V ljubljanski stolnici je maševal in birmoval ljubljanski nadškof Anton Stres. Foto: RTV SLO
V ljubljanski stolnici je maševal in birmoval ljubljanski nadškof Anton Stres. Foto: RTV SLO
Kristjani praznovali binkošti

Binkošti, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči, so spomin na prihod Svetega Duha. Na ta dan je namreč po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Marijo prišel Sveti Duh. Binkošti so sicer v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov.

Po binkoštih se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je maševal in birmoval v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof Franc Kramberger pa v mariborski stolnici. Kramberger bo popoldne maševal tudi v župnijski cerkvi sv. Urbana v Destrniku, ki praznuje 340-letnico župnije.

Evangeličanski škof Geza Erniša je bogoslužje vodil v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković pa je slovesno bogoslužje vodil v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani.

Kristjani praznovali binkošti