Minister je o zavrnjenih ponudbah bank povedal, da bi bilo nesmiselno dati delež v tej fazi konkurenci. Foto: EPA
Minister je o zavrnjenih ponudbah bank povedal, da bi bilo nesmiselno dati delež v tej fazi konkurenci. Foto: EPA
Razdeljeno premoženje NKBM-ja

Glavni namen je bil, da dosežemo dolgoročno stabilno lastniško strukturo NKBM-ja, pojasnjuje finančni minister Andrej Bajuk. Komentiral je tudi govorice o lobiranju pri vladi: "Če je kolač velik in je veliko povpraševanje, se marsikdo oglasi."

Kdo je med izbranimi tujimi vlagatelji, minister ni razkril, saj so podatki še zaupni. So pa na ministrstvu podali seznam domačih institucionalnih vlagateljev, med katerimi na primer ni KAD-a in SOD-a. Izločili so ju, ker nimata dolgoročne vlagateljske politike, je pojasnil Bajuk in dodal: "Njuni ponudbi smo ocenili kot neprimerni, saj smo delnice razporedili tja, kjer država nima prevladujočega vpliva."

Minister je poudaril tudi, da bodo vsi imeli priložnost, da vstopijo v lastniško strukturo NKBM-ja, ko se bo z delnicami prosto razpolagalo na trgu. Je pa izrazil zadovoljstvo nad rezultati ponudbe, kar po njegovih besedah kaže na velik interes tujih in domačih vlagateljev za slovenski finančni sektor.

Kupnina gre v proračun
Z ministrstva za finance so sporočili tudi, da je država s ponudbo 49 odstotkov delnic NKBM-ja pridobila 263,8 milijona evrov in da se bo celotna kupnina uporabila kot prihodek računa finančnih terjatev in naložb državnega proračuna.

SNS: Institucionalni vlagatelji so bili določeni vnaprej
V stranki SNS pa so prepričani, da je bila Komisija za privatizacijo Nove KBM imenovana izključno zaradi zavajanja in doseganja navideznega učinka transparentnosti postopka prodaje delnic. Vsi institucionalni vlagatelji so bili izbrani že pred prejšnjim petkom, ko naj bi komisija šele naredila izbor, je povedal poslanec Sašo Peče.

Razdeljeno premoženje NKBM-ja