Foto: BoBo
Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pojasnila, da so predhodni preizkus uvedli na podlagi prijav, ki so jih prejeli septembra in oktobra. Zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije so po proučitvi pridobljene dokumentacije zaradi ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov uvedli preiskavo zoper nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

Sum konflikta interesov se je izkazal z za zdaj še domnevno aktivno vlogo ministrice pri podeljevanju sredstev, pri katerem bi se morala izločiti, je v izjavi za medije pojasnil predsednik KPK-ja Robert Šumi.

"S preiskavo se nadaljuje postopek v povezavi s sumi kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice. Druge očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa Komisija še preverja v predhodnem preizkusu," so navedli na KPK-ju, kjer poudarjajo, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi.

Nekdanja ministrica upa, da bo postopek hitro končan

Nekdanja ministrica za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da bo KPK-ju nudila vse potrebne informacije in dokazila. Prepričana je, da je na razpisu za nevladne organizacije ravnala v skladu z zakonodajo in predpisi ter dolžno integriteto.

Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da ji bo uvedba preiskave kot stranki v postopku prvič do zdaj omogočila, da se bo o vseh očitkih, ki jih je bila deležna na razpisu, preverilo na podlagi veljavnih predpisov, dejstev, dokazil, in ne posameznih mnenj. "Do zdaj to žal ni bilo mogoče," je dodala.

Zapisala je še, da upa in pričakuje, da bo postopek hitro voden in tudi hitro zaključen. "Ne nazadnje je to najbolj v mojem osebnem interesu, sploh glede na madež, ki ga je medijska gonja pustila na mojem ugledu," je zapisala.

Sporen razpis

Ministrica Ajanović Hovnik se je v morebitnem konfliktu interesov znašla zaradi izvedbe javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. Med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu je bil tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerica Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija Ajanović Hovnik.

Nekdanja ministrica je zatrjevala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Kljub temu pa se je zaradi očitkov odločila, da odstopi z ministrskega mesta, ker "ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije".

KPK je nedavno uvedel preiskavo tudi zoper premierja Roberta Goloba zaradi sumov kršitve integritete pri domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

KPK preiskuje Sanjo Ajanović Hovnik