Po novem bi lahko letne vinjete stale okoli 125 evrov, polletne pa okoli 80 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Po novem bi lahko letne vinjete stale okoli 125 evrov, polletne pa okoli 80 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Ob izpolnitvi zahtev EU-ja bi Dars ostal brez 20 milijonov evrov prihodkov. Foto: MMC RTV SLO

"Po prvih analizah bi ob uvedbi 10-dnevne vinjete, ki ne bi smela biti cenejša od 15 evrov, to pomenilo izpad prihodkov iz naslova vinjet za približno 20 milijonov evrov oziroma za petino, ob predpostavki, da cene letnih in polletnih vinjet ostanejo nespremenjene," je poudaril Marjan Koler z Darsa.

Dars: Poleg podražitev mogoče tudi druge rešitve
Za zagotavljanje finančne vzdržnosti Darsa bo seveda potrebna zapolnitev te finančne luknje. Če se sistem ne bo spremenil, bo treba letne vinjete po Kolerjevih besedah podražiti na okoli 125 evrov (zdaj stanejo 55 evrov), polletne pa na okoli 80 evrov (zdaj stanejo 35 evrov).

Mogoče tudi druge rešitve
Na Darsu pravijo, da so mogoče tudi druge rešitve, s katerimi bi se izognili velikim podražitvam: delna povrnitev namenskih sredstev (bencinski tolar), refinanciranje obveznosti in zamik odplačil v prihodnost - kar je za tovrstne infrastrukturne projekte z medgeneracijsko naravo mogoče -, krčenje letnih planov investiranja, prenos dela dolga v proračun (npr. za investicije zunaj osnovnega avtocestnega omrežja), dvig cestnin za tovorni promet …

Ministrstvo: Špekulacije nepotrebne
Z ministrstva za promet so medtem sporočili, da so vsakršne špekulacije o morebitni uvedbi vinjet s krajšo veljavnostjo in njihovimi cenami po mnenju ministra Radovana Žerjava v tem trenutku nepotrebne in je to stvar presoje nove vlade. »Lahko pa povem, da je sedanji vinjetni sistem cestninjenja za nas nediskriminatoren in da smo to zapisali v odgovoru na uradni opomin,« še meni prometni minister.

Dars naj bi leto 2008 končal s prilivom v višini 204,6 mio. evrov
Dars je od 1. julija, ko je bil uveden nov sistem cestninjenja, do 30. septembra prodal okrog 2,1 milijona vinjet. Priliv je znašal 61,5 milijona evrov neto. Skupaj s tovornimi vozili, ki so po uvedbi vinjet še naprej plačevala cestnino na klasičen način, je iz naslova cestnin pridobil priliv v skupni neto višini 176,7 milijona evrov (kar znaša približno toliko kot prihodki s tega naslova v letu 2007). "Glede na pričakovanja in projekcije do konca leta pričakujemo še okoli 25 milijona evrov cestninskih prilivov z naslova tovornih vozil in prodajo približno 100.000 kosov vinjet (priliv 2,9 milijona evrov) oziroma skupno 2,2 milijona kosov vinjet. V kolikor bi se naša pričakovanja uresničila, bomo poslovno leto 2008 zaključili z neto denarnim prilivom z naslova pobranih cestnin v višini 204,6 milijona evrov," navajajo na Darsu.

Prihodek Darsa leta 2008 198 mio. evrov
Ob tem je seveda treba poudariti, da narava vinjet zahteva njihovo računovodsko razmejevanje z vidika prihodkov, kar pomeni, da navedeni znesek pomeni neto denarni priliv za Dars, ne pa hkrati tudi prihodka, ki ga bo družba izkazala v izkazu poslovnega izida za leto 2008. "Slednji bo zaradi navedenega nekoliko manjši in bo po predvidevanjih znašal okoli 198 milijona evrov ter bo tako za okoli 13,3 odstotka višji kot v letu 2007," zaključujejo.

Marjetka Nared
marjetka.nared@rtvslo.si