Stranke sestanek premierja in Kosorjeve komentirajo pozitivno, pri tem pa izpostavljajo pomen sledenja slovenskim interesom. Foto: MMC RTV SLO
Stranke sestanek premierja in Kosorjeve komentirajo pozitivno, pri tem pa izpostavljajo pomen sledenja slovenskim interesom. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Vajgl (Zares) o neločljivosti vprašanj vstopa Hrvaške v EU in reševanja mejnega vprašanja
Državni zbor
SLS pričakuje, da bo premier deloval v skladu s sklepom DZ-ja o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v EU. Foto: MMC RTV SLO
Premierja premierno

SD-jeva poslanka Darja Lavižar Bebler je pozitivno označila že dejstvo, da sta se premier in ministrica vlade sešla tako kmalu po tem, ko je Kosovarjeva prevzela funkcijo premierke Hrvaške. Lavtižar - Beblerjeva upa, da to pomeni, da si Kosorjeva "aktivno želi iskati možnosti za razrešitev problema med državama", spodbudne pa se ji zdijo tudi izjave obeh po srečanju.

SD: Poteza je na hrvaški strani
Poslanka je poudarila tudi, da je Slovenija še vedno zainteresirana za vstop Hrvaške v EU, in izrazila upanje, da je enako tudi na hrvaški strani, ki pa je, po njenih besedah, zdaj na potezi.

Zares: Vprašanji meje in vstopa sta neločljivo povezani
Ivo Vajgl
iz Zaresa je kot pozitiven označil dogovor, da mora okvir za reševanje težav, v katerih sta se znašli državi, vsebovati obe vprašanji - vstop Hrvaške v EU in vprašanje reševanja meje med državama. Dodaja, da je "zelo modro," da sta se premierja dogovorila, da bodo nadaljnja pogajanja in iskanje rešitev zapletov potekala "brez pretiranega sodelovanja javnosti."

DeSUS: Dobro, da se pogovarjamo naprej
V Desus-u menijo, da je dobro, da se pogovori med državama nadaljujejo. Karl Erjavec, predsednik stranke Desus, je izrazil upanje, da bo srečanje prispevalo k zmanjšanju napetosti in h krepitvi odnosov med državama.

SLS: Pozitivno, a ne pozabimo slovenskih interesov
Tudi v SLS-u imajo pozitivno mnenje o nadaljevanju pogovorov med državama, a, kot je dejal poslanec Jakob Presečnik, pričakujejo, da bo premier Pahor "deloval v skladu s sklepom DZ-ja o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške." Presečnik je poudaril, da je širitev povezave na Zahodni Balkan tudi v interesu Slovenije, vendar pa mora biti v skladu z zavezujočim sklepom DZ-ja, "ki podrobneje opredeljuje, kaj je Slovenija nadzorovala ob osamosvojitvi, ko so slovenski organi izvajali pristojnosti, med drugim tudi v zaselkih na levem bregu Dragonje, na ozemljih na levem bregu Mure pri Hotizi, ter ko je Slovenija imela teritorialni stik z odprtim morjem in je izvajala jurisdikcijo nad celotnim Piranskim zalivom."

SNS: Nesmiseln sestanek
Zmago Jelinčič
, prvak SNS-a pa meni, da je bilo srečanje "popolnoma brezplodno in nesmiselno dejanje", saj se s Hrvati, ki "ne spoštujejo nobenih svojih načel, nimamo kaj pogovarjati." Za Jeličiča bi bilo srečanje smiselno le, če bi Pahor odprl vprašanje referenduma o enotni Primorski, ki ga je v sredo predlagal Jelinčič.

SDS in LDS ne komentirata
SDS
je sestanek pozdravil, zdaj pa pričakuje, da bo premier Pahor predsednike parlamentarnih strank obvestil o dogovoru, ki sta ga sklenila s Kosorjevo. Odzvali se bodo šele takrat. Tudi LDS srečanja ne želi komentirati.

Ivo Vajgl (Zares) o neločljivosti vprašanj vstopa Hrvaške v EU in reševanja mejnega vprašanja
Premierja premierno