Po pomladnem valu epidemije covida-19 je bil po zagotavljanju vladnih predstavnikov z novim šolskim letom glavni cilj, da učenci čim večji del leta preživijo v šolskih klopeh. Ko se je začel oktobra novi koronavirus neobvladljivo širiti, je vlada vnovič razglasila epidemijo in šolanje se je kmalu preselilo na daljavo.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec (SMC) je bila v zadnjih mesecih med najbolj izpostavljenimi člani vlade, zato smo v notranjepolitičnem uredništvu TV Slovenija pripravili pregled ključnih dogodkov šolskega leta do zdaj z izpostavljenimi izjavami ministrice. Dr. Simona Kustec je sicer redna profesorica na Fakulteti za družbene vede, politologinja, ki kot predavateljica izvaja predmete s področij analiza politik, politika človekovih pravic in globalno vladanje.

"Ko zaupamo vase, smo vedno na dobri in trdni poti," je ob začetku novega šolskega leta 1. septembra 2020 dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

"Ko zaupamo stroki, tu v prvi vrsti na našem šolskem polju mislim na stroko naših učiteljev, pa tudi na zdravstveno in psihološko stroko, potem smo pripravljeni, da se podamo tudi na pot v manj znane čase," je takrat dejala Kustec in sklenila: "Pa ne pozabite - zaupajte vase, učiteljem in nam starejšim - ker smo vsi mi tukaj za vas, vi pa za nas!" Ta dan je bilo opravljenih 1608 testov na covid-19, pozitivnih je bilo 55 ljudi.

Zaupajte vase, učiteljem in nam starejšim – ker smo vsi mi tukaj za vas.

1. september 2020

Sreda 2. september 2020

Po poletnih počitnicah se je pouk začel obetavno, z malo okužbami v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Zaradi naraščanja okužb po državi pa je vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović že ta dan opozorila: "Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati, kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo." Ob tem je bila kritična do posameznih šol, ki ne izvajajo priporočila o nošenju mask v skupnih prostorih za vse šolarje: "To je izredno neodgovorno."

Petek, 4. september 2020

"Želimo, da šola zdrži do konca šolskega leta," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. "Zapora enega razreda ne sme biti problem, tam, kjer je ogrožena celotna šola, pa je to sporočilo, da nekaj v pripravah ni bilo dobro storjeno," je še dodal.

Sreda, 9. september 2020

Podatki za 8. september so pokazali, da je bilo odkritih največ okužb od začetka epidemije v Sloveniji – 79. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je rekord pripisal polnemu delovanju šol in gospodarstva. Kljub temu je zanikal govorice o pripravah šol na uvedbo modela C – da bi jih torej zaprli za višje razrede in za polovico srednješolcev. "Šole delujejo še naprej tako, kot se je pouk začel."

Petek, 18. september 2020

Sredi septembra se je vlada odločila za nekoliko strožje higienske ukrepe tudi v vrtcih in šolah. Na dopisni seji 18. septembra 2020 je tako uvedla uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti najmanj dveh metrov razdalje. Za vzgojno-izobraževalne programe je to pomenilo: maske ne bo treba nositi otrokom do vključno 6. razreda osnovne šole, med izjeme je uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, ob zagotavljanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Ministrstvo za izobraževanje je ob tem ocenilo, da je na področju predšolske vzgoje in osnovnošolskega izobraževanja delež okuženih udeležencev izobraževanja ter udeležencev, ki jim je bila odrejena karantena, zelo nizek in je s tega vidika vzgojno-izobraževalni proces še vedno obvladljiv.

Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: TV Slovenija
Dobrodelna prireditev Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: TV Slovenija

Brez maske na prireditvi olimpijskega komiteja in (prvi) pozivi k odstopu

Iskreno se opravičujem in mi je žal.

22. september 2020

Ponedeljek, 21. september 2020

Na dan, ko so začela veljati strožja pravila o nošenju mask v zaprtih javnih prostorih, se je ministrica Kustec zvečer udeležila dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije in za omizjem – tako kot tudi vsi drugi udeleženci – ni nosila maske. Na prireditvi ob obisku predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha je bilo 140 ljudi.

Torek, 22. september 2020

Po ogorčenju, ki se je naslednji dan začelo valiti v javnosti, se je ministrica po spletnih omrežjih opravičila.

"Spoštovani, iskreno se opravičujem in mi je žal, ker na včerajšnjem dogodku nisem nosila zaščitne maske. Po zagotovilih organizatorja so prireditev organizirali skladno s priporočili in navodili NIJZ. Iz zaščitnih razlogov se bom preventivno testirala na COVID-19."

