Ljubljanski župan se kot poslanec v parlamentu ne vidi. Do 9. novembra bo sporočil svojo odločitev, ali bo kandidiral na listi svoje stranke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ljubljanski župan se kot poslanec v parlamentu ne vidi. Do 9. novembra bo sporočil svojo odločitev, ali bo kandidiral na listi svoje stranke. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Zoran Janković ob sporočitvi udeležbe na volitah
Janković je dejal, da sta največja uspeha zadnje vlade sporazum s Hrvaško in rešitev problema izbrisanih. Foto: BoBo
Zoran Janković
Podpora številnih znanih in uglednih Slovencev je tudi vplivala na Jankovićevo odločitev, da se poda v volilno tekmo, je dejal. Foto: BoBo
Janković o kanidaturi na Odmevih
Portret Zorana Jankovića
Janković v volilno tekmo

Janković je na Kongresnem trgu potrdil, da se bo s svojo stranko podal na predčasne volitve. V pogovoru z Rosvito Pesek v oddaji Odmevi na TV Slovenija je pojasnil, zakaj se je odločil za skok v volilno tekmo, čeprav je še pred kratkim zatrjeval, da ga to ne zanima.

SDS je zahteval objavo nasprotnih dejstev. Besedilo objavljamo v celoti:
Izjave, da želi Zoran Janković na vrh sistema, ki ga v resnici nikoli ni spoštoval in da je pravzaprav s svojo iznajdljivostjo vseskozi deloval proti temu sistemu, ni dal Janez Janša, temveč jo je v odzivu na napoved Jankovićeve kandidature povzel Mestni odbor SDS Ljubljana. Šlo pa je za izjavo, ki jo je Igor Bavčar, torej človek, ki Jankovića zelo dobro pozna, 22. septembra 2011 dal v intervjuju za Slovenske novice.
Jernej Pavlin
Služba za odnose z javnostmi SDS

Bomo začeli pri zarečenem kruhu. Nisem politik, ne bom šel v politiko, ne bom šel v nobeno stranko in ni 'šans', da bi šel za mandatarja - to ste rekli še pred mesecem dni. Kaj pa je v mesecu dni v Sloveniji tako zelo drugače, da ste danes napovedali, da greste v politiko?
Lahko začnem na začetku? Torej še vedno mislim, da nisem politik, čeprav delam na tem področju, in da tudi način vodenja sodelavk in sodelavcev, ki so odlični v ekipi v mestni upravi, kaže, da se obnašamo tako kot v gospodarstvu, z zelo jasnimi cilji, in tudi tokrat bo tako, če uspemo na volitvah 4. decembra. Kaj se je spremenilo? Prva zadeva je, da nisem hotel pasti v to zanko, da bi kar koli razlagal, dokler smo imeli še vlado. Nihče v tej državi ne more reči, da sem naredil kaj proti tej vladi ali da sem jo kritiziral. Ko je državni zbor razpustil vlado, sem v principu šele začel sprejemati pogovore na to temo. Če me razumete, kaj se je dokončno prelomilo - razumsko. To je bilo, kot sem že povedal, nekaj dogodkov. Najprej, v nedeljo smo se doma skupaj v družini s soprogo in sinovoma pogovorili glede tega, potem je sledil ta obisk številnih znanih uglednih državljanov, zame izjemno pomemben, čustven - oče slovenske ustave, oče naroda, prvi predsednik, zdravniki. In tretjič, današnje srečanje s to mojo ekipo - pravim, da je to najboljša ekipa v tej državi -, ki smo ga imeli ob enih popoldne. Zelo preprosto dejstvo je, jaz osebno mislim, da je gospodarsko Slovenija v krizi in da način dela, ki ga izkazujem kot tisti, ki v gospodarstvu ima izkušnje, ali pa da rečem, edini od teh, ki bomo kandidirali. Mislim, da vem, kaj je treba storiti. In drugič – kljub vsem pomislekom, in govorim o tem, kaj je vse slabega, mislim, da je v Sloveniji veliko dobrega in da je treba obrniti to govorjenje in razmišljanje v pozitivno smer. Jaz sem se odločil in s svojo listo, ki jo bomo v soboto preoblikovali v stranko oz., upam, na kongresu imeli zadosti podpore, šli na volitve 4. decembra.

Zelo malo ste pravzaprav povedali o svoji stranki, bo to Pozitivna Slovenija ali je to zgolj geslo? Kje boste dobili denar za volilno kampanjo?
Samo geslo, ime stranke bo dorečeno, ampak gre v to smer neke pozitive v tej državi. Kampanja bo izpeljana v skladu s pravili, mi bomo odprli račune in bomo prepustili možnost, da kdor želi, nakaže, podobno, kot je bilo v prejšnjem mandatu. Sicer če bo kaj manjkalo, bom lahko prispeval tudi sam.

