"Upor je bil zgodovinsko, politično daljnovidno in državotvorno dejanje. Za vselej nam je določil mesto med narodi, ki so s svojo medvojno opredelitvijo ustvarili temelje sodobnega sveta." Foto:
Dan zmage
Partizanski postroj pred proslavo. Foto: MMC RTV SLO
Dan zmage
Predsednik Pahor in predstavniki zveze borcev med polaganjem venca pred spomenik, posvečen narodnim herojem. Foto: MMC RTV SLO
Trg republike je gostil proslavo ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne
Prireditev ob 70. obletnici osvoboditve Ljubljane

janskem Trgu republike je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred približno 5.000 obiskovalci potekala slovesnost z naslovom Pod svobodnim soncem.

Slovesnost na Trgu republike sta organizirala ZZB NOB-ja in ljubljanska mestna občina, med drugim pa sta se je udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ-ja Milan Brglez.

Osrednji govornik je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan. "Svobodoljubja ni mogoče zatreti. Ni mogoče pokoriti naroda, ki se zaveda pravičnosti svojega boja. To smo potrdili tudi Slovenci. Odločitev za oborožen odpor je prepričljivo zanikala usodo majhnosti in nemoči slovenstva. Pluralistična osvobodilna narodna organizacija znotraj Hitlerjeve Evrope že aprila 1941 je bil izjemno zgoden in zrel politični odziv," je dejal nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

"Upor je bil zgodovinsko, politično daljnovidno in državotvorno dejanje. Za vselej nam je določil mesto med narodi, ki so s svojo medvojno opredelitvijo ustvarili temelje sodobnega sveta. Odločitev za boj proti barbarstvu v Evropi danes ni le sestavina naše demokracije, je tudi temelj naše suverenosti. Slovenci smo bili evropski. Z zavestjo in dejanji smo bili združeni s svobodoljubno in demokratično Evropo," je v svojem govoru poudaril Kučan.

"Programska točka, da se vprašanja, ki presegajo okvir osvoboditve, rešujejo po vojni, ko naj bi bila vpeljana demokracija, pa ni bila uresničena. To je ena usodnih napak takratne slovenske politike, ki so vodile do mnogih nesrečnih dejanj med vojno in po njej. Tako kot je imelo tragične posledice tudi dejstvo, da del takratne slovenske politike ni zmogel moči za odpor okupatorjem in je sprejel njegovo oblast in orožje. Slovenski narod se je zapisal med uporniške narode, ki so se povezali v obrambi človeške civilizacije. Te evropske legitimacije nam ne more vzeti nihče. Skrbno moramo paziti, da si je tudi sami ne bomo vzeli z nerazumnimi spori o svoji preteklosti," je dejal in dodal, da si ne moremo privoščiti, da bi nas "delitve iz minulih časov delile še za danes in jutri".

"Upor zoper okupatorje je bilo eno najbolj častnih dejanj v zgodovini Slovencev. V narodovem zgodovinskem spominu bo ostal zapisan kot nacionalna vrednota. Nanj moramo biti ponosni. Zato da si bomo tudi v prihodnosti šteli v čast prispevke, ki jih bomo dajali k zmagam človečnosti. Vsak med nami na svoj način. Skupaj pa s spoznanjem, ki ga je ubesedil pesnik Tone Pavček: "Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence," je nekdanji predsednik sklenil svoj govor.

Trg republike je gostil proslavo ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne
Prireditev ob 70. obletnici osvoboditve Ljubljane