Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Na agenciji za varnost prometa več smrtnih žrtev pripisujejo zmanjševanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in povečanju obsega prometa na cestah, ob tem pa opozarjajo, da je obdobje epidemije prineslo številne stiske v družbi, ki lahko privedejo do zmanjšanja pozornosti udeležencev v prometu in s tem k poslabšanju prometne varnosti, je opozoril direktor agencije Jože Hribar.

Do konca maja je na cestah umrlo 12 voznikov enoslednih vozil in osem pešcev, pet več kot v lanskem primerjalnem obdobju. Zmanjšalo se je število smrtnih žrtev med kolesarji, letos je do konca maja umrl en kolesar, lani sta umrla dva.

Najpogostejša vzroka za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom sta neprilagojena hitrost (16 umrlih) in nepravilna stran ali smer vožnje (osem umrlih).

Agencija zaznava trend povečanega števila smrtnih žrtev prometnih nesreč ob koncih tedna. Do konca maja je med petkom in nedeljo umrlo 21 od 38 ljudi oziroma 55 odstotkov žrtev, od tega samo v maju kar 11 od 17 ljudi.

Začenja se nacionalna preventivna akcija

Z današnjim dnem (sreda) se začenja nacionalna preventivna akcija za ozaveščanje o tveganjih vožnje pod vplivom alkohola, mamil in drugih psihoaktivnih snovi. Na agenciji opozarjajo, da prebivalec Slovenije, starejši od 15 let, na leto v povprečju zaužije 11 litrov čistega alkohola. Na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola pa želijo opozoriti tudi s kampanjo "Kol'kor kapljic, tolk' nesreč".

Strokovni sodelavec agencije Jure Smolič je povedal, da opažajo izboljšanje na področju alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Teh je bilo 15 odstotkov manj kot lani. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholizirani udeleženec do konca maja umrlo sedem udeležencev oziroma polovica manj kot lani.

Zvišala pa se je stopnja alkohola v krvi med vsemi povzročitelji prometnih nesreč. Ta letos znaša 1,42 promila, medtem ko je lani znašala 1,39 promila. Med povzročitelji nesreč izstopajo starostne skupine od 18 do 24, od 25 do 34 in od 55 do 64 let.

Povzročitelji pod vplivom mamil in drugih psihoaktivnih snovi so letos povzročili 21 nesreč in eno smrtno žrtev.

Na pot spočiti

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Hribar pred začetkom poletja in turistično sezono apelira na vse udeležence v prometu in jim svetuje, "naj se počitniška sproščenost in brezskrbnost ne odražata v neupoštevanju prometnih pravil". Vozniki naj se na pot odpravijo spočiti in dobro pripravljeni ter naj dosledno upoštevajo prometna pravila, razmere na cesti in naj bodo še posebej pozorni na najranljivejše udeležence v prometu – pešce, kolesarje in motoriste.

Na agenciji so pripravili novo brošuro z naslovom Nasveti za vožnjo poleti, v njej med drugim opozarjajo, da manj kot pet ur spanja ponoči poveča tveganje za nastanek prometne nesreče za 4,5-krat in da je uporaba prenosnega telefona med vožnjo zelo nevarna, je povedala strokovna sodelavka agencija Anamarija Hren.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je povedal, da danes začenjajo nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, kjer bodo policisti bolj poostreno nadzirali alkohol in mamila v organizmu. Prihajajočo soboto pa bo maraton preverjanja psihofizičnega stanja voznikov, kar pomeni večjo mobilizacijo policije, ki bo v tej noči nadzor opravljala 12 ur.

V poletni sezoni pa se bodo usmerili predvsem v varnost motoristov in postavljali silhuete policistov, ki so se pokazale kot dober dejavnik za umirjanje prometa.

Policisti udeležencem cestnega prometa še svetujejo, da na cesti ravnajo odgovorno, da so strpni, predvsem pa da upoštevajo cestnoprometne predpise in da vožnjo prilagodijo v prvi vrsti svojim sposobnostim in razmeram na cesti.

Kolikor kapljic, toliko nesreč