Številni so zaradi krize ostali brez zdravstvenega zavarovanja. Foto: RTV SLO
Številni so zaradi krize ostali brez zdravstvenega zavarovanja. Foto: RTV SLO
Številni brez zdravstvenega zavarovanja

Gospodarska kriza se odraža tudi tako, da število ljudi, ki obišče ambulanto za nezavarovane, narašča, med njimi je več malih podjetnikov, je za TV Dnevnik poročala Breda Štivan Bonča. Brez zavarovanja so tako pogosto tudi njihovi otroci.

Znesek neplačanih prispevkov za zdravstvo znaša že 88 milijonov evrov, vsaj 30 jih gotovo ne bo izterjanih. Neplačila so posledica propada podjetij in obrtnikov ter izogibanje plačevanja prispevkov. Zato bodo zdaj, ko bodo neplačnike, ki bi se lahko zavarovali, odkrili, to storili namesto njih in neplačniki bodo morali prispevke plačevati.
Anonimna sogovornica, ki že leto in pol ni plačala prispevka za zdravstvo sebi in dvema zaposlenima, pravi: "Mož je propadli obrtnik, delal je z državnim podjetjem, ki mu ni plačevalo, bili smo na eni plači." Ima tudi dva otroka, ki sta zdaj nezavarovana in na srečo pomoči še nista potrebovala.

Na tisoče brez zavarovanja
Vse večji je tudi obisk brezplačne ambulante za nezavarovane v Ljubljani. Lani jo je obiskalo 1.200 ljudi. V Sloveniji je uradno sicer brez zdravstvenega zavarovanja 5.200 ljudi. Takšnim zavarovanje plačuje občina. Tudi zavarovalnica bo stopila na prste tistim, ki se plačilu prispevkov izogibajo.

Sicer pa lahko svojo zavarovanost preverite po telefonu. Na številko 031 771 009 pošljete SMS-sporočilo z devetmestno številko zdravstvene kartice. SMS-sporočilo plačate kot druge SMS-e, odgovor pa je brezplačen.

Številni brez zdravstvenega zavarovanja