Bojana Beović je na novinarski konferenci znova poudarila, da so maske eno bistvenih orožij za zajezitev epidemije: "Očitno je bilo za ta zgodnji nastanek drugega vala, ne samo v Sloveniji, tudi v drugih centralnoevropskih državah, pomembno dvoje: na eni strani veliko žarišče na Hrvaškem, od koder so se ti primeri razširili, potem pa seveda širjenje v posameznih državah tudi zaradi povečanega združevanja ljudi po končanih dopustih, odpiranja šol."

V opozicijskih strankah SAB-u, Levici in LMŠ-ju so ministrico pozvali k odstopu, češ da v šolah zapoveduje nošenje mask, sama pa se tega ne drži. K odstopu jo je pozval tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanost in kulture (SVIZ). Kot so zapisali, je ministrica še pred nekaj dnevi pojasnjevala, da pri zaostrenem vladnem ukrepu o obveznem nošenju mask v šolah ne gre za nobeno dramatično zgodbo ali veliko novost, da vsi nosimo maske in vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati, a očitno prav ministrica tega ne ve.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da je razumljivo, da med večerjo ne moreš imeti maske. Je pa hkrati poudaril, da je nošenje mask v zaprtih prostorih obvezno in da je vlada resno priporočila, naj se ob oz. po javnih dogodkih ne organizirajo zakuske. Odgovornost za upoštevanje navodil pa da je na organizatorjih prireditev.

Fakulteta za šport je opozorila, da je pomladansko zaprtje šol v povprečju zmanjšalo gibalne sposobnosti osnovnošolcev za 13 odstotkov. Profesor Gregor Starc je ob tem povedal, da ni "niti v najhujši nočni mori pričakoval, da bo upad tako velik".

Sreda, 23. september 2020

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je o morebitni odgovornosti ministrice in strankarske kolegice dejal: "Verjamem, da bomo dobili vse informacije, ki so potrebne, da vemo, kaj se je v resnici dogajalo, in da tudi na osnovi tega sprejmemo odločitve. Organizator je odgovoren za izvedbo prireditve, ministrica pa bo, če je naredila kaj narobe, nosila svoj del odgovornosti."

Ponedeljek, 28. september 2020

Tudi ponovljeni test na okužbo z novim koronavirusom, ki ga je ministrica opravila in sama plačala, je bil negativen. O odstopu ni razmišljala.

Omilitev ukrepov v šolstvu

Četrtek, 1. oktober 2020

1. oktobra 2020 je bilo v Sloveniji ob 3281 testih potrjenih 239 okužb – pozitivnih je bilo dobrih 7 odstotkov izvidov. Aktivno okuženih je bilo 1908 prebivalcev, bolnišnično zdravljenje jih je potrebovalo 86, umrla sta 2 bolnika. Na oddelkih za intenzivno terapijo so zdravili 15 ljudi, devetim so pomagali z ventilatorjem.

Ta dan se je začelo novo študijsko leto. Načrt za novo študijsko leto na fakultetah je bil, da bo predavatelj v predavalnici v živo predaval skupini študentov, del študentov pa bo predavanje spremljal doma prek spleta.

Predvsem pa mi je žal, ker je dobrodelna prireditev zaradi tega izgubila na svojem pomenu. /…/ Da smo jo uspeli s takim odnosom, kot ga kažemo danes tudi na razpravi na odborih, ubiti, uničiti.

1. oktober 2020

Ministrica Kustec se je zaradi prireditve Olimpijskega komiteja zagovarjala pred dvema parlamentarnima odboroma; za izobraževanje in za zdravje. "Žal mi je, ker nisem nosila maske in ker sem zaupala organizatorju, predvsem pa mi je žal, ker je dobrodelna prireditev zaradi tega izgubila na svojem pomenu," je dejala poslancem. "Da smo jo skupaj uspeli s takim odnosom, kot ga kažemo tudi danes na razpravi na odborih, ubiti, uničiti."

Na odboru je nastopal tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Po njegovem je več napak storil organizator dogodka, že nekaj dni pred tem pa je za oddajo Tarča na naši televiziji dejal, da je kriva tudi TV Slovenija, "ker je snemala nekaj, česar ne bi smela snemati!"

