Kraljica med govorom na Gradu Brdo. Ob njej sta sedela predsednik Državnega zbora Pavel Gantar in predsednik države Danilo Türk. Foto: EPA
Kraljica med govorom na Gradu Brdo. Ob njej sta sedela predsednik Državnega zbora Pavel Gantar in predsednik države Danilo Türk. Foto: EPA
Elizabeta II.
Monarhinja se vsako leto odpravi le na dva do tri obiske v tujino. Foto: EPA
Srečanje na Brdu
Prisrčen popoldanski predsedniški sprejem na Brdu. Foto: Reuters
Elizabeta II.
Na letališču ji je sedemletna deklica iz cerkljanske osnovne šole podarila rože. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica na sprejemu, ki ga je njej v čast priredil britanski veleposlanik Tim Simmons. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je prišel na večerjo?
Zdravici kraljice in Türka
Prihod kraljice na Brdo
Obisk kraljevega para v Sloveniji
Obisk ni povzročil zastojev

Britanska monarhinja se je pred večerjo srečala s premierjem Janezom Janšo in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Gostitelj večerje na Gradu Brdo, ki se je je udeležilo okoli 60 Slovencev iz sveta politike, gospodarstva, kulture in športa, ter okoli deset britanskih državljanov, je bil slovenski predsednik Danilo Türk. Tako on kot kraljica sta nagovorila in nazdravila povabljencem.

Türk: Od Valvasorja do Prešerna
Türk je v zdravici dejal, da je zgodovinski obisk kraljice še okrepil več stoletij dolge odnose med narodoma, ki ju povezuje prijateljstvo, tako na političnem kot drugih področjih. Spomnil je na slovensko kulturno zgodovino in dejal, da se je tudi France Prešeren navdihoval pri angleških avtorjih, oba pa sta omenila vlogo Janeza Vajkarda Valvasorja.

Elizabeta počaščena nad povabilom
Kraljica je najprej dejala, da sta s princem Filipom počaščena, da njun prvi obisk Slovenije poteka tako kmalu po zelo uspešnem prvem predsedovanju Slovenije EU-ju. "Morda je Slovenija mlada država, a njeni ljudje so pomembno prispevali k življenju v Evropi, k bogastvu umetnosti, znanosti in književnosti. Eden od pomembnih slovenskih biserov je tudi lipicanec," je dejala. In še: "Zgodovina je želela, da so se želje slovenskega naroda po neodvisnosti in priznanju lahko uresničile šele v zadnjem desetletju 20. stoletja. Pa vendar je Slovenija hitro nadoknadila izgubljeni čas," je dejala monarhinja in dodala, da je njena država Slovenijo v 90. letih ves čas močno podpirala na poti k njenemu članstvu v EU-ju in zvezi Nato.

Monarhinja je imela na večerji oblečeno veličastno srebrno belo obleko s pridihom modre, na glavi pa je imela krono z rdečim okrasjem. Princ Filip se je odel v črn frak, kot tudi velika večina moških povabljencev. Ženskam je bilo prepovedano nositi belo barvo, ki pripada kraljici, in črno, ki naj bi bila dolgočasna.

Prispela točno po napovedih
Kraljevi par je imel že prvi dan tridnevnega obiska natrpan urnik. 82-letna kraljica in njen 87-letni mož sta izstopila nekaj pred 14. uro iz najetega letala Airbus 320 družbe British Airways. Kraljica je bila oblečena v turkizni plašček s črnimi črtami in turkizni klobuk, roke so ji pokrivale črne rokavice, imela pa je tudi črno torbico. Poleg osebnega spremstva, uradnikov in logističnega ter varnostnega osebja je na Brnik prispel tudi britanski zunanji minister David Miliband s soprogo. Skupaj je iz Velike Britanije zaradi obiska pripotovalo 39 ljudi.

