V Kresalovo polaga upe veliko članov stranke, da bo potegnila strankin voz iz brezna, v katerem se je stranka znašla v zadnjih mesecih. Foto: RTV SLO
V Kresalovo polaga upe veliko članov stranke, da bo potegnila strankin voz iz brezna, v katerem se je stranka znašla v zadnjih mesecih. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin
Z odstopom z mesta predsednika LDS-a je Jelko Kacin zadostil formalnostim, ki omogočajo pravočasni sklic kongresa stranke in izvolitev novega vodstva. Foto: EPA
Kresalova cilja na vrh LDS-a

Jelko Kacin, ki je svoj odstop ponudil že aprila, je odstopil z mesta predsednika LDS-a, a bo do junijskega kongresa opravljal funkcijo vršilca dolžnosti.

Imena iz gospodarstva v stranki
Obenem s Kresalovo, ki je bila doslej zaposlena v odvetniški pisarni Mira Senice, v stranko prihajajo še Matjaž Gantar, Tone Turnšek in Boštjan Horvat, vsi nekdanji člani vladnega strateškega sveta. Trojica naj bi prevzela vodenje gospodarskega odbora stranke.

Kresalova je po predstavitvi na seji odbora, ki je bila namenjena pripravam na že drugi kongres letos, je povedala, da je zelo zadovoljna z odzivi članov sveta na njen nastop. Za vstop v stranko in s tem v politiko se je Kresalova odločila, ker želi sodelovati pri tem, kam gre Slovenija: "Zato, ker me moti, kako se stvari v Sloveniji urejajo zdaj".

Stranko bo rešila z znanjem in mladostjo
Za TV Slovenija je pojasnila, da rešitev za LDS predstavlja zaradi pravnega in gospodarskega znanja ter zaradi vodstevnih in organizacijskih sposobnosti. Kot svojo prednost je poudarila tudi mladost in željo do dela in izidov. Povedala je še, da se je za kandidaturo odločila na predlog vodstva LDS-a.

Kresalova je prepričana, da se bodo strankine finančne zagate rešile po njeni konsolidaciji, ko bo zaradi vizije raslo število tudi finančnih podpornikov. Obenem zavrača idejo, da naj bi LDS z vstopom nekaterih gospodarstvenikov v stranko prevzel kapital.

Kljub podpori sveta nekateri zadržki v stranki
Kljub dobrim odzivom članov sveta pa Kresalova v stranki ne uživa popolne podpore. Zadržke so poleg podmladka sicer izrazili tudi seniorski Sivi partnerji in nekateri pomembni člani stranke. Vidnejših protikandidatov poleg Dušana Kebra, katerega kandidatura je še vprašljiva, zaenkrat še ni na obzorju.

Keber verjetno ne bo kandidiral
Zadnjo besedo pri izvolitvi Kresalovi bo imel kongres, ki je še pred nekaj meseci dal zaupnico zdaj že predsedniku v odstopu Jelku Kacinu.

Na mesto podpredsednika je bil takrat izvoljen tudi Dušan Keber, ki ga nekateri vidijo med mogočimi kandidati za Kacinovega naslednika. Keber je po seji povedal, da si bo sicer vzel še nekaj časa za razmislek, vendar je vedno bolj prepričan, da se ne bo odločil za kandidaturo: "Danes sem slutil večinsko podporo kandidatki in vsekakor ne bom tisti, ki bi morda bil razlog za nestabilnost stranke", je pojasnil Keber.

Kresalova cilja na vrh LDS-a