Matej Lahovnik ne bo kandidiral. Foto: BoBo
Matej Lahovnik ne bo kandidiral. Foto: BoBo
Matej Lahovnik, Zoran Janković
Jankovićev domet je do Trojan, pravi Lahovnik. Foto: BoBo
Jambrek in Gaber o novo-starih tekmovalcih pred volitvami

"Nima možnosti. Mislim, da nima nobenih možnosti, da postane mandatar," je v intervjuju za Info TV povedal Lahovnik. Njegov domet je do Trojan, prek teh pa je že manjši in tu se je zakalkuliral, meni Lahovnik.

Peter Jambrek v Odmevih: "Zdaj so samo še trije igralci na prizorišču. (Janez) Janša, (Zoran) Janković in (Gregor) Virant. In ti trije bi sestavljali sijajno vlado. Z Janšo kot predsednikom, Virantom kot podpredsednikom in Jankovićem kot ministrom za lokalno samoupravo."
Celoten pogovor Petra Jambreka in Slavka Gabra v Odmevih si lahko pogledate v videonovici na desni strani.

Na vprašanje, ali bi lahko Jankovićeve izkušnje prišle prav pri prodaji državnega premoženja, je Lahovnik odgovoril: "Vprašanje je, koliko bi od prodaje državnega premoženja imela država."

Nezaslužena podpora?
Obenem je izrazil presenečenje nad podporo, ki jo je ljubljanski župan dobil na levici. "Janković je neoliberalni kandidat, zapakiran v rdeč paket, in bo serviran pred Miklavžem z rdečo pentljo v upanju, da ga bodo kupili," je prepričan Lahovnik.

Presenečen je tudi, da je 26-terica, ki je v ponedeljek prišla izrazit podporo Jankoviću, toliko zastavila za človeka, ki ima za seboj toliko spornih poslov. Nedostojno se mu zdi tudi, da jih je župan najprej pustil čakati en dan, preden jim je sporočil svojo odločitev o kandidaturi. Ti ljudje so napadali neoliberalizem, zdaj pa podpirajo osebo, ki uteleša vse to, dodaja Lahovnik.

K novemu konju jih je prignal strah pred Janšo
Dotaknil se je tudi pojavljanja estradnikov in športnikov, kjer je omenil kulturne subvencije, in dodal, da se je mnogo teh ljudi prej klanjalo Katarini Kresal, "zdaj pa so našli novega konja".

K Jankoviću jih je po njegovih besedah prignal strah pred Janšo, a se sprašuje, zakaj, saj "Janša ne bo nikogar zaprl, Janković pa ne uteleša neke socialnosti". Jankovićevo kandidaturo vidi kot uničenje politične levice in dodaja, da bomo imeli dva desna kandidata za premierja, saj je tudi Janković desničar.

Premajhna mobilizacijska moč
Prav tako je Lahovnik prepričan, da med Janšo oz. Jankovićem in Virantom ni nikakršnega zakulisnega dogovora. Prepričan je, da ima zadnji precejšen potencial, a mu zagotovo ne bo uspelo, kakor tudi Jankoviću, zbrati 8.000 podpisov volivcev.

Če bo vztrajal pri tem, ga bo to prizemljilo, še preden bo vzletel, opozarja. "Mislim, da so njegove možnosti med 10 in 15 odstotki. Treba je vedeti, da vsi mediji delajo Jankoviću popolno reklamo, Pahor je mrknil. To je ključni problem, ki daje prednost Jankoviću," pravi Lahovnik. Borutu Pahorju ob tem pripisuje večji domet kot Jankoviću ob predpostavki, da kot stranka k temu pravilno pristopijo.

Potop nekaterih
V parlamentu po volitvah ne vidi ne Zaresa ne NSi-ja, Janševemu SDS-u pripisuje relativno zmago, za drugo mesto pa se bosta borila SD in Janković, tema pa sledi Virant. LDS bo na meji, saj ga utegne Janković s svojo navzočnostjo 'zradirati' s političnega prostora, povzemajo Slovenske novice.

Nekdanji član LDS-a in Zaresa pravi, da so koalicije mogoče, še posebej po volitvah, ko se bodo glave ohladile. Ob tem je dodal, da če naslednji mandatar ne bo imel preprečljive večine, ne bo zvozil štiriletnega mandata.

Zanikal je svojo kandidaturo, a ni izključil možnosti, da bi se volilne tekme lahko udeležil v prihodnosti.

Jambrek in Gaber o novo-starih tekmovalcih pred volitvami