Nekdanji predsednik republike v Odmevih o stricih iz ozadja. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji predsednik republike v Odmevih o stricih iz ozadja. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan, Borut Pahor
Bivši predsednik Kučan je na Pahorja v nedeljo naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, da pove resnico o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili njegovo vlado, ker ni bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev. Pahorjev molk po Kučanovih besedah nima nič z načelnostjo, je nepošten, z njim pa obtožuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Borut Pahor
Pahor je v prvem odzivu na pismo dejal le, da se v predsedniško kampanjo ni podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjame in skuša pridobiti podporo večine ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Kučan o stricih, Pahorju in referendumih

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je nekdanjega predsednika vlade in zmagovalca prvega kroga predsedniških volitev Boruta Pahorja pred časom javno pozval k razkritju t. i. "stricev iz ozadja", je v pogovoru z Rosvito Pesek dejal, da tega ni storil zaradi predsedniških volitev, temveč zaradi politične etike, ki po mnenju Kučana Pahorja zavezuje k temu, da te združbe razkrije.

Pahor bi moral ravnati etično in razkriti
"Borut Pahor je v volilno kampanjo sam vnesel pomembno temo, ki po svoji tehtnosti presega volilno tekmo in kot rak razjeda slovensko državo. To je vprašanje, ali slovensko državo res upravljajo neke klike, mafijske združbe oziroma strici iz ozadja," je dejal Kučan in dodal, da je v primeru, če res obstaja neka mafijska združba, Pahor, ki ni kar nekdo, temveč nekdanji predsednik vlade in morebitni predsednik države, dolžan to tudi razkriti, saj to od njega zahteva politična etika, katere sestavni del je odgovornost do javnosti. "To so resne obtožbe, zato zahtevam, da izvemo, kdo, kdaj in kaj je zahteval od nekdanjega predsednika vlade."

Obenem je Kučan dodal, da sam pričakuje opravičilo zaradi omenjanja njegovega imena v povezavi s "strici iz ozadja". Kučan sicer ni zanikal, da ima politični vpliv, a je obenem dodal, da vedno deluje transparentno in na očeh javnosti. Tako naj bi Kučan transparentno deloval tudi, ko je podprl nastajajočo Pozitivno Slovenijo in s tem odrekel podporo tedanjemu Pahorjevemu SD-ju.

Stari fantje in princi teme
Na vprašanje, ali je kaj resnice v stricih iz ozadja, ki jih je pod oznako "old boys" (stari fantje) omenjal tudi nekdanji predsednik Janez Drnovšek, pa Kučan odgovarja, da je Drnovšek govoril tudi o "princih teme, in o tem se velja zamisliti".

Sicer pa je Kučan dejal, da družbena omrežja delujejo povsod, ne nazadnje so "same politične stranke odraz socialnih omrežij, delujejo pa tudi neformalna omrežja, ki se jim ne prizna nobene teže, temveč se jih v javnosti diskvalificira in ne jemlje kot resnih partnerjev v dialogu". "To se dogaja vsak dan in proti temu se je treba boriti."

S tem je Kučan kritično spregovoril tudi o Janševi vladi, ki po njegovem mnenju ni sposobna korektnega dialoga in pripravljenosti za skupno iskanje rešitev, temveč nastopa s stališčem, "če se ne strinjaš z menoj, si sovražnik". Prav ta odnos je po mnenju Kučana ljudi v soboto pripeljal na ulice. Pri tem Kučan tudi zavrača tezo predsednika vlade, da obstoječa vlada nima alternative. "Alternative so in upam, da jih vidijo tudi drugi. Tudi ni nujno, da je tista, ki jo jaz vidim kot alternativo, tudi edina prava."

"Prihaja do razkroja ustavnosti, zakonitosti in vrednot"
Po mnenju Kučana so v tem kontekstu pomembne tudi predsedniške volitve, saj je predsednik "vrhovni zaščitnik ustavnosti, zakonitosti in vrednot". "Torej vsega, kar se danes razkraja in poskuša zamenjati z nečim drugim. Naša ustava predvideva delitev oblasti, zdaj pa se vse poskuša podrejati izvršni veji oblasti, ki naj bo najmočnejša." Kot primer je navedel predsednika državnega zbora, ki je referendumsko napoved označil kot totalno vojno, kar po mnenju Kučana nakazuje, da je "nekaj gnilega v tej državi".

Na vprašanje, ali se bo udeležil morebitnih referendumov o slabi banki in državnem holdingu, pa Kučan odgovarja, da je veliko argumentov, po katerih obstajajo boljše rešitve, tako da bo sam na morebitnih referendumih obkrožil proti.

Odzivi na pismo
Vodja poslanske skupine SD Janko Veber vsebine pisma, namenjenega njihovemu predsedniškemu kandidatu, ni želel komentirati, je pa ocenil, da je pismo poseg v volilno kampanjo pred drugim krogom predsedniških volitev, ki bo 2. decembra.
S tem se strinja tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, ki je dejala tudi, da bi jo zanimalo, kdo so tako imenovani strici iz ozadja. Prepričana je, da je za ta odgovor najbolj kompetenten Milan Kučan, ki je najdalj časa v politiki. "Če mačku stopiš na rep, zacvili," je dodala.
Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka gre pri pismu "za spraševanje med tistimi, ki so na istem političnem prostoru in ki tekmujejo v tej predsedniški tekmi".
Prav tako tega ni želel storiti predsednik SLS-a Radovan Žerjav, saj je prepričan, da njegov komentar "ne bi prinesel nič dobrega k temu, da bomo v prihodnje, ko bomo potrebovali dialog, to storili lažje".
Predsednik državnega zbora in Državljanske liste Gregor Virant meni, da se je Pahor na Kučanovo pismo zelo dobro odzval. "On nastopa na teh volitvah s pozitivnim sporočilom, s pozitivno kampanjo, ne želi se z nikomer prepirati. To je najboljša popotnica za to, da po tem, ko bo izvoljen za predsednika republike, res deluje kot povezovalni predsednik," je poudaril.
Vir: STA.

Kučan o stricih, Pahorju in referendumih