Poslanec in župan Zagorja ob Savi razmišlja o najavi kandidature za predsednika LDS-a. Foto: RTV SLO
Poslanec in župan Zagorja ob Savi razmišlja o najavi kandidature za predsednika LDS-a. Foto: RTV SLO
Aleš Gulič, Jelko Kacin in Dušan Keber
Aleš Gulič je Kacina pozval k odstopu z mesta predsednika. Na prihodnjem kongresu se bo morda za to funkcijo potegoval tudi Dušan Keber. Foto: EPA

Švagan naj bi dokončno odločitev sprejel do konca tedna. S tem bi postal drugi kandidat za predsedniško mesto, saj je do zdaj kandidaturo napovedala le odvetnica Katarina Kresal, ki je novinka na političnem področju.

Dosedanji predsednik Jelko Kacin je pred dnevi na seji sveta stranke podal svojo odstopno izjavo in s tem omogočil sklic kongresa, ki bo 30. junija. Po nekaterih napovedih naj bi na njem kandidiral tudi Dušan Keber.

V LDS-u le še 11 poslancev
V tem letu je iz Liberalne demokracije Slovenije izstopilo kar nekaj vidnih članov. Pozivi k odstopu Jelka Kacina so se pojavljali že pred januarskim kongresom. Na njem je Kacin zahteval glasovanje o zaupnici, ki jo je tudi dobil. A takoj zatem so sledili izstopi iz poslanske skupine LDS-a. Šest nekdanjih poslancev je ustanovilo društvo Zares, štirje pa so se pridružili Socialnim demokratom. LDS je tako v državnem zboru ostal le še z enajstimi poslanci.

Na začetku aprila je poslanec Aleš Gulič pozval Kacina, naj odstopi, saj podpora stranki vse od januarskega kongresa pada. 24. maja je Kacin svetu stranke podal odstopno izjavo. Predsednik bo ostal do sklica novega kongresa in izvolitve novega predsednika.