V ponedeljek, 23. maja, bo na RTV Slovenija opozorilna stavka. Foto: BoBo/Borut Živulović
V ponedeljek, 23. maja, bo na RTV Slovenija opozorilna stavka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Grah Whatmough dvomi o zakonitosti stavke. Sindikat: Stavka je zakonita.
Sorodna novica Novinarji RTV Slovenija zaradi nevzdržnih razmer za 23. maj napovedali stavko. Vodstvo jo obžaluje.

Potem ko sta koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in sindikat novinarjev napovedala stavko, se je sicer danes že začel pogajalski proces. Z opozorilno stavko, ki so jo vodstvu javnega zavoda napovedali 13. maja, zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) in socialni dialog.

Kot posebne stavkovne zahteve navajajo umik predlaganih sprememb statuta zavoda, h katerim je programski svet zavoda že dal soglasje, nadzorni svet pa naj bi jih sprejel v sredo. Vodstvo naj nadalje poskrbi za izpolnitev še neuresničenih zavez vlade o financiranju zavoda na podlagi sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018, so navedli. Če sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev ne bo sklenjen do 30. maja, zahtevajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

"Potem ko smo leto dni spremljali poskuse izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije, ki s svojo javno službo pomembno prispeva k informiranju vseh državljank in državljanov, je vse bolj pod vprašajem tudi obstoj največje in edine javne radiotelevizije v državi," so opomnili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Ostro obsojajo vse poskuse politizacije medijskega prostora, še zlasti poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija. Glede na to so se dejavno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev zaposlenih na RTV Slovenija.

Sorodna novica Studia City, kakršen je bil, ne bo več. "Na RTV SLO se boj za integriteto in neodvisnost nadaljuje."

Sindikat: Zahtevamo spoštovanje zakonov, statuta in predpisov

Napoved stavke za ponedeljek po njihovih navedbah ostaja, prav tako tudi stavkovne zahteve novinark in novinarjev, kolektivov in drugih zaposlenih, ki že več mesecev opozarjajo, da so razmere na javnem zavodu daleč od običajnih. "Stavka ni uperjena proti poslušalcem, gledalcem in bralcem RTV-servisa, namenjena je zagotovitvi avtonomije novinarstva ter spoštovanja medijske in delovne zakonodaje, saj je to v interesu vseh državljank in državljanov," so pojasnili.

Po njihovih besedah je žalostno in skrajno skrb vzbujajoče, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih predpisov zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi namreč morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija.

Pogajalski proces se bo po današnjem dogovoru obeh strani nadaljeval v prihodnjem tednu, so še zapisali.

Podpora aktiva novinarjev Radia Maribor

Podporo napovedani opozorilni stavki izraža tudi aktiv novinarjev Radia Maribor. Spomnili so, da so že večkrat izpostavili nedopustne posege v novinarsko in uredniško avtonomijo. Prav tako so večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi krčenja možnosti za delovanje javne RTV Slovenija v interesu javnosti ter podprli kolege iz informativnega programa TV Slovenija in uredništva Multimedijskega centra (MMC). Dodali so, da tudi položaj na Radiu Maribor zaradi nenadomeščanja upokojitev in posledične kadrovske stiske vzbuja čedalje več skrbi.

Grah Whatmough opravil pogovor s stavkovnim odborom

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough in predstavniki Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija so že opravili prve pogovore o poteku opozorilne stavke Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki bo 23. maja. Pravica javnosti do obveščenosti bo v času stavke zagotovljena, so v sporočilu za javnost sporočili iz vodstva hiše.

"Vodstvo RTV Slovenija je s stavkovnimi zahtevami seznanjeno. Marsikatero stavkovno zahtevo, ki se nanaša na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic delavcev ter interesov iz dela, vodstvo RTV Slovenija že izvaja in jo podpira. V prihodnjem tednu bodo potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da si prizadevajo za socialni dialog z vsemi tremi sindikati in drugimi socialnimi partnerji znotraj javnega zavoda.

Ob tem vse socialne partnerje vabijo k nadaljevanju pogovorov, saj je to edini način za izboljšanje pogojev dela in delovnega okolja, so sklenili