Z mediacijo, poravnavo ali zgolj s strpnim pogovorom bi po mnenju varuhinje lahko razrešili marsikakšen problem učinkoviteje, hitreje, ceneje, predvsem pa do vseh udeležencev prijazneje. Foto: DZ
Z mediacijo, poravnavo ali zgolj s strpnim pogovorom bi po mnenju varuhinje lahko razrešili marsikakšen problem učinkoviteje, hitreje, ceneje, predvsem pa do vseh udeležencev prijazneje. Foto: DZ
Romi
V Amnesty International so kot najbolj pereči vprašanji izpostavili področji kršenja pravic izbrisanih in izobraževanje romskih otrok. Foto: EPA
Človekove pravice med deklaracijo in realnim stanjem

Država mora po njenem mnenju zagotoviti, da lahko prebivalci s svojim delom ustvarijo dohodek za dostojno življenje. V uradu predvidevajo, da bo tudi v prihodnje prihajajo predvsem do bolj množičnih kršitev socialno-ekonomskih pravic. Kršitev človekovih pravic sta nedvomno tudi revščina in posledica prizadetost človekovega dostojanstva, je poudarila Čebaškova.

Manjše zaupanje v državne institucije - manj učinkovito varstvo človekovih pravic
Zaradi vse manjšega zaupanja v državne institucije se po mnenju varuhinje zmanjšuje tudi učinkovito varstvo človekovih pravic, pri čemer je izpostavila sodstvo, zdravstvo in socialno varstvo. Po njenem mnenju bi morali več pozornosti nameniti načinom razreševanja sporov in nesporazumov, ne samo v sodnih postopkih, ampak tudi na vseh drugih področjih.

Tudi v Amnesty International so opozorili, da je kršenje človekovih pravic "stalnica sveta", na kar organizacija s svojimi poročili, izjavami in akcijami vsak dan opozarja. V Sloveniji je AI najdejavnejši na področju diskriminacije, položaja romske skupnosti in dela na policiji. Kot najbolj pereče so izpostavili področji kršenja pravic izbrisanih in izobraževanja romskih otrok. Pri izbrisanih se po njihovem mnenju po slabih 18 letih stvari premikajo naprej, saj bo zakon veliki večini izbrisanih uredil pravni status, napredek pa se kaže tudi pri naslavljanju učinkovitega dostopa romskih otrok do izobraževalnega sistema.

DIH: Ustavno sodišče je poudarilo, da je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti prepovedana
V Društvu za integracijo homoseksualnosti ob svetovnem dnevu človekovih pravic opozarjajo, da "so človekove pravice gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb v isti vrsti kot človekove pravice, ki se nanašajo na spol, narodnost, vero in jezik."

Opozorili so, da je ustavno sodišče pri razsodbi o registraciji istospolne partnerske skupnosti julija letos poudarilo, da spolna usmerjenost spada med drugo osebno okoliščino, na podlagi katere je po 14. členu Ustave prepovedana diskriminacija. S sprejetjem predloga družinskega zakonika bo do izenačitve med pravicami raznospolnih in istospolnih partnerstev prišlo do izenačitve, je poudaril predsednik Diha Andrej Habjan in dodal, da je potrebna še sodna praksa, s katero bo zakonodaja zaživela.

"Geji, lezbijke, biseksualne in še posebej transspolne osebe se z različnimi oblikami diskriminacije in nasilja srečujemo v vsakdanjem življenju, homofobija in transfobija pa se v skrajni obliki izrazita tudi v fizičnem nasilju, kot smo mu bili priča ob letošnji Paradi ponosa."

Človekove pravice med deklaracijo in realnim stanjem