Švagana naj bi v zadnjih dneh posamezni člani sveta LDS-a prepričevali, naj se ne poteguje za prvaka stranke, tako da bi imeli na kongresu le eno kandidatko. Foto: RTV SLO
Švagana naj bi v zadnjih dneh posamezni člani sveta LDS-a prepričevali, naj se ne poteguje za prvaka stranke, tako da bi imeli na kongresu le eno kandidatko. Foto: RTV SLO
Katarina Kresal
Obraz prihodnosti nekdaj največje stranke v državi? Foto: RTV SLO
8 kandidatov za vodjo LDS-a

30. junija se bo za predsednico LDS-a zagotovo potegovala Katarina Kresal, vendar še ni znano, ali bo imela kakšnega protikandidata. Osem imen, ki jih je zbralo vodstvo stranke, predstavlja vse, ki bi hipotetično lahko prevzeli vodenje stranke. Če se strankini veljaki želijo potegovati za najvišje mesto v stranki, morajo h kandidaturi podati svoje soglasje, to pa je do zdaj storila le Katarina Kresal.

Poleg Kresalove so za predsednika stranke med drugim evidentirani Jožef Školč, Zdenka Cerar, Dušan Keber in Matjaž Švagan, ki poleg Kresalove edini resno razmišlja o kandidaturi.

S sklepom evidentiranja kandidatov za predsednika stranke se končuje prva faza v postopku izbire novega voditelja stranke. Kandidacijski postopek se bo končal 14. junija, ko bo svet stranke zbral vsa soglasja kandidatov, ki se želijo potegovati za predsednika stranke.

V LDS-u le še 11 poslancev
Letos je iz Liberalne demokracije Slovenije izstopilo kar nekaj vidnih članov. Pozivi k odstopu Jelka Kacina so se pojavljali že pred januarskim kongresom. Na njem je Kacin zahteval glasovanje o zaupnici, ki jo je tudi dobil. A takoj zatem so sledili izstopi iz poslanske skupine LDS-a. Šest nekdanjih poslancev je ustanovilo društvo Zares, štirje pa so se pridružili Socialnim demokratom. LDS je tako v državnem zboru ostal le še z enajstimi poslanci.

Na začetku aprila je poslanec Aleš Gulič pozval Kacina, naj odstopi, saj podpora stranki vse od januarskega kongresa pada. 24. maja je Kacin svetu stranke podal odstopno izjavo. Predsednik bo ostal do sklica novega kongresa in izvolitve novega predsednika.

8 kandidatov za vodjo LDS-a