Kresalova je prepričana, da ima novi zakon vse, česar stari ni imel. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova je prepričana, da ima novi zakon vse, česar stari ni imel. Foto: MMC RTV SLO
RTV
Referendum se bliža, kampanja je v polnem teku. Foto: MMC RTV SLO

"V LDS-u podpiramo novi zakon o RTV Slovenija, saj stari zakon ni prinesel tistega, kar je obljubljal, to je boljšega programa, depolitizacije in boljšega vodenja hiše," je Kresalova povedala za MMC v odgovoru na vprašanje, v čem je novi zakon boljši od veljavnega. Novi zakon tako po njenih besedah prinaša večjo neodvisnost ustvarjalcev programov, pa tudi mehanizme za učinkovitejše poslovanje. "Ni sicer zakona, ki bi lahko zapovedal neodvisno delovanje novinarjev, lahko pa zagotovi pogoje, ki spodbujajo neodvisnost novinarskega dela," še meni predsednica LDS-a.

"V nadzornem svetu po novem le en predstavnik vlade"
Depolitizacija je po njenih besedah povezana z ureditvijo, skladno s katero politične stranke nimajo več svojih predstavnikov v svetu RTV-ja, pri čemer je deset od 17 članov imenovanih neposredno, brez filtra državnega zbora. Po starem zakonu je državni zbor v svet imenoval kar 23 od 29 članov sveta, opozarja Kresalova in dodaja, da ima tudi v nadzornem svetu vlada samo enega predstavnika, prej pa je imela štiri.

Kresal: Strah pred komercializacijo neupravičen ...
In očitki o komeracializaciji? Po mnenju Kresalove zakon ravno preprečuje komercializacijo programov, saj "nova statusna oblika zagotavlja strogo ločevanje prihodkov od tržne dejavnosti in povračil za javno službo." Poleg tega "zakon tudi natančno določa, katere vsebine so v javnem interesu, koliko jih mora biti in kaj je lahko tržna dejavnost".

... pa tudi odgovornost vodilnih bo večja
"V nasprotju s starim zakonom, ki je omogočal netransparentno poslovanje, za katerega ni odgovarjal nihče, novi zakon uvaja tudi osebno premoženjsko odgovornost tistih, ki vodijo in nadzorujejo RTV in sankcije za upravo v primeru neizpolnjevanja javne službe in doseganja zahtevanih deležev programskih vsebin," še pravi Katarina Kresal.

V okviru referendumske kampanje na MMC-ju pripravljamo serijo prispevkov, v katerih si lahko preberete stališča parlamentarnih strank do zakona o RTV-ju, o katerem bomo na referendumu odločali. Za zdaj si lahko preberete še stališča Majde Potrate (SD), Eve Irgl (SDS), Gregorja Golobiča (Zares), Zmaga Jelinčiča (SNS) in Olge Franca (SLS).

Na LDS oziorma Kresalovo smo naslovili tudi vprašanji, ali meni, da se bo zakon spremenil z vsako novo vlado in ali bodo po njenem novinarji pod novo ureditivjo delali drugače, a odgovora nismo prejeli.