Pogajanja se nadaljujejo, potem ko je sindikalna stran (Branimir Štrukelj) zatrdila, da vladi ne zaupa niti v temelju več. Foto: BoBo
Pogajanja se nadaljujejo, potem ko je sindikalna stran (Branimir Štrukelj) zatrdila, da vladi ne zaupa niti v temelju več. Foto: BoBo

Ta hip imamo kazalnike razvoja pozitivne, kažejo, da gremo v pravo smer. Tudi javnim uslužbencem se stanje do neke mere izboljšuje, vendar v danih okvirih. Zato verjamem, da bodo sindikati to razumeli in da bomo našli skupen jezik.

Predsednik vlade Miro Cerar
Sindikati javnega sektorja zaostrili izhodišča

Nekaj informacij je sicer med potekom pogajanj vendarle prišlo v javnost. Že minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob prihodu povedal, da so se sindikatom pripravljeni približati predvsem v delu odprave plačnih anomalij, z bolj konkretnimi ukrepi in bolj konkretnimi datumi.

Tako naj bi po neuradnih informacijah vlada predlagala, da bi opredelili, do kdaj se morajo dogovoriti o odpravi plačnih anomalij, torej o delovnih mestih, katerih vrednotenje bi morali popraviti, pa tudi kdaj bo nato javnim uslužbencem dejansko pripadla pravica do višje plače. Vlada pa naj bi bila pripravljena na letni ravni za odpravljanje anomalij nameniti 70 milijonov evrov.

Kar zadeva še veljavne omejitve pri regresu, delovni uspešnosti in premijah pokojninskega zavarovanja, naj bi vladni predlog še vedno predvideval njihovo postopno odpravljanje v prihodnjih treh letih. Sindikati pa naj bi predlagali, da bi se najprej dogovorili le o letu 2017, za katero pa še vedno želijo več, kot je vlada pripravljena pristati.

Ta naj bi bila sicer pripravljena slediti njihovi želji, da bi najslabše plačanim namenili nekoliko višji regres, čeprav ne v višini, ki so jo predlagali.

Do konca tega tedna
Vodja ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je pojasnil, da je po besedah vladne strani dogovor potrebno skleniti do konca tega tedna, da bi bil v prihodnjem tenu lahko zakon o ukrepih, ki bi veljali v prihodnjem letu, posredovan v državni zbor.

Brez drugačnega dogovora bi se namreč sprostili vsi še veljavni varčevalni ukrepi, kar vlada ocenjuje na 215 milijonov evrov. Vlada bi lahko takšen scenarij preprečila z interventnim zakonom, a so v koalicijskima strankama DeSUS in SD že napovedali, da interventnega zakona ne bodo podprli.

Spor Štruklja s Kuštrinom
Štrukelj se je v odgovoru na novinarsko vprašanje odzval tudi na pismo predsednika Fidesa Konrada Kuštrina komisarju za človekove pravice Sveta Evrope. Dejal je, da je pismo polno neresnic, kar sta sicer z vodjem druge sindikalne pogajalske skupine Jakobom Počivavškom zapisala tudi v odgovoru na Kuštrinovo pismo.

Kot je dejal Štrukelj, pismo vključuje nekatere hude manipulacije, na primer, da naj bi nagovarjali ljudi na pogrom proti zdravnikom ali da bi organizirali proteste proti njim. Kot je dejal, se jim to zdi izrazito nekorektno.

Kot so v pismu poudarili v Fidesu, čutijo povečanje nestrpnosti do njih. Po njihovih navedbah so se očitno vodje nekaterih sindikatov odločili, da je najboljši način za izboljšanje njihove pogajalske strategije razširjanje nestrpnosti do zdravnikov in posebej njihovega sindikata, pripravljeni pa so celo organizirati proteste.

Cerar pričakuje razumevanje sindikatov
Premier Miro Cerar je dogajanje komentiral ob robu tiskovne konference na temo dogovora s Fidesom. "Tudi ta pogajanja dodatno obremenjujejo finančno ministrstvo, zato tudi to usklajevanje še poteka z zamikom," je pojasnil. Sam si želi, da bo dogovor dosežen, pri čemer pričakuje razumevanje sindikatov do stanja v državi in javnofinančnih okvirov. Zatrdil je, da se bodo vladni pogajalci v dobri veri in do zadnje minute intenzivno pogovarjali s sindikati. Kazalci razvoja Slovenije gredo v pozitivno smer, in "če to nasilno ustavimo, potem vemo, kje smo", je sklenil premier.Ta hip imamo kazalnike razvoja pozitivne, kažejo, da gremo v pravo smer. Tudi javnim uslužbencem se stanje do neke mere izboljšuje, vendar v danih okvirih. Zato verjamem, da bodo sindikati to razumeli in da bomo našli skupen jezik.

Predsednik vlade Miro Cerar
Sindikati javnega sektorja zaostrili izhodišča