Vse tri kandidate je
Vse tri kandidate je "zasliševal" Slavko Bobovnik. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Tanja Pečar, Borut Pahor, Barbara Miklič Türk, Danilo Türk, Andreja Valič Zver, Milan Zver
Vse tri kandidate so v studiu spremljale tudi njihove partnerice. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Bobovnik
Soočenje je vodil Slavko Bobovnik. Foto: MMC RTV SLO

Bi lahko kakšnega "pomladanskega strica" našli tudi v Zboru za republiko, je zanimalo Slavka Bobovnika. "Ne vem, težko," je odgovoril Zver.

Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver so imeli namreč še zadnjo priložnost, da prepričajo volivce - tokrat jim je na zadnjem predvolilnem soočenju nasproti stal Slavko Bobovnik.

Skoraj dve uri časa za različne teme
Med soočenjem so se dotaknili tudi izgubljenih referendumskih podpisov. Türk vztraja, da se primer izgube podpisov razreši in da bo moral nekdo zaradi tega odgovarjati. Da mora biti preiskava temeljito opravljena, se strinja tudi Zver, ki bi prav tako zahteval odgovornost. Pahor pa je izrazil upanje, da je šlo pri izgubi referendumskih podpisov zgolj za malomarnost, ne pa tudi za naklep.

In kam bi kandidati šli na prvi državniški obisk po zmagi? Pahor je izpostavil Bruselj, Türk v primeru Balkana Srbijo, Zver pa Nemčijo.

Katero lastnost pa mora imeti predsednik države? "Da verjame v tisto, kar počne," je dejal Pahor. "Mora imeti sposobnost razumeti in poslušati ljudi," je prepričan Türk. "Mora imeti občutek za pravno državo in socialni čut," pa meni Zver.

Kandidati so spregovorili tudi o svojem zdravstvenem stanju. "Nazadnje je bilo vse v redu. Moram pa paziti pri prehrani, da se mi ne dvigne holesterol," je priznal Milan Zver. Danilo Türk je povedal, da vsako leto konec avgusta naredi sistematski zdravniški pregled in dodal, da so mu letos svetovali rentgen levega kolena, na katerem je imel operacijo kot otrok. "Meni prav gotovo niso svetovali udeležbe na maratonu, a na srečo se je vse dobro izteklo. Res pa pretiravam s svojo trmo pri športu," pa je priznal Borut Pahor.

Podpora življenjskih sopotnic
Vse tri kandidate so v studiu spremljale tudi njihove partnerice. Pahorjeva življenjska sopotnica Tanja Pečar je povedala, da sta se o kandidaturi pogovarjala dolgo, Barbara Miklič Türk je priznala, da se ne spomni, kdaj ji je mož sporočil novico, da bo znova kandidiral, Andreja Valič Zver pa je dejala, da ji je mož odločitev sporočil "zelo nežno".

Andreja Valič Zver je o Milanu Zveru dejala: "Moj mož je Milan Zver. Misli z glavo Milana Zvera in zato ga imam rada." Barbara Miklič Türk pa je Danila Türka opisala z besedami: "Je prefinjen. Lahko sedi zraven princa Filipa ali kraljice Elizabete popolnoma enakopravno."

"V kolikor bi katera to želela, mislim, da pri Slovencih ne bi bil problem spol," je glede morebitne predsednice države prepričana Tanja Pečar. "Meni bi bilo ljubše, če bi bila ženska predsednica vlade, ker bi imela večjo moč," pa je dejala Barbara Miklič Türk. "Zelo si želim, da bi žensko pogumneje zakorakale v politično areno. T. i. ženske lastnosti v politiki, kot je mehkejši pristop, bi bile zelo potrebne," pa je prepričana Andreja Valič Zver.

Bi se bile pripravljene odreči dodatku 900 evrov za prvo damo? "O tem bi se dalo pogovarjati," je odvrnila Barbara Miklič Türk. "Seveda, imam svoj poklic in teh 900 evrov ne potrebujem," je zatrdila Andreja Valič Zver. "Jaz imam svoj poklic in ga nameravam opravljati tudi v prihodnje, zato stroški, vezani na opravljanje funkcije prve dame, naj ne bi bili v breme," pa je povedala Tanja Pečar.

Nova MMC-jeva aplikacija
Na MMC-ju ste lahko zadnje soočenje pred nastopom volilnega molka spremljali nekoliko drugače - predvsem pa bolj interaktivno. Kako je vse skupaj potekalo, si lahko ogledate v aplikaciji spodaj.

Tina Hacler, Tanja Kozorog Blatnik

Analiza zadnjega soočenja in kampanje
Analiza zadnjega soočenja in kampanje