Žbogar in Clintonova sta podpisala tudi protokole o izmenjavi ratifikacijskih listin sporazumov o medsebojni pravni pomoči in izročitvah. Foto: EPA
Žbogar in Clintonova sta podpisala tudi protokole o izmenjavi ratifikacijskih listin sporazumov o medsebojni pravni pomoči in izročitvah. Foto: EPA
Amy Klobuchar
Klobucharjeva, ki so jo lani omenjali tudi kot morebitno demokratsko predsedniško kandidatko, naj bi prihodnje leto obiskala Slovenijo. Foto: EPA
Pogovor s Samuelom Žbogarjem

Dodal je, da se je ameriška državna sekretarka zanimala za slovenska stališča in jih skušala razumeti. "Obvestil sem jo tudi o petkovem premierskem srečanju," je dejal Žbogar, ki je na vprašanje, ali je mogoče reči, ali se je s stališč Clintonove dalo čutiti večjo ali manjšo naklonjenost do Hrvaške in Slovenije, odgovoril, da ne. "ZDA vedo, da reševanje problema poteka pod okriljem Evropske komisije, pripravljene pa so pri tem procesu pomagati, če bi bila ta pomoč koristna. Nisva pa se pogovarjala o konkretnih stvareh."

Število slovenskih vojakov v Afganistanu ostaja enako
Na dnevnem redu so bila tudi različna dvostranska vprašanja pa tudi sodelovanje na zahodnem Balkanu, razmerah v Belorusiji, Rusiji in Afganistanu. Glede zadnjega je Žbogar zatrdil, da tako v pogovorih s Clintonovo, kot z drugimi visokimi ameriškimi predstavniki, ni dobil prav nobenih pobud ali zahtev, da bi Slovenija število svojih vojakov z zdajšnjih 81 povečala. "Dobili smo le pohvalo in podporo, da sodelujemo v tej operaciji, čeprav z manjšim številom vojakov," je zatrdil minister in dodal, da je sogovornikom omenil tudi, da Slovenija razmišlja o projektih razvojne pomoči Afganistanu.

Žbogar se je pred tem v Washingtonu srečal s predstavniki ameriškega sveta za nacionalno varnost in urada podpredsednika Josepha Bidna, govoril pa je tudi z demokratsko senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Foley: ZDA se do spora ne opredeljujejo
Z vsemi sogovorniki je beseda tekla tudi o slovenskih zadržkih Hrvaške na poti v Evropsko unijo, njegov obisk pa sovpada s senatnim zaslišanjem kandidata za novega veleposlanika ZDA na Hrvaškem Jamesa Foleyja, ki je pred odborom za mednarodne odnose omenil tudi zaplet s Slovenijo. Foley je dejal, da je bila obljuba integracije v evroatlantske povezave vsepovsod močna sila za reforme, ki jih Hrvaška še ni dokončala.

"Na žalost je zdaj ta pozitivna dinamika ogrožena, saj je napredek Hrvaške na poti k članstvu v EU-ju blokiran zaradi dvostranskega mejnega spora s Slovenijo. ZDA se o tem sporu med dvema prijateljicama in zaveznicama v Natu ne opredeljujejo. Načeloma verjamemo, da dvostranska nesoglasja ne bi smela ovirati evroatlantskih integracij. Obe strani spodbujamo, da si prizadevata za rešitev. Upamo, da se te razlike premostijo čim prej," je dejal Foley.

Na Žbogarjevem srečanju s Klobucharjevo Hrvaška ni prevladovala, saj sta bolj govorila o slovensko-ameriških odnosih. Žbogar je senatorko iz Minnesote povabil tudi na obisk v Slovenijo, kar se bo verjetno zgodilo prihodnje leto.

Srečanje s politiki slovenskega rodu
Žbogar se je v torek sešel tudi z vodilnim republikancem v senatnem odboru za mednarodne odnose Richardom Lugarjem, pred srečanjem s Clintonovo pa se bo pogovarjal tudi s senatorjema slovenskega rodu, republikancem iz Ohia Georgeem Voinovichem in demokratom iz Iowe Tomom Harkinom, pa tudi s kongresnikom iz Minnesote Jamesom Oberstarjem.

Pogovor s Samuelom Žbogarjem