Petek, 2. oktober 2020

Po prvem mesecu novega šolskega leta so bili podatki o okuženih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah izjemno spodbudni. 2. oktobra 2020 je bilo tako okuženih 0,03 odstotka vseh otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v karanteni pa 0,36 odstotka. Vlada pa je na večerni dopisni seji omilila izvajanje higienskih ukrepov v šolstvu. Mask tako odslej več ni bilo treba nositi vsem učencem in dijakom, medtem ko so bili v razredu, učitelji pa so si masko morali nadeti le, ko niso mogli zagotoviti dveh metrov razdalje od učencev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Torek, 6. oktober 2020

Sindikat vzgoje in izobraževanja je izrazil pričakovanje, da bosta ministrica Simona Kustec in predsednik vlade Janez Janša učencem in dijakom ustrezno razložila, zakaj ob povečevanju števila okužb maske niso več tako nujne.

Zdržimo do počitnic.

12. oktober 2020

Od Janše so pričakovali tudi opravičilo za tvite, v katerih jim je očital nesramno in nevarno ščuvanje ter ogrožanje zdravja in življenj otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije.

Ponedeljek, 12. oktober 2020

Ministrica za izobraževanje je okužbe z novim koronavirusom v šolstvu označila za "zelo pestro sliko stanja, ki nima skupnega imenovalca". Povečeval se je delež okuženih zaposlenih v osnovnih šolah, v vrtcih in srednjih šolah pa ne. Povečeval se je delež okuženih srednješolcev, ne pa osnovnošolcev in otrok v vrtcih.

Delež okuženih na področju vzgoje in izobraževanja je bil 0,06-odstoten, v karanteni je bilo 0,9 odstotka zaposlenih in otrok.

Ministrica je povedala, da če bi se stanje z okužbami zelo poslabšalo in bi bilo treba stopnjevati ukrepe, bodo najprej zaprli srednje šole in fakultete. Upala je, "da zdržimo do počitnic".

Razglasitev epidemije, začetek šolanja na daljavo

Četrtek, 15. oktober 2020

Vlada je sprejela odločitev, da se bodo z novim tednom dijaki in tudi učenci od 5. razreda šolali na daljavo.

Gre za ukrep, ki bo trajal pet šolskih dni oziroma en šolski teden.

15. oktober 2020

"Gre za ukrep, ki bo trajal pet šolskih dni oziroma en šolski teden," je dejala ministrica Kustec. "Iskali smo rešitev, ki je resnično začasna in za katero resnično verjamemo, da jo bomo v 14 dneh spet tako zelo izboljšali z enim odgovornim pristopom in ravnanjem, da se bomo lahko po počitnicah vrnili nazaj na B-model."

/…/ iskali (smo) optimalno rešitev, ki bi omogočala nadaljevanje šolskega procesa pod enakimi pogoji za vse šolarje, ne glede na to, iz katerega kraja prihajajo. /…/ To je zelo pomembno, /…/

15. oktober 2020

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev Slovenije, je isti dan glede tega menil: "Mislim, da je utemeljen dvom, da gre za ukrep, ki bo trajal samo en teden, in da se lahko realno pripravljamo na daljše časovno obdobje."

Na vprašanje, ali bi bilo mogoče bolj primerno, da bi ukrepe glede šol prilagajali glede na regijsko epidemiološko sliko, je ministrica poudarila, "da so iskali optimalno rešitev, ki bi omogočala nadaljevanje šolskega procesa pod enakimi pogoji za vse šolarje, ne glede na to, iz katerega kraja prihajajo. /…/ To je zelo pomembno," je dejala.

Ponedeljek, 19. oktober 2020

19. oktobra je bila v Sloveniji spet razglašena epidemija. Ta dan je bilo opravljenih 4326 testov, 802 sta bila pozitivna, skupno število umrlih za covidom-19 je doseglo 190.

Sreda, 21. oktober 2020

Prvih nekaj dni šolanja na daljavo je imel Arnes težave s spletnimi učilnicami, ki nekaj ur niso bile dostopne. Gre za napake v programski opremi, tudi za hekerske napade. Predstavniki Arnesa so po treh dneh zagotovili, da so težave v delovanju odpravili in da je sistem stabilen. To ministrica pričakuje tudi v prihodnje. "Upam, da je to začetniška napaka, ki se ne bo več ponovila, ker se ne sme."

Petek, 30. oktober 2020

Razumeti moramo, zakaj je treba še en teden ostati doma.

30. oktober 2020

Vlada je za osnovnošolce šolske počitnice podaljšala še za en teden, za dijake pa odločila, da bodo v novem tednu nadaljevali učenje na daljavo. "S podaljšanjem počitnic v osnovnih šolah in s šolanjem na daljavo ter z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas, da tudi na takšen način pripomoremo k umirjanju razmer," je dejala ministrica in dodala, da podaljšanje počitnic za en teden še ne pomeni tudi podaljšanja šolskega leta. Prepričana je bila, da bodo lahko šolarji dodaten počitniški teden nadomestili znotraj šolskega leta. "Danes moramo biti najprej solidarni, ne sebični. Razumeti moramo, zakaj je treba še en teden ostati doma. Osnovnošolci, ostanite v učni formi, berite, ponavljajte snov, poglejte kakšen poučen dokumentarni film, ne pozabiti na oddajo Infodrom, Časoris ... In seveda ne pozabite na gibanje. Verjamem, da boste namige dobili tudi od učiteljev in staršev."

Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili.

5. november 2020

Četrtek, 5. november 2020

Počitnic bo kmalu konec. Otroci se bodo z novim tednom vrnili v šole, je sklenila vlada, a na daljavo za vse učence, vrača se torej način dela, kot je bil uveljavljen med prvo epidemijo spomladi. "Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili," je spet napovedala.

Anton Meden, predsednik Zveze aktivov svetov staršev, je za našo televizijo povedal, da je za starše naporno, če v četrtek ali petek zvedo, kako bo s poukom naslednji teden, kako bo z varstvom otrok.

Slovenski psihologi so na začetku meseca vrsto pristojnih pozvali, da pri sprejemanju odločitev upoštevajo tudi znanstvena in strokovna spoznanja o psihosocialnih posledicah epidemije na otroke in mladostnike. "Posledice večtedenskega ali celo večmesečnega omejevanja življenj otrok in mladostnikov so nepredstavljive in njihovo preprečevanje mora biti ena od prioritet, /…/ že delno obiskovanje vrtca, šole ali univerze izjemno prispeva k blaženju dolgoročnih posledic, ki jih bodo otroci in mladostniki čutili še leta."

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Šolanje na daljavo se nadaljuje

Ponedeljek, 9. november 2020

Šolanje se je začelo z upočasnjenostjo Arnesovih spletnih učilnic, a so napako v dopoldanskih urah odpravili.

Torek, 10. november 2020

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je dejal, da "si bomo prizadevali že v četrtek, da bi en del učencev začel pouk naslednji teden v šolah. Če ne bo to možno za oddelke od prvega do petega razreda, pa bomo vsekakor poskušali, da bo to prva triada."

Četrtek, 12. november 2020

Vlada je podaljšala šolanje na daljavo za 14 dni.

Ministrstvo za izobraževanje je osnovnim šolam poslalo usmeritve in priporočila Zavoda za šolstvo glede šolanja na daljavo. Presojo, ali naj učitelji ocenjujejo otroke, prepuščajo učiteljem.

Torek, 17. november 2020

Ustavno sodišče je prejelo pobudo za oceno ustavnosti zaprtja šol s prilagojenimi in posebnimi programi.

Na ministrstvu pravijo, da je predvideno, da se bodo "otroci v prilagojene in posebne programe vrnili v šole in zavode prvi, in to takoj, ko bo mogoče".

Mariborski gasilci so posredovali ob požaru v Pekrah. 44-letna ženska je okoli poldneva kuhala kosilo, obenem pa nudila pomoč otrokom pri šolanju na daljavo. Na štedilniku se je medtem vnelo olje.

Četrtek, 19. november 2020

Janša je v pogovoru za TV Slovenija povedal, da se je vlada za šolanje na daljavo odločila prepozno. Podatki naj bi po njegovem kasneje pokazali, da je število okužb v vzgoji in izobraževanju še enkrat višje od povprečja v državi. Kot eno večjih napak je ocenil odločitev, da v vrtcih in v prvi triadi ni bilo treba nositi mask. "Tisti teden nas je stal kakšnih 30 odstotkov okužb, ki jih imamo danes," je poudaril.

Pri sproščanju ukrepov bodo prva prioriteta vrtci in šole, a ob strogih ukrepih, je dejal. "Če bomo to sposobni disciplinirano narediti, verjamem, da imamo lahko šole in vrtce odprte tudi, ko bo grozil tretji val. /.../ Sicer se bojim, da bomo odpirali in zapirali in da bo škoda velika," je poudaril.

Četrtek, 26. november 2020

Vlada je odločila, da se šolanje na daljavo nadaljuje za en teden.

Ministrica Kustec je podpisala "sklepe o ukrepih za nemoteno izvajanje pouka v letošnjem šolskem letu". Namesto dveh bo ocenjevalno obdobje eno.

Ministrica je osnovnim šolam v okrožnici napisala, da je vsaj vključitev dela učencev v šolske klopi, "če se bomo vsi potrudili izboljšati epidemiološko situacijo v Sloveniji," verjetnejša od 7. decembra.

