Po neuradnih informacijah KPK ni šel v ponovno preverjanje Janševega premoženjskega stanja in naj bi bilo zato tokratno poročilo bolj ali manj vsebinsko enako prvemu. Foto: BoBo
Po neuradnih informacijah KPK ni šel v ponovno preverjanje Janševega premoženjskega stanja in naj bi bilo zato tokratno poročilo bolj ali manj vsebinsko enako prvemu. Foto: BoBo

Kot je poročal POP TV, ki se sklicuje na uradno potrditev protikorupcijske komisije, KPK za zdaj vsebine tokratnega poročila ne razkriva. Janša ima za razjasnitev na razpolago sedem delovnih dni, ni pa znano, ali je dokument že prevzel in ali bo nanj sploh odgovoril. Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je že ob padcu prvega poročila napovedal nadaljevanje nadzora nad Janševim premoženjskim stanjem.

Vrhovno sodišče se ni ukvarjalo z vsebino prvega poročila, pač pa je ugotovilo napako v postopku. Po neuradnih informacijah KPK ni šel v ponovno preverjanje Janševega premoženjskega stanja in naj bi bilo zato tokratno poročilo bolj ali manj vsebinsko enako prvemu, je še poročal POP TV.

Vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK posegel v Janševe ustavne pravice
Janša je sicer pred več kot dvema letoma, ko je bilo poročilo KPK-ja objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem pa vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu, in se do tega ni opredeljevalo. Nekdanji člani senata KPK-ja, ki je izdal poročilo, pa so sedanji senat opozorili, da lahko postopke ponovi.

KPK ugotovil, da se je Janši premoženje nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov
KPK je v prvem poročilu pri Janši ugotovil večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Poročilo KPK-ja je tudi povzročilo padec Janševe vlade. KPK je v času objave poročila vodil sedanji pravosodni minister Goran Klemenčič.