Križnar se bo po lastnih besedah v Sudan še vrnil. Foto: Reuters
Križnar se bo po lastnih besedah v Sudan še vrnil. Foto: Reuters

Toliko otrok sem videl umirati, toliko žena, toliko fantov ustreljenih, toliko mož je padlo tudi zaradi mojih ambicij ...

Tomo Križnar o grozotah v Sudanu
Križnarjeva vrnitev
Tomo Križnar in Hamdija Blekič (na sredini) ter Janez Drnovšek. Foto: RTV SLO
Dimitrij Rupel
MZZ je tudi servis za zunanjepolitične dejavnosti predsednika republike. Foto: RTV SLO
Križnarjeva vrnitev
Andrej Šter in Andrej Dernovšček. Foto: RTV SLO

Ob vrnitvi je dejal, da je vsem hvaležen za pomoč, prepričan pa je tudi, da je njegova izpustitev znak, da se Sudan odpira svetu. Še pred srečanjem z Drnovškom je obiskal zdravnika, saj si je v zaporu v El Faširju nakopal kar nekaj zdravstvenih težav, predvsem s sluhom, potem ko mu je v desno uho zlezla žuželka, mučil ga je granulom, poleg tega pa je dobil tudi amebe.

Drnovšek: Notranji obračuni me ne zanimajo
Povratnika je v svojem uradu kmalu po pristanku sprejel predsednik republike Janez Drnovšek. Poudaril je, da ga zasluge za Križnarjevo vrnitev ne zanimajo in da je važno le, da se je vrnil. Povedal je, da se je v pismu, naslovljenem na sudanskega predsednika Omarja Al Baširja, v svojem imenu - Križnar je bil v vzhodni Afriki vendarle njegov odposlanec - opravičil zaradi nespoštovanja sudanske suverenosti (nezakonitega vstopa v državo) ter ga pozval, naj izpolni zakonsko možnost in Križnarja pomilosti. Močnejši pritisk slovenske države na sudanske oblasti pa bi po mnenju predsednika države Križnarjev položaj lahko tudi poslabšal.

Odnosi z vlado po besedah predsednika Drnovška niso najboljši, pri Križnarjevem reševanju pa sta urad in izvršni organ sodelovala, kolikor je bilo potrebno. Predsednik je dejal tudi, da se bodo njegove pobude za mir v Darfurju nadaljevale. Pojasnil je, da so bile le-te v prvi fazi glasnejše, saj je bilo treba alarmirati tudi mednarodno javnost. V prihodnje bodo po Drnovškovih napovedih diskretnejše. Predsednik je ob tem ocenil, da se položaj v Darfurju slabša.

Rupel: Konec zahtevne akcije
Zunanji minister Dimitrij Rupel je na ločeni konferenci za novinarje, na kateri sta ga spremljala direktor direktorata za mednarodno pravo pri MZZ-ju Andrej Šter ter slovenski konzul in prvi sekretar slovenskega veleposlaništva v Kairu Andrej Dernovšček, tako kot predsednik republike poudaril zadovoljstvo zaradi varne vrnitve Toma Križnarja. Pojasnil je, da je Slovenija v primeru Križnar delovala skladno z ustavo ter evropskim in mednarodnim pravom, pri tem pa uporabljala svojo ter konzularno mrežo držav EU-ja, pri čemer je poudaril pomoč osebja na nemškem predstavništvu v Kartumu.

Izrazil je veselje, ker je delež MZZ-ja pri reševanju uspel, in dodal, da s tem nikakor ne zanika ključne vloge dopisov urada predsednika republike sudanskim oblastem, čeprav njihove vsebine ne pozna. Odnosi z uradom predsednika so po Ruplovih besedah opredeljeni z ustrezno zakonodajo, nesporazume v omenjenih odnosih pa je obžaloval. MZZ je zunanjepolitični servis tudi za predsednika države, kar ministrstvo opravlja z veseljem in s ponosom, je dejal Rupel.

Obsodba o vohunjenju neupravičena
Sekretar veleposlaništva in slovenski konzul Andrej Dernovšček je na novinarsko vprašanje o virih pomoči v Sudanu - po novinarskih navedbah naj bi mu pri vzpostavljanju stikov s pristojnimi pomagal tudi slovenski gospodarstvenik, ki posluje v Sudanu - dejal, da navedbe držijo in da je pomoč dobil z več naslovov. Omenjenega gospodarstvenika pa ni želel imenovati. Dernovšček je komentiral tudi sodbo sudanskega sodišča zoper Križnarja. Dejal je, da posnetki slovenskega popotnika nikakor ne bi smeli biti osnova za obtožbo in obsodbo zaradi vohunjenja, saj je fotografsko gradivo prikazovalo le domačine na t. i. osvobojenih ozemljih.

Direktor direktorata za mednarodno pravo na MZZ-ju Andrej Šter je, tako kot pred njim minister Rupel, Dernovščka za izvedbo zahtevne naloge pohvalil. Podrobneje je pojasnil tudi finančni vidik operacije. Stala naj bi okoli 20.000 evrov, a končni obračun še ni znan, saj je honorar odvetnika Mohameda Mahdžuba vezan na ugodne sodne odločitve. Pa besedah konzularnega sekretarja Dernovščka je bil Križnar globe v višini 2.000 evrov oproščen. Šter pa je dodal, da bo Križnar v prihodnjih dneh povabljen na razgovor v prostore MZZ-ja, kjer mu bodo natančne številke podrobneje pojasnjene. Direktor direktorata za mednarodno pravo je izrazil upanje, da bo Križnar svoj finančni delež poravnal, kot ga je tudi ob vrnitvi iz etiopskega zapora, avgusta 2003.

Križnar je bil iz zapora v El Faširju zaradi pomilostitve sudanskega predsednika Baširja izpuščen v ponedeljek. Sudanski predsednik Križnarja ni oprostil obtožb, ampak le prestajanja kazni.

Toliko otrok sem videl umirati, toliko žena, toliko fantov ustreljenih, toliko mož je padlo tudi zaradi mojih ambicij ...

Tomo Križnar o grozotah v Sudanu