Ta trenutek žal še ne morem nič kaj bolj zagotovo povedati, lahko rečem, da bomo vsekakor to vračanje peljali postopoma, kar pomeni korak za korakom.

2. december 2020

Sreda, 2. december 2020

Ministrica, ki je od začetka novembra pred kamerami skorajda ni bilo, je gostovala v oddaji Dobro jutro. "Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo videli, da je to tudi z vidika zdravstvenega varstva mogoče in izvedljivo in varno. /…/ Ta trenutek žal še ne morem nič kaj bolj zagotovo povedati, lahko rečem, da bomo vsekakor to vračanje peljali postopoma, kar pomeni korak za korakom."

Ustavno sodišče poseže v šolske ukrepe

Četrtek, 3. december 2020

Ustavno sodišče je sporočilo, da odloki vlade in sklepi šolskega ministrstva, s katerimi so po 5. novembru podaljševali šolanje na daljavo, niso veljavni, ker niso bili objavljeni v Uradnem listu. Vladi so dali 3 dni časa, da zadevo uredi.

Z dobro epidemiološko sliko si lahko odpiramo vrata dalje, postopoma končno tudi nazaj v šole.

13. december 2020

Sodišče je hkrati tudi ugotovilo, da so otroci s posebnimi potrebami z zaprtjem nesorazmerno prikrajšani, in nakazalo, da bo, če bo vlada s popravljenimi odloki spet zaprla tudi šole za otroke s posebnimi potrebami, tako odločitev začasno zadržala.

Ponedeljek, 7. december 2020

Vlada je odloke pravočasno popravila in jih objavila v Uradnem listu. A doma so še naprej tudi otroci s posebnimi potrebami.

Mediji smo poročali, da se pet dijakov zaradi vladnih ukrepov ne more udeležiti mednarodne fizikalne olimpijade.

Nedelja, 13. december 2020

13. decembra je ministrica na omrežju Twitter zapisala: "Z dobro epidemiološko sliko si lahko odpiramo vrata dalje, postopoma končno tudi nazaj v šole." Že naslednji dan …

Ponedeljek, 14. december 2020

Tudi aktualni podatki o stanju okužb, stanju zasedenosti bolniških postelj (se) niso toliko spremenili, da bi nam omogočili, da bi v tem smislu lahko že začeli razmišljati o varnem vračanju otrok nazaj v šolske prostore.

14. december 2020

… je v odgovoru na poslansko vprašanje v državnem zboru dejala, da se žal "tudi aktualni podatki o stanju okužb, stanju zasedenosti bolniških postelj niso toliko spremenili, da bi nam omogočili, da bi v tem smislu lahko že začeli razmišljati o varnem vračanju otrok nazaj v šolske prostore".

Stališče je ostalo enako tudi glede šol s posebnimi potrebami. Vlada je ustavnemu sodišču glede tega poslala svoje stališče, med drugim je zapisala: "Začasno zadržanje izvajanja prepovedi zbiranja ljudi v šolah (in posledično vračanje učencev in dijakov v šole) bi v tem trenutku pomenilo neposredno škodo in nevarnost za javno zdravje."

Po načrtu se bodo 4. januarja v šole vrnili najmlajši učenci in tisti s posebnimi potrebami, odprli bi tudi vrtce.

18. december 2020

Petek, 18. december 2020

Konec tedna je sledilo več optimizma. "Po načrtu se bodo 4. januarja v šole vrnili najmlajši učenci in tisti s posebnimi potrebami, odprli bi tudi vrtce," je popoldne napovedala šolska ministrica.

Torek, 22. december 2020

Pediater Denis Baš je opozoril, da je med mladostniki vse več težav "v smislu razpoloženjskih motenj, depresivnih stanj, samopoškodovanja, motenj hranjenj ..."

Odločitev smo pričakovali.

23. december 2020

Sreda, 23. december 2020

Ustavno sodišče je vladi naložilo, da najpozneje 4. januarja odpre šole za otroke s posebnimi potrebami. Čeprav je vlada v svojem mnenju temu nasprotovala, pa je ministrica menila, da so odločitev pričakovali. Izrazila je celo zadovoljstvo, "da so ustavni sodniki v vsebinskih pojasnilih izpostavili vse vidike, na katere so že ves čas načrtovanja ponovnega in predvsem varnega vračanja učencev opozarjali tudi na ministrstvu, seveda v sodelovanju z zdravstveno in pedagoško stroko."

"Takoj, ko bo mogoče."

Nedelja, 27. december 2020

Najhitreje, ko bo to mogoče.

