Krkovič je prepričan, da je državna proslava 20. obletnice Peterletove oz. Demosove vlade le odgovor na proslavo, ki jo pripravlja njegov organizacijski odbor. Foto: MMC RTV SLO
Krkovič je prepričan, da je državna proslava 20. obletnice Peterletove oz. Demosove vlade le odgovor na proslavo, ki jo pripravlja njegov organizacijski odbor. Foto: MMC RTV SLO
Konec tedna dve državni proslavi

Nekdanji načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Tone Krkovič je glede polemike o dvojni počastitvi 20. obletnice prve demokratično izvoljene slovenske vlade, ki sta jo v ponedeljek na soočenju odprla premier Borut Pahor in prvak SDS-a Janez Janša, pojasnil, da je kot predsednik sekcije MSNZ-ja že lani opozoril pristojne, da se bliža 20. obletnica ustanovitve MSNZ-ja in drugih dogodkov, povezanih s tem.

"Poprosil sem državo, da bi se pravočasno odzvala in da bi pripravila ustrezno prireditev, a nekako ni bilo prave volje z njene strani. Zato mi je moja sekcija podelila mandat, da oblikujem odbor in pripravim ustrezno prireditev ob 17. maju, dnevu MSNZ-ja, kar sem tudi storil in začel s pripravami pred 2 do 3 meseci," je dogodke ob začetku pobude za proslavo opisal Krkovič.

Dodal je, da je pred dnevi izvedel, da država ad hoc - čeprav so sprva zatrdili, da ni denarja za prireditev - pripravlja proslavo. Po njegovem mnenju gre pri tem za podvajanje. Ob tem je pojasnil, da je iz vabila na državno proslavo, ki bo v nedeljo v Cankarjevem domu, razbral, da ni nikjer razvidno, da je proslava posvečena 20-letnici MSNZ-ja.

Krkovič: V državni proslavi ni manevrske strukture
"Moje mnenje je, da ne gre za isto proslavo, saj je državna proslava posvečena samo 20. obletnici prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Proslavi, ki jo organiziram jaz, pa daje največji poudarek MSNZ-ja, dodano pa je tudi obeleževanje 20-letnice demokratičnih sprememb in 20. obletnici prve demokratično izvoljene slovenske vlade, in sicer zato, ker je ustanovitev manevrske strukture, ki smiselno pomeni ustanovitev slovenske vojske, neločljivo povezana z demokratičnimi spremembami in prvo demokratično izvoljeno vlado," je pojasnil.

Po Krkovičevih besedah je državna proslava odgovor na njihovo proslavo, ki bo v nedeljo dopoldne v Pristavi pri Stični (na njej bodo predvidoma sodelovali Janez Janša, Lojze Peterle, Igor Bavčar in Ivan Oman). V tem smislu ni samo pobudnik za to proslavo, ampak tudi "pobudnik" državne proslave, je še povedal Krkovič za naš spletni portal.

MMC je vprašanja glede državne proslave naslovil tudi na vladni urad za komuniciranje, vendar do zdaj še ni dobil odgovora

Janša Pahorju: Na državni proslavi se bo govorilo o arbitražnem sporazumu
Spomnimo, da je Pahor na ponedeljkovem soočenju v oddaji TV Slovenija Polemika dejal, da bomo kmalu praznovali 20. obletnico prve demokratične slovenske vlade (to vlado, ki so jo sestavljale stranke koalicije Demos, je vodil krščanski demokrat Peterle, skupščina pa jo je potrdila 22. maja 1990). Pahor si želi, da bi to obletnico proslavili, "kot se spodobi", in da je na proslavo povabil Peterleta.

Janša pa je Pahorju očital, da te proslave ni na letošnjem programu državnih proslav in da so to proslavo začeli pripravljati nekaj mesecev po tem, "ko je proslavo že začel pripravljati Demos". Državna proslava bo po besedah predsednika SDS-a na isti dan kot Demosova proslava, televizija jo bo neposredno prenašala in na njej se bo, tako Janša, "spet govorilo o arbitražnem sporazumu".

Konec tedna dve državni proslavi