projekta pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkve, pri katerem ni prišlo do javnega razpisa. Tako naj bi bila omenjeni skupnosti z neposredno podelitvijo nepovratnih sredstev omogočena pridobitev neupravičene koristi.

Kos znova na delu