27. december 2020

Ministrica Kustec je na vprašanje Tanje Gobec v oddaji Politično, kdaj je mogoče pričakovati, da se vsaj prva triada vrne v šole oziroma v razrede in pod kakšnimi pogoji, odgovorila, da "najhitreje, ko bo to mogoče". Izrazila je željo, da bi to bilo januarja, "in tudi obljubljam, da bom naredila vse za to, da se bo to zgodilo januarja".

Isti dan je Janša dejal, da "je (šolstvo) ena od prioritet, še posebej prva triada in tako ali tako šole za učence s posebnimi potrebami. Je pa prezgodaj danes za odgovor na to, ali bo ta sprostitev oziroma povratek v šolske klopi za njih možna 4. januarja ali ne."

Glede hitrih testov za učence je ministrica še povedala, da je to "del zelo aktualne razprave, ki jo imamo skupaj z ministrstvom za zdravje".

Takoj, ko bo možno.

28. december 2020

Ponedeljek, 28. december 2020

Ministrica je spet ponovila, da se bodo učenci vrnili v šole "takoj, ko bo možno".

Predsednik Združenja ravnateljev Slovenije je povedal, da je "zelo zelo čudno vse skupaj", in trdil, "da bi lahko vlada s smiselnimi ukrepi zaprla šole za bistveno manj časa". Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dodal, da "vsak četrtek cela država trepeta, kaj bomo naredili v ponedeljek".

Na popoldanski novinarski konferenci je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne povedala, da se "o testiranju učencev kot pogoju za vstop v šolo ni nikoli razmišljalo".

Ministrica jezna nase

Četrtek, 31. december 2020

Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, ker smo nemočni, jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje, jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov.

31. december 2020

Na silvestrovo je ministrica Kustec nastopila na vladni novinarski konferenci.

"Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama. Jezna, ker smo nemočni, jezna, ker se je v družbi skrhalo zaupanje, jezna, ker ob neštetih prebedenih nočeh ni rezultatov." Hkrati je povzela dogajanje med epidemijo z besedami: "Najprej smo bili vsi skupaj prestrašeni, potem odločni in pogumni, potem pa vse bolj nemirni, žalostni, obupani." Priznala je, da je dva meseca brez normalne šole odločno preveč.

A na vprašanje, kdaj bodo šli učenci v šole, je odgovorila, da je možno, da se bi, potem ko se bodo 5. januarja v šole vrnili otroci s posebnimi potrebami, 11. januarja v šole vrnili še najmlajši osnovnošolci.

Večer pred tem je vladni govorec Jelko Kacin dejal, da splošne epidemiološke razmere ne omogočajo varnega zagona pouka prvega triletja. "Danes (v sredo, 30. 12., op. a.) tudi ni bilo konkretnega predloga, ki bi se lahko uvrstil na dnevni red (seje vlade, op. a.)."

Ministrica optimistična

Prvi gredo v šolo jutri, potem, računam, naslednja skupina, kar velika, prihodnji teden, potem čez 14 dni pa še naslednji. Želimo pa si, da ko se bomo vrnili, da se bomo vrnili za stalno. Smo rekorderji z vidika sposobnosti in usposobljenosti izobraževanja na daljavo. Naša ustava je zelo zelo jasna. Vsem je treba pod enakimi pogoji zagotoviti to temeljno možnost pridobivanja izobrazbe.

4. januar 2021

4. januar 2021

Na vprašanje, ali bodo šolarji še hodili v šolo, je ministrica v Studiu City povedala: "Prvi gredo v šolo jutri, potem, računam, naslednja skupina, kar velika, prihodnji teden, potem čez 14 dni pa še naslednji." Ob tem je poudarila: "Želimo pa si, da ko se bomo vrnili, da se bomo vrnili za stalno."

Prav tako smo po ministričinih besedah "rekorderji z vidika sposobnosti in usposobljenosti izobraževanja na daljavo. Mi smo pravzaprav ena od vodilnih držav v Evropi, ki je zmožna ponuditi izobraževanje na daljavo v tem trenutku."

Zakaj na območjih, kjer je bilo okužb manj, ni bilo šolanje v razredih zagotovljeno že prej? "Naša ustava je zelo zelo jasna. Vsem je treba pod enakimi pogoji zagotoviti to temeljno možnost pridobivanja izobrazbe."

Ministrica ni več optimistična

Sreda, 6. januar 2021

Razmere ta trenutek niso optimistične, niso pozitivne z vidika števila okužb.

6. januar 2021

Predsednik vlade Janez Janša je organiziral posvet s šolniki. Povedal jim je, da glede na epidemiološke razmere vnovični začetek pouka v šolah prihodnji teden ne bi bil smiseln. Glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja je to presenetilo, saj so v sindikatu razumeli, da je ministrica napovedala, da bi v ponedeljek lahko v šolo šli učenci prve triade.

