Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija so v četrtek, 12. maja, končali izrekanje članov in članic o napovedi stavke. Za stavko se je izreklo 96,3 odstotka udeležencev glasovanja. Glasovanja pa se je od 428 članov udeležilo 274 članov in članic oziroma 64 odstotkov vseh članov in članic novinarskih sindikatov RTV-ja.

"Tako smo dobili mandat za napoved in pripravo stavke. Stavkovni odbor, ki šteje več kot 160 članov in članic različnih uredništev RTV in ga zastopa generalno vodstvo s pooblaščenci, začenja priprave za izvedbo opozorilne stavke z začetkom 23. maja 2022," so sporočili iz Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV-ja. "Stavkamo, ker nismo hlapci, smo javni RTV!" so zapisali.

Kot opozarjajo v napovedi stavke, so "premeščanja, kadrovske menjave, ukinjanje informativnih oddaj, poskusi cenzure, kaotična in neprofesionalna programska shema ter podrejanje predvolilnega programa in programskih vsebin političnim interesom vladajoče koalicije resno ogrozili profesionalno novinarstvo na RTV in poslanstvo javnega medija".

Zahteve stavkovnega odbora

1. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.
2. Zahtevajo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV.
3. Zahtevajo socialni dialog.
4. Zahtevajo plačano stavko.
5. Če ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. 5. 2022, zahtevajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Solidarno s TV Slovenija in MMC-jem

Stavkali bodo iz solidarnosti do zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija in v Multimedijskem centru (MMC) RTV Slovenija, "ki jim poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta poklicna integriteta, verodostojnost javne ustanove", pojasnjujejo v sindikatu.

V koordinaciji menijo, da je ugled javne RTV zaradi škodljivih programskih in kadrovskih potez vodstva ter političnega prevzema programskega in nadzornega sveta močno načet. Zato med predlaganimi stavkovnimi zahtevami navajajo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije na MMC Igorja Pirkoviča ter predsednika programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Pričakujejo tudi dogovor o kadrovski politiki, ki bo zagotovil dovolj zaposlenih na RTV Slovenija. Zahtevajo razporeditev zaposlenih na delovna mesta in v plačne razrede glede na delovne naloge, ki jih dejansko opravljajo, ter zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice.

Med predlaganimi stavkovnimi zahtevami so navedli tudi, da zahtevajo celovit socialni dialog in redno izmenjavo informacij med predstavniki delodajalca in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTV Slovenija.

Nevzdržne razmere, grožnje in kaznovanje

Razmere postajajo nevzdržne, saj ugled javnega medija zaradi neprofesionalnih in škodljivih potez vodstva ter samovolje programskega sveta pada. "Kakovostnega, specializiranega in profesionalnega informativnega programa na Televiziji Slovenija tako rekoč ni več, kadruje in imenuje se mimo uredništev in brez strokovnih kriterijev, novinarska in uredniška avtonomija sta v informativnem programu in uredništvu MMC resno ogroženi, s spremembami statuta se obeta še neutemeljena delitev informativnega programa. Delovni pogoji so vse slabši, kadrovski razvoj in tehnološki napredek javnega RTV sta zanemarjena. Mnogi odhajajo, ker v takšnih razmerah ne zdržijo več, tiste, ki se upirajo, se poskuša kaznovati in se jih diskreditira. Generalni direktor RTV-ja, ki obenem opravlja funkcijo programskega direktorja televizije, s predsednikom programskega sveta aktivno sodeluje pri grožnjah in kaznovanju zaposlenih, četudi s tem tvega protipravno delovanje," so zapisali v stavkovnem odboru.

Grožnje Slavka Kmetiča

Gregor Drnovšek, v programskem svetu predstavnik zaposlenih, je na nedavni seji predvajal videoposnetke člana sveta Slavka Kmetiča na javni prireditvi. Kmetič, ki ga je DZ imenoval v programski svet na predlog gledalcev in poslušalcev in je v svojih stališčih naklonjen stranki SDS, je po Drnovškovih besedah v posnetih izjavah grozil nekaterim novinarjem na RTV SLO.

Seznam ukinjenih oddaj je dolg

"Stavkamo, ker ne pristajamo na to, da nas poslovno in programsko vodstvo deli na leve in desne novinarje in novinarke ter uredništva politično cepi na leva in desna. Stavkamo, ker hočemo delati po profesionalnih in etičnih pravilih, po svoji poklicni vesti. Stavkamo, ker Programski svet RTV Slovenija neposredno posega v naše delo in nam narekuje, kako naj opravljamo svoje poklicne dolžnosti, ker si programski svet prisvaja programske sheme in jih poljubno spreminja, ne kot pričakuje javnost, ampak kot jim narekuje njihova politična usmerjenost. Stavkamo, ker generalni direktor zapostavlja socialne partnerje in ignorira socialni dialog, ker delovno pravne institute zlorablja za ustrahovanje zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, krši zakon in kolektivne pogodbe. Stavkamo, ker se krči ter zapravlja kadrovski in razvojni potencial javne radiotelevizije. Stavkamo, ker se uničuje oddaje z visokim zaupanjem javnosti, kot so Jutranja poročila, Globus, Točka preloma, Politično, Z Mišo, Svet v letu in Slovenija v letu, … , zdaj je na seznamu za ukinitev, kljub več kot 60.000 podpisom državljank in državljanov, oddaja Studio City. Stavkamo, ker se v javni radioteleviziji uničuje javni interes in oži prostor pluralne javne komunikacije," še piše v napovedi stavke.

Sorodna novica TV Slovenija dobiva še eno informativno uredništvo, usoda Studia City nejasna

Odziv vodstva RTV Slovenija

Vodstvo RTV Slovenija je še pred uradno napovedjo stavke v sporočilu za javnost zapisalo, da bo proučilo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve novinarskega sindikata. "Ob tem opominjamo, da je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough že začel pogovore s socialnimi partnerji o prenovi sistematizacije delovnih mest na javnem zavodu in med prvimi nalogami začrtal ureditev plač tistih, ki so umeščeni v najnižje plačne razrede," so zapisali. Odločitev za stavko sicer obžalujejo in so prepričani, da je treba notranja trenja in konflikte "prvenstveno reševati z neposrednim dialogom".

Podpora Društva novinarjev Slovenije in aktiva novinarjev Radia Slovenija

Popolno podporo opozorilni stavki novinarjev in ustvarjalcev stavki pa so izrazili v Društvu novinarjev Slovenije. "Odločitev za stavko nikoli ni lahka, še toliko težja je zaradi zavez javnosti v novinarstvu. Dejstvo, da je bila stavka izglasovana, kaže na nevzdržne razmere na javnem mediju in željo ustvarjalcev programa, da ustavijo razgradnjo profesionalnosti in ugleda," so poudarili.

Podporo stavki so izrekli tudi v aktivu novinarjev Radia Slovenija. "Že večkrat smo opozorili na nedopustne postopkovne kršitve pri imenovanjih in upravljanju, nespoštovanje profesionalnih standardov ter posege v uredniško avtonomijo, predvsem v Informativnem programu TV Slovenija in v uredništvu Multimedijskega centra," so zapisali.