Papež je imel v soboto več sprejemov. Foto: Reuters
Papež je imel v soboto več sprejemov. Foto: Reuters

Po učenju Katoliške cerkve Sveti Duh skupaj z Očetom in Sinom tvori Sveto trojico, pri čemer gre za enega Boga v treh različnih naravah.

Po binkoštih – pojem izvira iz grške besede pentekoste, petdeseti – se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma začetka adventa. Na binkošti v cerkvah velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu.

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. Med drugim v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem praznujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan. Evangeličani, ki predstavljajo velik del kristjanov v omenjenih državah, namreč binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.

Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. Letos ga, enako kot veliko noč, obhajajo en teden pozneje kot katoličani in evangeličani.

Papež Frančišek: Bistvo Cerkve je skupnost različno mislečih

Zaradi praznika v nekaterih državah je tudi danes in v ponedeljek na slovenskih cestah mogoče pričakovati povečan promet.

Papež po vročini znova opravlja obveznosti

Papež Frančišek je v Vatikanu daroval osrednjo binkoštno mašo. V njej je opozoril na zlo, ki ga ljudje izvajajo v vojni, in kritiziral stanje v družbi, pri čemer je obžaloval nesoglasja in delitve v svetu. "V današnjem svetu je toliko nesoglasij, toliko delitev. Vsi smo povezani, a kljub temu ločeni drug od drugega, omamljeni od brezbrižnosti in zatirani od osamljenosti," je papež dejal v baziliki svetega Petra. "Toliko vojn, toliko konfliktov: zdi se neverjetno, koliko zlobnega lahko človek naredi," je dodal.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je v soboto vnovič opravljal svoje obveznosti, potem ko je v petek zaradi povišane telesne temperature odpovedal predvidene avdience. Sveti oče se sicer že dalj časa spoprijema z različnimi zdravstvenimi težavami. Nazadnje je bil hospitaliziran konec marca, ko je tri dni preživel v rimski bolnišnici Gemelli na zdravljenju zaradi bronhitisa.