Ministrica je povedala, da je zanesljivo, "da razmere ta trenutek niso optimistične, niso pozitivne z vidika števila okužb, je pa pozitivno to, da nam teče sistem hitrega testiranja, da je cepivo v novi rundi že na poti".

Četrtek, 7. januar 2021

Vlada je sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti do 18. januarja.

Odpiranje šol po treh mesecih

Sreda, 20. januar 2021

Vlada je sklenila, da 26. januarja odpirajo šole za učence prvega triletja, in sicer ne po vsej državi, ampak v devetih od 12 regij z boljšo epidemiološko sliko. V ponedeljek bodo učitelje testirali s hitrimi testi.

Zmeda tik pred zdajci

Nedelja, 24. januar 2021

Predsednik vlade Janez Janša je na izredni novinarski konferenci povedal, da je bil v Sloveniji potrjen prvi primer različice virusa iz Velike Britanije. "Kar se tiče šol in vrtcev, se zaenkrat ti odpirajo po programu. Stanje po regijah se seveda spreminja, danes je slabše, kot je bilo v sredo, je pa glede na načrt, ki ga imamo, to parameter, ki ga bomo upoštevali na dan torek do 24. ure. To bo relevanten podatek za odločanje v sredo. Tisti podatek bo veljal za odločitev, kar se šol tiče, ki bodo veljale za naslednji teden. Če bi od tega odstopali, bi bilo verjetno preveč zmede."

Ponedeljek, 25. januar 2021

Naj bo jutri en vesel dan.

25. januar 2021

Ministrica Kustec je zjutraj pozvala, naj bo jutri "en vesel dan. Hkrati pa tudi umirjen in odgovoren."

Med odgovarjanjem na poslanska vprašanja je predsednik vlade Janez Janša opoldne v državnem zboru povedal, da se zaradi nove različice virusa "v tem trenutku pristojni ukvarjajo z vprašanjem, ali v teh regijah, ki so dosegle pogoje za odprtje vrtcev in šol, jutri dejansko začeti s fizičnim poukom v prvi triadi in s polnim obsegom delovanja vrtcev ali ne".

Ob 12. uri smo dobili poziv, da sporočimo svoje mnenje do 16. ure.

25. januar 2021

Malo zatem je na poslanska vprašanja odgovarjala še Simona Kustec. "Ob 12. uri smo dobili poziv, da sporočimo svoje mnenje do 16. ure."

Nekaj pred 17. uro popoldne je predsednik vlade na Twitterju sporočil, da stroka in ministrstvo menita, da se šole odprejo.

Torek, 26. januar 2021

Ministrica Kustec je ob tem, ko se je po treh mesecih v šole vrnilo več kot 53.000 otrok, v vrtce pa 74.000, povedala: "Ta dan smo vsi z nestrpnostjo pričakovali in upam, da je prvi znak vračanja v normalnost."

Šole se v dveh regijah spet zaprejo

Četrtek, 28. januar 2021

Vlada je sporočila, da se v obalno-kraški in zasavski regiji zaradi prehoda iz črne v rdečo regijo otroci vračajo na šolanje na daljavo.
Ministrica za izobraževanje je povedala, da se bo v rdečih regijah pouk v šolah naslednji teden začel v torek; v ponedeljek se bodo učitelji namreč testirali.

Vlada na seji ni podala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022.

Gradivo za razpis v študijske programe za leto 2021/22 bo po običajnem protokolu vladnih gradiv obravnavano naslednji teden.

29. januar 2021

Petek, 29. januar 2021

Ministrica je na Twitterju zapisala, da bo "gradivo za razpis v študijske programe za leto 2021/22 po običajnem protokolu vladnih gradiv obravnavano naslednji teden. Vsaka vlada mora vsako leto o tem sprejeti odločitev na podlagi zakonske obveze iz 40. člena ZviS."

Predsednik vlade je ministrici za izobraževanje naročil, da razišče razloge, zakaj je na ministrstvu prišlo do poznega predloga, in naj sankcionira tiste, ki so za to odgovorni.

Premier je še napovedal, da se bo po obvestilih ravnateljev šolanje v prihodnjem tednu lahko začelo že v ponedeljek in ne šele v torek; učitelji se bodo načeloma testirali pred poukom.

Sreda, 3. februar 2021

Opozicija je proti ministrici vložila interpelacijo, očitke je naštela v 20 točkah. "Sprejemam jo kot priložnost, da ponovno pojasnim aktivnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v času trajanja mojega mandata," se je nanjo odzvala ministrica.

