Glasov za razrešitev Kustečeve verjetno ne bo dovolj

Očitke iz interpelacije je na novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bi minister za izobraževanje moral na prvo mesto postavljati interese in blaginjo najmlajših, zelo pozoren bi moral biti na upravljanje resorja v času epidemije. Vendar pa po mnenju Vatovca ministrica Kustečeva tega ne izpolnjuje.

Tudi dijaki zahtevajo vrnitev v šolske klopi

Tudi dijaki vse glasneje zahtevajo vrnitev v šolske klopi. Številnim zmanjkuje volje za šolanje po spletu, poročajo tudi o vse več duševnih stiskah. V najslabšem položaju so dijaki zadnjih letnikov, saj se morajo tako rekoč sami pripravljati na maturo. Na ministrstvu za izobraževanje so dijakom, zbranim v iniciativi Zahtevamo šolo, za danes načrtovano srečanje prestavili na 9. februar, zato se ga ne bodo udeležili. So pa ministrstvu poslali svoje zahteve, če ne bodo izpolnjene, bodo 9. februarja bojkotirali pouk na daljavo, so poročali mediji.

Glavni očitek v interpelaciji je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, je obrazložil vodja poslancev Levice. Med drugim ji očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v teh razmerah. "Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole, in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče," je povedal.

Prav tako ji očitajo odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. "Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo," je ocenil. Zato so po njegovih besedah nekateri otroci, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000, neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije. Ministrstvo tudi ni zagotovilo razmer za izvedbo šolskih tekmovanj, je povedal Vatovec.

Sorodna novica Interpelacija proti šolski ministrici Simoni Kustec bo vložena v sredo, proti Simonitiju v petek

Razrešitev predlagajo tudi zaradi odsotnosti sistematične evalvacije pouka na daljavo

Ogrožen je napredek otrok, ki se ukvarjajo s športom, prav tako je ogroženo delovanje športnih klubov. Ne nazadnje je vodja poslancev Levice kot posledico neustrezne politike resorja poudaril upad gibalne sposobnosti otrok. Prihodnost mladih pa je po njegovih besedah ogrožena tudi zaradi odsotnosti načrta za odpravljanje negativnih posledic zaprtja šol.

Vlagatelje interpelacije moti tudi po njihovem mnenju škodljiv predlog za ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij, ministrici pa očitajo pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Če bi želela na učinkovit način prebroditi krizo, bi morala aktivno sodelovati tudi s sindikati, strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju ter s starši, vendar pa je stvari peljala sama, je ocenil.

"Nič ni storila, ko se je v bistvu prepovedalo nadaljnje zaposlovanje raziskovalcev," je povedal Vatovec. Interese zasebnih izobraževanih institucij pa je po njegovih besedah postavljala pred interese javnih.

Z neupoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije je javnosti dajala slab zgled, je dejal. Vatovec je med drugim navedel še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalno zakonodajo ter sporno kadrovanje, "utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah".

Poleg navedenih očitkov je iz besedila interpelacije razvidno, da razrešitev ministrice predlagajo tudi zaradi odsotnosti sistematične evalvacije pouka na daljavo, odsotnosti ukrepov za preprečevanje socialnih stisk mladih v času epidemije in poseganja v avtonomijo Pedagoškega inštituta.

"Slovenija dejansko nima ministrice za izobraževanje. Zato je prav, da temu sledi tudi Kustečeva in stanju absurda v šolskem prostoru naredi konec," je bilo med drugim moč slišati na novinarski konferenci vlagateljev interpelacije. Foto: Radio Koper/Andrej Petrovič

"Ministrica ni branik otrok, zgolj prenašalka idej predsednika vlade"

"Slovenija dejansko nima ministrice za izobraževanje. Zato je prav, da temu sledi tudi Kustečeva in stanju absurda v šolskem prostoru naredi konec. Skrajni čas je, da nemudoma odstopi s položaja," je ministrico pozval poslanec SD-ja Marko Koprivc. Od ministrice bi po njegovih besedah pričakovali, da je branik otrok, šolnikov, učiteljev in drugih na področju šolstva. "A Kustečeva to ni. Je zgolj prenašalka idej, ki so zrasle na zelniku predsednika vlade Janeza Janše in njegovih antidemokratskih teženj," je ocenil poslanec SD-ja.

Tudi poslanec LMŠ-ja Aljaž Kovačič meni, da bi Kustečeva morala odstopiti, ker ni na strani otrok in njihovega znanja, ker ni na strani dijakov in študentov, na strani socializacije mladih in niti ni na strani športa. Med drugim ji je očital, da poleti ni naredila nič za to, da bi šole pripravila na drugi val epidemije, prav tako da otroci s posebnimi potrebami niso bili deležni njene zadostne pozornosti. Spomnil je, da je te otroke v šolo vrnilo šele ustavno sodišče.

V SAB-u se zavedajo, da gre pri poseganju v pravice v času epidemije ves čas treba tehtati med vrednotami in ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami. Kot je spomnila vodja poslanske skupine Maša Kociper, pa so že na začetku zaprtja šol opozarjali, da na tem področju vlada nima prave strategije.