Edino, kar zdaj odpira številna vprašanja, je ta vaša napoved: 'Jaz bi želel biti mandatar, nikakor pa se ne vidim, da bom sedel v državnem zboru kot poslanec.' Slovenija doslej takšne prakse po volitvah ni poznala, vsi, ki so postali predsedniki vlad, so se pomerili tudi na državnozborskih volitvah.
Nisem rekel, da ne grem, jaz sem samo rekel, da imam čas do 9. novembra, da se odločim. Sam pri sebi sem se odločil, vendar imam ta svoj tim kolegov, kolegic, ki jih zelo spoštujem, in bom njihovo mnenje poslušal. Do takrat se bom odločil. Zelo preprosto – jaz se res ne vidim v parlamentu.

Samo zato, ker bi potem izgubili župansko funkcijo avtomatično, če bi šli na volitve, ali absolutno – mandatar ali nič?
Mislim, da funkcije, ki so meni pisane na kožo, ali ta županska funkcija - mislim, da tu lahko ocenjujemo, da so Ljubljančani rekli, da je bil prvi mandat zelo dober, zdaj je prvo leto drugega mandata. In drugič, jaz se tudi ne vidim v neki funkciji, ki je protokolarna, tako da jaz sebe v parlamentu ne vidim. Zdi se mi pa funkcija predsednika vlade tudi pisana na kožo. O tem, ali bom dobil priložnost, bodo pa odločali državljani.

Že prej ste dejali, da o tem niste želeli govoriti, ko smo še imeli vlado. Nekako veljate za tistega, ki je skupaj spravil na zadnjih volitvah ta trojček – Katarino Kresal, Gregorja Golobiča in Boruta Pahorja. Po treh letih je koalicija razpadla, imamo predčasne volitve. Kaj pa vi osebno najbolj zamerite temu trojčku? Kaj kot vlada niso naredili, pa bi morali?
Jaz sem to vlado res podprl, in če je to res, kar so razlagali, da je ta podpora v Ljubljani prinesla to število glasov, da so uspeli na volitvah, sem zelo vesel. Drugače bom rekel, obrnil se bom na tisto, kar je zame največji uspeh te vlade, to je sporazum s Hrvaško in rešitev problema izbrisanih. Ne me spraševati, jaz jim ne zamerim nič. Oni so imeli svojo priložnost, niso pač povedali vsega v parlamentu. Vsak od tistih, ki bomo na volitvah, bo pač imel svoj način razlage. Jaz osebno mislim, da je največja napaka narejena na področju gospodarstva. Treba se je zavedati, da je kriza ne samo v Sloveniji, ampak v vsem svetu. Treba se je zavedati, da nihče nima pravice, ki hoče dobro državi, da išče svoje kratkoročne politične koristi, da nasprotuje prepotrebnim reformam. Moja razlaga te naše politike, ki bo zelo jasna, bo zelo ciljna, imela bo točne programske točke, bo, zelo preprosto, povedati resnico ljudem, ki smo sposobni to urediti v državi, smo dobri. Jaz vedno poudarjam, da delu vsa čast in oblast, tako manjšega do največjega ali pa obratno. Če bo vsak opravil svoje delo na svojem področju, nas čakajo podobni uspehi, kot so bili v Mercatorju v osmih letih ali pa v mestni občini.

Dva kratka komentarja. Gospod Karel Erjavec pravi, da boste pokopali Zares in LDS s svojo napovedjo.
Jaz ne mislim nobenega pokopati. Jaz v bistvu vabim za podporo vse tiste državljanke in državljane, ki želijo dobro Sloveniji in ki zaupajo temu načinu vodenja, ki sem ga pokazal v zadnjih 20 letih svojega delovanja.

Janez Janša pravi, da želite na vrh sistema, ki ga v resnici nikoli niste spoštovali, in da ste pravzaprav s svojo iznajdljivostjo vseskozi delovali proti temu sistemu.
Oh, Janez Janša je mnogo kaj rekel, ampak jaz njegovih komentarjev ne bi niti komentiral, kajti če je kaj zanj znano, je to, da govori eno, drugo dela. Janez Janša ima pravico govoriti, kar želi, ampak njegovega načina dela jaz ne bom komentiral. Mene tudi niste slišali, razen tisto, kar sem zameril, da je vzel Ljubljani 57 milijonov evrov, se pravi v štirih letih 200 milijonov evrov, jaz tudi čez ta način nisem govoril. On je imel svoj način, imel je štiri leta, pokazal je, kaj zna, njegovo znanje gospodarstva se je pa tudi videlo v teh štirih letih, ko je bil na vladi. Ne bom komentiral.

Ko ste podprli ta trojček leta 2008, ste rekli, da bo Ljubljana denar, ki je bil odvzet, dobila nazaj. Ga je?
Ni ga dobila, in to je tudi ena grenka pilula politike, to, česar se jaz ne bom šel, zato pravim, da nisem politik. Pred volitvami so bile vse stranke pri nas v pisarni. Vsi, ki so bili poslanci in ministri, so zagotavljali, da bodo vrnili denar, ne samo Ljubljani, ampak štirim občinam, ki jim je bil odvzet - razen Boruta Pahorja, to je treba povedati -, vendar so potem na svoje obljube pozabili.

Janković o kanidaturi na Odmevih
Portret Zorana Jankovića
Janković v volilno tekmo