Predaja podpisov za referendum o nabavi vojaških vozil. Za vložitev pobude je bilo treba v sedmih dneh od ratifikacije zbrati vsaj 2500 podpisov. Formalno bi moral zdaj predsednik DZ-ja v prihodnjih sedmih dneh določiti 35-dnevni rok, v katerem bi imeli pobudniki čas za zbiranje 40.000 podpisov podpore za razpis referenduma. Foto: BoBo
Predaja podpisov za referendum o nabavi vojaških vozil. Za vložitev pobude je bilo treba v sedmih dneh od ratifikacije zbrati vsaj 2500 podpisov. Formalno bi moral zdaj predsednik DZ-ja v prihodnjih sedmih dneh določiti 35-dnevni rok, v katerem bi imeli pobudniki čas za zbiranje 40.000 podpisov podpore za razpis referenduma. Foto: BoBo

"Gre za največji nakup orožja v zgodovini Slovenije, za katerega vlada nima legitimnosti, saj mu nasprotuje več kot tri četrtine prebivalcev," pravijo v stranki. S somišljeniki so prepričani, da bi ta denar morali vložiti v domove za starejše, javna najemna stanovanja in zdravstvo. "Znova se je pokazalo, da se ljudje strinjajo z našo osnovno zahtevo, naj vlada ne zapravlja za orožje, medtem ko imamo zdravstvo na kolenih, ko primanjkuje stanovanj in ko se pojavlja draginja, zaradi katere trpijo številne družine. Nezaslišano je, da bi vlada v tem času in tik pred volitvami nabavila oklepnike za več kot 400 milijonov evrov," je poudaril koordinator Levice Luka Mesec.

Levica zbrala 6800 podpisov za razpis referenduma o nakupu boxerjev

Dodal je, da lahko zdaj referendum prepreči le 46 poslanskih glasov: "Če koalicija ne bo izvedla glasovanja o nedopustnosti referenduma, če bodo pustili prosto pot referendumu, ustavno sodišče o tem ne bo presojalo. Žogica je torej na njihovi strani in oni morajo biti toliko demokratični, da bodo ljudem prepustili odgovor na vprašanje, ali država te oklepnike potrebuje ali ne."

Mesec je prepričan, da Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno. Zato je cilj Levice jasen, da zavlečejo postopke in na ta način preprečijo vladi nakup oklepnikov tik pred koncem mandata.

Vlada: Referendum je nedopusten

Vlada je medtem določila besedilo sklepa, da je referendum glede nakupa boxerjev nedopusten, in to utemeljila s tem, da je povezan z zakonom o ratifikaciji mednarodne pogodbe. "Zato v skladu s tretjo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave Republike Slovenije razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu ni dopustno razpisati," so sporočilo z Ukoma.

Zdaj naj bi se DZ v 14 dneh odločil, ali je referendumska pobuda skladna z ustavo ali ne. Za tak sklep pa je potrebna večina vseh poslancev, torej najmanj 46.

Tonin napovedal, da bodo zahtevali ustavno presojo referenduma

Da bi bil ta referendum v nasprotju z ustavo, je sicer pred dnevi dejal obrambni minister Matej Tonin, saj gre za ratifikacijo mednarodnih pogodb, o čemer referendumi niso dovoljeni. Napovedal je, da bo vlada pobudo za presojo ustavnosti referenduma vložila na ustavno sodišče.

Vloženi podpisi za razpis referenduma proti nakupu osemkolesnikov

Na obrambnem ministrstvu so potrdili, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko je zdaj načrtovan nakup manjšega števila, in sicer 45 oklepnikov tipa boxer, zato bi morala biti cena ustrezno nižja. Šele po ratifikaciji sporazuma bodo sicer dobili prvo ponudbo Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), kar bo po ministrovih besedah "startna pozicija" za začetek pogajanj. Si pa sam želi, da bi bila pogodba podpisana "še pred aprilom", torej še v mandatu te vlade.

Medtem je Mesec prepričan, da Tonin s sklicevanjem na mednarodno pogodbo zavaja: "V primeru nakupa oklepnikov ne gre za mednarodno pogodbo, temveč za orožarsko nabavo, ki poteka pod krinko mednarodne pogodbe, s katero se je Slovenija pridružila konzorciju držav za skupno nabavo orožja."