LA meni, da hoče ZNP predvsem zaščititi lastno integriteto. Foto: MMC RTV SLO
LA meni, da hoče ZNP predvsem zaščititi lastno integriteto. Foto: MMC RTV SLO

Združenje novinarjev in publicistov je novinarjem in urednikom, ki jih bo omenjena komisija kot priče povabila na sejo, v sredo namreč svetovalo, naj se na vabilo ne odzovejo. Obenem napovedujejo, da bodo, če bo komisija vztrajala pri zaslišanju novinarjev, obvestili mednarodno javnost in tuja konzularna predstavništva.

V Liberalni akademiji pa so zapisali, da pozdravljajo in spoštujejo raziskovalni trud parlamentarne komisije, saj so prepričani, da so "politični brezplačniški bilteni v volilnem letu 2008 predstavljali za relativno mlado demokracijo hud in nevaren medijski eksces, nedopustno obliko novinarskega dela, hkrati pa so se izkazali za prozoren, a k sreči ne dovolj učinkovit način propagandističnega vplivanja dela politike na javno mnenje".

Prav zato so v Liberalni akademiji ogorčeni nad sporočilom ZNP-ja, ki naj bi novinarje po njihovem mnenju naravnost pozivalo k bojkotu parlamentarne preiskave. S tem ZNP neposredno poziva proti v ustavnih določilih zagotovljenim pristojnostim, ki govorijo o odredbi parlamentarne preiskave na zahtevo tretjine poslancev državnega zbora in ji dajejo smiselno enaka pooblastila, kakršna imajo pravosodni organi, so prepričani v Liberalni akademiji.

ZNP: Novinarji preiskujejo politike in ne nasprotno
V ZNP-ju odgovarjajo, da vztrajajo pri pozivu, saj po njihovem mnenju novinarji pred političnimi in politikantskimi preiskovalnimi organi nimajo kaj počenjati, razen kot poročevalci.

"Nevarno za pravno državo je, da omenjena preiskovalna komisija preiskuje novinarje in ne zgolj javnih funkcionarjev, ki so zakonski predmet parlamentarne preiskave. Prav tako je nevarno, da državni zbor preiskuje zgolj tako imenovane 'desne' medijske projekte, ne pa tudi to, kako je 'leva' politična opcija olastninila druge medijske projekte, da ne omenjamo škandaloznega projekta Predsednik za kandidaturo Milana Kučana, ali pa projekta Dobro jutro, ki propagira stranko Zares," navajajo.

Zato ZNP očitke zavrača kot nesprejemljive, saj jih imajo za del politične igre, v katero se s tem tudi liberalna akademija zdaj neposredno vpleta. "Osnovno načelo vsake demokratične in civilizirane države je ali pa bi moralo biti, da so novinarji tisti, ki preiskujejo politike in ne politiki tisti, ki preiskujejo novinarje! Če Liberalni akademiji to ni jasno, potem potrebuje dodatno izobraževanje iz medijske kulture in demokratičnih standardov," še pravijo v ZNP-ju.