Poudarila je tudi, da je njihova prioriteta še vedno izpeljava konstruktivne nezaupnice in s tem možnost za menjavo celotne vlade. Do takrat pa je treba opozoriti ma najbolj aktualne težave. V delu vlade namreč Kociprova ne prepoznava dovolj volje za iskanje ustreznih rešitev, da bi se šolanje za otroke vendar vrnilo v normalne tirnice.

Dijaki zahtevajo vrnitev v šolske klopi

Kustečeva: Očitke iz interpelacije bom z argumenti in dejstvi odločno zavrnila

Ministrica za izobraževanje je interpelacijo pričakovala, saj jo je del opozicije v paketnih poskusih menjave vlade napovedoval že nekaj časa. "Sprejemam jo kot priložnost, da ponovno pojasnim aktivnosti ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v času trajanja mojega mandata," je zapisala v odzivu na interpelacijo.

Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na ministrstvu in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu.

Šolska ministrica o interpelaciji

Kustečeva bo prav poseben poudarek namenila kriznemu odzivanju na polju izobraževanja, znanosti in športa ob prevzemu dejanskega stanja prejšnje vlade ter odgovorom na covidne razmere. "Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na ministrstvu in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu," je navedla. Očitke iz interpelacije bo z argumenti in dejstvi odločno zavrnila, je navedla.

Ob tem je znova spomnila, da so razmere, povezane z bojem proti virusu, še vedno izjemno resne in zahtevne ter da so prava pot za iskanje skupnega odziva in odgovora nanje v odgovorni družbi konstruktivni dialog, spoštovanje, razumevanje in dosledno spoštovanje ukrepov. "To so odgovori za vrnitev k poznanemu in običajnemu času," je še dodala Kustečeva.

Počivalšek: To bo zanimiva razprava

Na vložitev interpelacije Kustečeve, ki prihaja iz vrst SMC-ja, pa se je medtem odzval predsednik stranke in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

V krajšem zapisu na Facebooku je navedel, da bo to zanimiva razprava, ki lahko prispeva k iskanju sistemskih rešitev. Upa pa, da "ne bo šlo samo za dnevnopolitični teater, ampak se bo zelo resno pogovarjalo o vsebini".

Prepričan je, da bodo lahko na razpravi o interpelaciji poleg tematike aktualnega vodenja resorja razpravljali tudi o podedovanem stanju v šolskemu sistemu in "o načrtih ministrice Simone Kustec, kako nadomestiti to noro leto".

Po njegovih besedah je problematiko šolstva namreč mogoče razumeti samo v kontekstu epidemiološke krize. "Vsi si želimo odprtih šol in nemotenega izvajanja športnih dejavnosti. Ampak dajmo, prosim, razumeti, da razsaja huda epidemija," je spomnil. Pozval je k osredotočenju na vprašanje priprave načrta, kako bomo pri šoloobveznih generacijah in športnikih nadomestili to izgubljeno leto. To bi morala biti zdaj najpomembnejša tema, je še navedel.

"Ministrica je storila to, kar je bila dolžna storiti"

Za poslansko skupino SMC-ja pa je interpelacija pričakovan odziv opozicije, a tudi še en manever za poglabljanje krize, ki jo je sprožila epidemija. "Zaprte šole so težka in zadnja izbira za vse, tudi za ministrico, ki jo opozicija interpelira. Odločitev o tem pa je bila nujna, če smo sredi jeseni želeli preprečiti katastrofičen scenarij razvoja epidemije," so zapisali v poslanski skupini.

Ministrica je v razmerah, ki so posledica čedalje slabše epidemiološke slike, okrnjenega zaupanja v odločitve epidemiologov, nenehnega iskanja priložnosti za politizacijo občutljivih zdravstvenih vprašanj in rdečih alarmov zdravstvenih delavcev, storila to, kar je bila dolžna storiti.

Šolski prostor je odmaknila od linije, na kateri je potek dogodkov odvisen samo še od naključij ali slepe sreče, in ga začasno prestavila v digitalno okolje, da se mladi sploh lahko izobražujejo, so pojasnili v poslanski skupini.

Kot so opozorili, bi bila alternativa temu kaos nenehnih karanten, nevzdržne logistike v šolah in zavodih ter neobvladljiva žarišča novih okužb. "Šole v Sloveniji niso zaprte zaradi politike, jih pa politika s strpnim in spravljivim delovanjem lahko pomaga ponovno in za vselej spet odpreti," so še poudarili.

Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič meni, da bo ministrica interpelacijo verjetno prestala. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič meni, da bo ministrica interpelacijo verjetno prestala. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zorčič: Ministrica bo interpelacijo verjetno uspešno prestala

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC-ja Igor Zorčič meni, da so očitki v določeni meri politično obarvani. "Vsi se zavedamo tega, da je epidemiološki položaj težak. Tudi osebno si želim, da bi šli otroci čim prej v šolo," je dejal v odzivu na interpelacijo.

Tudi sam težko gleda odločitve, za katere se včasih zdi, da nihajo, ko šole enkrat odpiramo, drugič zapiramo. A ključnega pomena bo, kot je poudaril, da ministrica odgovori na očitke in da to pretehtajo. Pri tem meni, da bo ministrica verjetno uspešno prestala interpelacijo.

Del opozicije meni, da je čas za odstop Kustečeve