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je zapisal, da bo interpelacija "zanimiva razprava, ki lahko prispeva k iskanju sistemskih rešitev. Zato upam, da ne bo šlo samo za dnevnopolitični teater, ampak se bo zelo resno pogovarjalo o vsebini."

Šole za najmlajše odprte po vsej državi, razrešen sekretar

Četrtek, 4. februar 2021

Ministrstvo za izobraževanje je prestavilo za ta dan napovedano srečanje z dijaki, zbranimi v iniciativi Zahtevamo šolo, na 9. februar. Predstavniki iniciative so sporočili, da se ga zato ne bodo udeležili, da pa so ministrstvu že poslali svoje zahteve, med drugim zahtevo po šolanju po modelu C. Če zahteve ne bodo izpolnjene, bodo 9. februarja bojkotirali pouk na daljavo.

Ministrica je na Twitterju zapisala, da ima "dialog z vsemi deležniki ali osebno ali prek reprezentativnih organizacij. Dijaki niso izjema. Nihče ni izjema."

V Dijaški organizaciji Slovenije so opozorili, da izjava ni resnična. Povedo, da si tako Dijaška organizacija Slovenije kot tudi novoustanovljena dijaška gibanja, ki se borijo za vračanje dijakov v šole, že dlje časa trudijo za vzpostavitev konstruktivnega dialoga s pristojno institucijo. A ocenjujejo, da si ministrstvo takega dialoga ne želi, "saj odpoveduje sestanke ter se ne odziva na odprta pisma in dopise DOS".

Vlada je sporočila, da se ukrepi ne bodo več razlikovali po regijah. To pomeni, da gredo 9. februarja v šole učenci prve triade po vsej državi.

Vlada je na seji razrešila državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Jureta Gašperiča. On je očitno odgovoren za prepozno gradivo za vpis na fakultete.

Petek, 5. februar 2021

Vlada je dala soglasje k vsebini razpisa za vpis na fakulteto za šolsko leto 2021/22. Ministrica je ob tem zapisala, da je bilo to storjeno "preudarno, z razmislekom, predvsem pa v dobro nove generacije študentk in študentov. In brez kakršnih koli zamud".

Sobota, 6. februar 2021

Aktiv ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol je ministrici predstavil zahtevo za takojšnjo vrnitev vseh osnovnošolcev v šolo in predlagal organizacijske rešitve, ki bi to omogočile.

Torek, 9. februar 2021

V šole so odšli učenci prvega triletja vseh osnovnih šol, prav tako so v polnem obsegu začeli delovati vrtci po vsej državi.

Dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo, so bojkotirali pouk na daljavo. Ocenili so, da se je bojkotu pridružilo od 10.000 do 15.000 dijakov. V Mariboru so s prekinitvijo šolanja dijake podprli osnovnošolci.

Na ministrstvo za izobraževanje smo naslovili vprašanje, zakaj je bil razrešen državni sekretar. Njihova služba za odnose z javnostmi nam je v odgovor na to poslala naslednje sporočilo: "Državni sekretar ima status funkcionarja. Imenuje in razrešuje ga vlada na predlog ministra oziroma ministrice, ki vodi ministrstvo."

Ministrstvu smo se za to zahvalili in hkrati še enkrat ponovili vprašanje, na katero za zdaj še nismo dobili odgovora.

Četrtek, 11. februar 2021

Po vstopu v oranžno fazo se bodo z novim tednom v šolo vrnili vsi osnovnošolci in maturanti. Za polovico učencev se bo sicer vrnitev v šole zamaknila zaradi zimskih počitnic. Dovoljeni bodo izpiti in seminarji do 10 študentov na fakultetah.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je ob tem dejal: "Z upanjem, da bodo vrtci, šole in fakultete lahko ostali odprti do konca šolskega leta, vas prosim, bodimo dosledni, potrpežljivi, držimo se ukrepov in priporočil NIJZ."

Je ministrica upravičila zaupanje?

Epidemija je v Sloveniji v drugem valu udarila z vso silovitostjo, razmere so bile res težke. Ampak, ali se je po prvem valu epidemije, če govorimo o šolskem področju, ministrstvo dovolj pripravilo na morebitno poslabšanje razmer, ki so ga strokovnjaki napovedovali?

Zapletov, nejasnih načrtov, spreminjanja stališč in neusklajenosti je bilo do danes že veliko. Je ministrica upravičila zaupanje, o katerem je govorila 1. septembra? Šolskega leta še ni konec, je pravzaprav na polovici. Ključni tedni pa seveda še prihajajo.