V četrtek bo vlada odločala, ali se bodo otroci v šole morda začeli vračati že prihodnji teden. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
V četrtek bo vlada odločala, ali se bodo otroci v šole morda začeli vračati že prihodnji teden. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Sviz: Zaposlene v izobraževanju naj se cepi prioritetno

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pozval vlado, naj zaposlene v vzgoji in izobraževanju uvrsti med prioritetne skupine prebivalcev, ki se jih bo proti covidu-19 cepilo najprej.

"Epidemiološko bomo morali zelo skrbno vstopati spet v šolo. Nošenje zaščitnih mask ne bo in ne sme več biti vprašanje ali stvar debate, pogajanj, prav tako prezračevanje, ostajanje v mehurčku – razredi se ne bodo smeli mešati med seboj," je v pogovoru za oddajo Dobro jutro opozorila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Kako pa je z možnostjo, da bi se otrok šolal od doma tudi, ko bo šolanje spet v šolah, ker lahko okužbo z novim koronavirusom prinese domov?

"Te skrbi so na mestu. Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo videli, da je to tudi z vidika zdravstvenega varstva mogoče in izvedljivo in varno. Tam, kjer so za to objektivni zdravstveni razlogi, se bodo učenci izobraževali na ustrezno prilagojen način, za kar bo poskrbela šola. Če pa gre zgolj za pričakovanja staršev, pa velja, da je osnovno šolanje obvezno in se pričakuje, da se ga bo otrok udeležil. Če bo tega več, pa bomo to reševali na ravni šol," odgovarja ministrica.

Kdaj se bodo šolarji vrnili v šolske klopi?

Navodila za maturo še letos?

Tudi vračanje v srednješolske klopi bo postopno – najprej se bodo vrnili dijaki zaključnih letnikov, maturanti.

Sorodna novica Kako (zares) poteka pouk od doma? Nekateri igrajo igre, drugi gredo spat, tretji pa se res učijo.

Kot je zagotovila Kustečeva, je sam potek mature eno tistih vprašanj, s katerimi se trenutno ob aktivni komunikaciji z dijaki ukvarja tako ministrstvo kot pristojne institucije (strokovni sveti, državni izpitni center itd.): "Zanesljivo gremo v smer, da bomo naredili maturo v letošnjem šolskem letu takšno, da bo razumela tudi razmere, v katerih so se morali – in se morajo še vedno – izobraževati dijaki in dijakinje. Ne zgolj v letošnjem letu, ampak tudi v delu preteklega šolskega leta. Matura vsekakor bo. Lani smo pokazali, da jo je tudi v teh razmerah mogoče izpeljati varno in uspešno. Konkretno, kako bo potekala – organizacijsko in vsebinsko – pa pričakujem, da bomo sporočili še do konca letošnjega leta, tako da bodo profesorji, maturantke in maturanti imeli dovolj časa, da se pripravijo," je povzela ministrica.

Študenti brez kliničnih vaj

Kot je zagotovila, so pozorni tudi na študentsko populacijo, ki zdaj ne more delati vaj, magistrskih nalog. "Zavedamo se kritičnosti tega izobraževanja na daljavo, vemo, da ga vsepovsod ni mogoče izvajati, ko gre za klinične vaje in podobno. Z NIJZ-jem smo uskladili pogoje za vračanje v predavalnice takoj, ko bo to mogoče. A vsekakor ne v letošnjem koledarskem letu," je poudarila ministrica.

V oddaji pa je tudi odgovorila na vprašanje o študentski subvencionirani prehrani – zakaj se jim ne da, denimo, bonov za trgovino, da si kupijo hrano? Dejala je, da bodo pobudo prenesli in "po ustreznih kanalih sporočili, kako je z njo".

Sorodna novica Koronašolanje: "Kako slepemu predstaviti matematiko na daljavo?"

Premalo kadra za stroga navodila?

Na splošno je sicer zagotovila, da se na ministrstvu ves čas pripravljajo na vrnitev v šole. "Z okrožnicami usmerjamo ravnatelje, šole, če in ko pride do postopnega vračanja. Tudi na ravni šol se organizacijsko pripravljajo na vrnitev in sočasno – mislim, da dobro – peljejo šolanje na daljavo," je dejala.

A prav okrožnica z navodili razburja šolnike, poroča časopis Delo. Kot pravi predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan, je stroga navodila mogoče upoštevati le v teoriji, npr. o nezdruževanju otrok iz različnih razredov pri jutranjem varstvu in popoldanskem bivanju ali pa o dnevnem informiranju z obsegom snovi in govorilnimi ure za učence, ki iz zdravstvenih razlogov ne bodo prišli v šolo.

Če bi želeli ta navodila izpolnjevati, bi potrebovali zelo veliko dodatnega kadra, opozarjajo šolniki.