Živahno že na letališču

Na letališču so visoka gosta poleg britanskega veleposlanika pričakali tudi slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Mirošič, vodja protokola Ksenija Benedetti, vodja kabineta predsednika republike Mojca Seliškar Toš, generalni sekretar urada predsednika republike Stojan Tramte in druga sekretarka na britanskem veleposlaništvu v Sloveniji Hanna Cockburn. Na letališču se ni zbralo veliko radovednežev, prišlo pa je okoli 40 predstavnikov domačih in tujih medijskih hiš.

Po sprejemu na letališču je visoka gosta na Brdo pospremil britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons. Na Brdu ju je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj, predsednik Danilo Türk s soprogo Barbaro Miklič Türk.

Pogovori s predsednikom Türkom
Kraljica in gostitelj sta najprej pregledala častno stražo, sledil je pozdrav zastavi, nato pa se je Elizabeta II. rokovala s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem, zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom in varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik. Türk in kraljica sta si izmenjala tudi darila in odlikovanja. Predsednik je gostjo odlikoval z redom za izredne zasluge Republike Slovenije, kraljica pa je Türka odlikovala s križem Knight Grand Cross, reda "The Most Honourable Order of the Bath".

V Ljubljani je od 6. ure naprej zaprta Miklošičeva cesta, in sicer od križišča z Dalmatinovo ulico do Nazorjeve ulice. Dostava je bila mogoča do 9.30, na Nazorjevo ulico pa bo mogoča dostava iz smeri Slovenske ceste. Zapora bo trajala do četrtka do 10.30.

Dodatne zapore bodo začele veljati v sredo na Ciril-Metodovem trgu, Krekovem trgu in Kongresnem trgu, zaprta pa bo tudi cesta na Ljubljanski grad (Cesta slovenskih kmečkih uporov) s Streliške ulice.

Popoldne v družbi otrok v Ljubljani
Monarhinja si je popoldne ob prihodu v Ljubljano, kjer jo je pozdravila množica radovednežev, v ljubljanskem Grand Hotelu Union ogledala glasbeno delavnico Britanske mednarodne šole "Džungel Jangle". Ta je del tedenskega glasbenega in likovnega programa, ki povezuje učence mednarodne šole in učence Osnovne šole dr. Vita Kraigherja iz Ljubljane. Otroci so kraljici predstavili delo prve britanske šole v Sloveniji z angleškim učnim programom in ji zapeli pesmico "The Lion Sleeps Tonight".

Princ Filip je v istem hotelu obiskal delavnico "Future City Game" (Igra o mestu prihodnosti). Gre za orodje, ki ga je razvil British Council in pomaga ljudem pri iskanju kreativnih rešitev za reševanje dolgoročnih izzivov mest v prihodnosti.

Na sprejem k veleposlaniku
Visoka gosta sta se nato skupaj udeležila sprejema, ki jima ga je pripravil britanski veleposlanik v Sloveniji Tim Simmons s soprogo Caroline. Sprejema se je udeležilo okoli 160 gostov, predvsem predstavnikov slovenske politike in gospodarstva. V dvorani so gostje oblikovali špalir iz dveh skupin, Britanca pa sta se z vsemi gosti rokovala. Zatem je Simmons nazdravil kraljici in po slovensko vzkliknil "Na zdravje!", nato pa še "Na svidenje!". Kraljevi par se je nato umaknil iz dvorane.

Drugi dan v Lipici in Ljubljani
V sredo, drugi dan obiska, se bo kraljica odpravila v Lipico, kjer si bo ogledala predstavo lipiške klasične jahalne šole, simbolično bo v dar prejela tudi lipicanca. Ob 13.00 jo bo na Ljubljanskem gradu sprejel župan Zoran Janković, kjer bo v družbi povabljencev tudi kosilo. Ob 14.30 se bo sprehodila po Tromostovju, nato pa obiskala še Slovensko filharmonijo.

M. R./A. P./B. T./K. T.

Kdo je prišel na večerjo?
Zdravici kraljice in Türka
Prihod kraljice na Brdo
Obisk kraljevega para v Sloveniji
Obisk ni povzročil zastojev