Ladja Borkum, ki je v lasti nemškega ladjarja in po trditvah španske propalestinske organizacije prevaža orožje za Izrael, je ob petih zjutraj priplula v koprsko pristanišče. Kot je poročala TV Slovenija, je večina tovora železo za Srbijo, preostalo pa vojaški tovor. Nekaj ga bodo raztovorili v Kopru in naj bi ga po železnici prepeljali na Češko. Del orožja pa ostaja na ladji. Ta tovor naj bi po prvotni napovedi odplul nazaj v Cartageno v Španiji, vendar so opoldne spremenili cilj. Ladja bo po informacijah TV Slovenija v petek odplula v italijansko pristanišče Marghera (Benetke).

"Vsebine tovora ne smemo razkrivati. Ravnali smo povsem na običajen način kot z vsako drugo ladjo, se pravi, reden pregled, s tem, da je nekoliko povečan nadzor v samem območju, kjer je ladja, in pred akvatorijem," je za TV Slovenija povedal direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

Na upravi za pomorstvo so za STA nikalno odgovorili na vprašanje, ali so glede ladje Borkum ravnali drugače kot običajno. "Uprava Republike Slovenije za pomorstvo ne sprejema in ne more sprejemati ukrepov, ki ob vplutju ladij v pristanišče ne bi bili običajni, saj lahko deluje le v skladu z zakonodajo," je zapisal direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar in poudaril, da je ladja v Nacionalnem enotnem oknu za pomorski promet napovedala prihod v pristanišče in ob tem posredovala vse zahtevane podatke.

Protesti propalestinskih gibanj

Po navedbah španske propalestinske organizacije se dokumentacija naročnika in podatki o tovoru ne ujemajo, na krovu pa naj bi bilo za 20 ton raketnih motorjev, 12,5 tone raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg topovskih izstrelkov.

Ladja je zaradi pozivov k preiskavi tovora sredi maja že spremenila pot in se ni ustavila v Cartageni v Španiji. Nato se je usmerila proti Luki Koper, kamor je nato vplula ob zori.

Pred tem so se sicer zvrstili pozivi protestnikov, med njimi Gibanja za pravice Palestincev, naj Slovenija to prepreči. A ministrstvo za infrastrukturo je že v ponedeljek sporočilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji uprava za pomorstvo tega ne more prepovedati.

Protesti in pozivi k preverbi, kaj je dejansko na krovu

Po informacijah slovenske vlade je sicer domnevno sporni tovor namenjen na Češko, kar je pred dnevi zatrdila tudi španska vlada.

Ladja Borkum je zaradi pozivov k preiskavi njenega tovora sredi maja spremenila pot in se ni ustavila v pristanišču v Cartageni v Španiji. Foto: Reuters
Ladja Borkum je zaradi pozivov k preiskavi njenega tovora sredi maja spremenila pot in se ni ustavila v pristanišču v Cartageni v Španiji. Foto: Reuters

Po navedbah spletne strani My Ship Tracking ladja Borkum pluje pod zastavo Antigve in Barbude, v Koper je priplula iz Las Palmasa, tovor pa naložila v Indiji – v začetku aprila je izplula iz Čenaja. Tovorni list sicer kot proizvajalca orožja navaja indijsko podjetje Munitions India Limited, naročnik pa je bilo češko obrambno ministrstvo.

V Levici so kljub temu v torek na vlado naslovili pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnega koli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

V torek je v Kopru potekal protestni shod proti vplutju ladje. Zbralo se je okoli 50 ljudi.

V Luki Koper so po poročanju Radia Slovenija reorganizirali delo na terminalu tako, da bo lahko tovor s tovornjaki po opravljenih formalnostih čim prej odpremljen na pot – del na Češko, del v Srbijo, del spet z ladjo v Španijo.

Ladja Borkum vplula v koprsko pristanišče