Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Arnesov sistem je dovolj robusten, da bo normalno deloval, tudi če na šolanje na daljavo preidejo še učenci od 1. do 5. razreda, sta po srečanju zagotovila direktor Arnesa Marko Bonač in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jure Gašparič. Izrazila sta obžalovanje zaradi težav v minulih dneh, a dodala, da se hekerski napadi pač dogajajo.

Pri šolanju na daljavo, na katerega so učenci od vključno 6. razreda osnovne šole in dijaki prešli s tem tednom, je v minulih dneh prihajalo do več težav. V ponedeljek so imeli težave s sistemom enotne prijave, v torek in danes pa z delovanjem spletnih učilnic. Na Arnesu so pojasnili, da so zaznali DDoS napad na spletne učilnice, ki zato kratek čas niso bile dostopne. Šlo za 15-minutni izpad okoli 8. ure zjutraj, v času največjih obremenitev.

Bonač je pojasnil, da so še en podoben napad zaznali okoli 10. ure, oba pa so uspešno ubranili. Gre za napad, ko iz tujine pošiljajo toliko prometa da so vsi strežniki zasuti z njim in ne morejo normalno delovati. Bonač podatka o lokaciji napada nima, ga bodo pa poiskali, če se bo to dalo.

Na današnjem srečanju so sicer predstavnikom ministrstva po njegovih besedah razložili, kakšne težave so imeli v minulih dneh. Danes Arnesov sistem po njegovih besedah nima več težav, uporabilo ga je že 67.000 uporabnikov. "Upam, da bo tako ostalo," je dodal.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jure Gašparič je pojasnil, da so danes skušali ugotoviti, kaj lahko še s skupnimi močmi postorijo, da bi v naslednjih tednih šola na daljavo potekala karseda normalno.

Kljub temu, da so takšni dogodki po besedah Gašpariča nesprejemljivi, pa je državni sekretar vendarle pohvalil strokovnost zaposlenih na Arnesu. Ti so namreč kljub vsej obremenjenosti vzpostavili sistem v manj kot 15 minutah.

Obžalovanje zaradi zapletov pri delovanju šolanja na daljavo je izrazila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Pojasnila je, da so se v teh dneh večkrat sešli s predstavniki Arnesa in jim ponudili pomoč, obenem pa izrazili pričakovanje, da bo sistem izobraževanja na daljavo v prihodnje stabilen.

Predstavniki Arnesa so zagotovili, da so težave v delovanju zdaj odpravili in da je sistem stabilen. To ministrica pričakuje tudi v prihodnje. "Upam, da je to začetniška napaka, ki se ne bo več ponovila, ker se ne sme," je še povedala.

Poudaril je tudi, da je Arnes del kritične infrastrukture. Država pa je imela do njega vse od leta 2013 "relativno mačehovski odnos", čeprav gre za hrbtenico, na kateri sloni tako izobraževalni sistem kot precejšnji del slovenske znanosti. V kriznih razmerah je država namenila dodatna sredstva, so pa tudi razmere na trgu strojne opreme po besedah državnega sekretarja trenutno zaostrene.

Oba sta izrazila obžalovanje zaradi zapletov v minulih dneh, obenem pa zagotovila, da bo sistem deloval tudi v primeru, še bodo na šolanje na daljavo prešli tudi učenci od 1. do 5. razreda. "Sistem je zadosti robusten in odporen," je povedal Gašparič.

Štirikrat večja obremenitev kot spomladi

Z Arnesa so sicer v torek popoldne sporočili, da so napako odpravili, delovanje sistema pa še vedno optimizirajo. Ob tem so zapisali, da so v primerjavi s spomladanskim izobraževanjem tokrat obremenitve dosegle 400 odstotkov takratnih. Če primerjamo stanje pred letošnjim marcem, opažamo stokratno povečanje obremenitev storitev omrežja Arnes, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na šolskem ministrstvu so poudarili, da so predvideli tudi takšno situacijo, zato so šolam omogočili uporabo sistemov MS Teams in Zoom. Kot so navedli, je v torek potekalo več sestankov tako z vodstvom in tehničnimi delavci Arnesa, kot tudi nekaterimi drugimi strokovnjaki tega področja (zunaj Arnesa). Ministrstvo je tudi že stopilo v stik s predstavniki nekaterih fakultet, ki lahko s svojim strokovnim znanjem prispevajo k razrešitvi nastalega stanja, so zapisali.

DDoS napad poskuša preobremeniti tarčo z nenehnimi zahtevami po informacijah. Navadno ga na ukaz izvaja omrežje okuženih računalnikov.

Video: Torkov prispevek TV Slovenija o težavah Arnesa

Direktor Arnesa o motnjah pri delovanju spletnih učilnic