Komisija bo januarja zaslišala posamezne donatorje k projektom dveh brezplačnikov, pa tudi določene novinarje. Foto: MMC RTV SLO
Komisija bo januarja zaslišala posamezne donatorje k projektom dveh brezplačnikov, pa tudi določene novinarje. Foto: MMC RTV SLO

Izdajatelja brezplačnikov Teršek in Lasbaher sta zaradi suma krive izpovedbe kazensko ovadena.

Iz dokumentacije, ki jo je parlamentarna preiskovalna komisija za brezplačnike pridobila od novega nadzornega sveta Pošte Slovenije, po besedah predsednice komisije Melite Župevc izhaja, da sta bila oba brezplačnika - Slovenski tednik in Ekspres - del enega samega projekta in medsebojno povezana.

Ker sta direktorja dveh podjetij, ki sta izdajala brezplačnika, Andrej Lasbaher (Progresija) in Robert Teršek (Zame-tek) zatrdila, da sta le bežna znanca, je zoper njiju komisija vložila kazensko ovadbo, je na tiskovni konferenci dejala Župevčeva. Po njenih besedah so pri obeh projektih sodelovale nekatere iste osebe, izdajatelja pa sta tudi poslovno sodelovala.

Novi nadzorni svet Pošte, novi dokumenti
Nadzorni svet Pošte Slovenije se je ob nastopu mandata seznanil s poslovanjem podjetja in sprejel sklep, da vso povezano dokumentacijo posreduje parlamentarni komisiji, je dejala Župevčeva. Glede na to, da je komisija Pošto k temu že štirikrat pozvala, je očitno po poštnih predalih ostalo veliko dokumentacije, je dodala. Komisija bo predlagala revizijo obeh pogodb na Računskem sodišču z vidika gospodarnosti in k pričanju pozvala strokovne službe Pošte.

K pričanju pa ne bo več pozvala generalnega direktorja Pošte Aleša Hauca. Njegove izjave "obravnavala tako, kot izjave vseh ostalih udeležencev", je dejala predsednica komisije, ki poskuša dokazati, da "sta brezplačnika predvolilni projekt s številnimi kršitvami medijske in volilne zakonodaje".

"Lasbaher žrtev obračunavanja"
Po mnenju Lasbaherjevega pravnega pooblaščenca Boštjana Penka je Lasbaher "žrtev obračunavanja med političnimi opcijami, ki se borijo za oblast in pri tem ne izbirajo sredstev". Penko je pojasnil, da je bil ves čas zaslišanja Lasbaherja zraven, zato lahko z gotovostjo zatrdi, da Lasbaher s svojo izpovedjo ni storil kaznivega dejanja. Dodal je, da verjetno bolje pozna definicijo kaznivega dejanja krive izpovedbe kot politiki, ki vodijo komisijo.

Teršek zadeve še ni komentiral, saj ovadbe še ni prejel. Je pa zapisal, da je šlo "za politično tiskovno konferenco, kar pa tudi ni vredno komentarja".

V januarju bodo pričali posojilodajalci
"Zaslišali bomo tudi najbolj radodarne posojilodajalce, ki so vložili po stotisoče evrov in jih nikoli zahtevali nazaj," je napovedala predsednica komisije, pred komisijo pa naj bi sedli tudi nekateri novinarji. V državnih podjetjih naj bi odkrili tudi nove, a nerealizirane primere pogodb z vrednostjo nekaj deset tisoč evrov. Podrobnosti komisija še ni razkrila.