Ljudmila Novak bo še naprej vodila NSi. Foto: MMC RTV SLO
Ljudmila Novak bo še naprej vodila NSi. Foto: MMC RTV SLO
delegati kongres NSi
Novakova razume zahteve po boljši in bolj pravični državi, obsoja pa nasilje. Foto: Twitter/NSi
Kongres NSi-ja v Vipavi

Trdnost koalicije je izjemnega pomena, "saj alternative tej vladi, ki v izredno težkih razmerah vodi državo, ta hip ni", je v svojem govoru na kongresu NSi-ja razložila predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenem mnenju za sprejem najnujnejših ukrepov potrebujejo dialog, dogovor, spoštovanje dogovora in zavezništvo. NSi pa v odgovor na krizo ponuja odgovorno politiko.

Po mnenju predsednice NSi-ja država ne potrebuje le "govoričenja" o dialogu, temveč "dogovor, spoštovanje dogovora in trdno zavezništvo". "Dogovorjena beseda mora veljati in ne sme biti odvisna od trenutnega razpoloženja, želje po ugajanju javnosti ali trenutnih kapric posameznega političnega akterja. To smo v zadnjem času že večkrat videli," je povedala Novakova.

Za takšno ravnanje je po njenem mnenju potrebna tudi dobršna mera domoljubja in kmalu se bo, pravi, pokazalo, kdo izmed političnih akterjev ga premore in kdo ne. "Samo tako nam bo uspelo obdržati finančno in politično suverenost, sicer bodo vajeti naše države prevzeli drugi," je posvarila predsednica NSi-ja.

NSi bo po besedah njene predsednice svojo vlogo koalicijske stranke odigrala odgovorno, zavzeto, povezovalno in dobronamerno. Zato je prisotne pozvala, naj bodo tisti del slovenske družbe, ki ve, "da je za naše preživetje treba trdo delati, razumno trošiti, se najprej opreti na lastne sile in ravnati odgovorno na vseh položajih".

Težave niso prišle z mandatom te vlade
Novakova se je v svojem govoru dotaknila tudi vala protestov v državi in menila, da organizirani protesti dajejo občutek, kakor da je vse narobe in da glavno krivdo za to nosi vlada. Vendar je prepričana, da so težave veliko globlje in starejše ter da niso prišle z mandatom te vlade. Ob tem razume zahteve po boljši in pravičnejši državi, obsodila pa je nasilje, ki ga po njenih besedah nekateri "spodbujajo, drugi pa celo plačujejo, da bi to divjanje povzročilo žrtve in s tem razloge za nemire in odstranitev vlade".

Po mnenju Novakove je jasno, da so državljani nezadovoljni, ko poslušajo prepire politikov, sindikalne, študentske in državljanske proteste, hkrati pa jih pozivamo k zategovanju pasu. "Toda vse to bi še prenesli, ko ne bi iz dneva v dan poslušali zgodb o korupciji, tajkunih, čez noč obogatelih državljanih, ki svoje premoženje skrivajo v davčnih oazah ali pa se izogibajo poravnavi dolgov in svoje prebivališče prijavljajo na varnih otokih," je povedala Novakova.

Po njenih besedah je sramota za slovensko sodstvo, "ki skoraj nobenemu od takšnih goljufov ne uspe ničesar dokazati, odvzeti in jih obsoditi". Poudarila je, da sama še nikoli ni "nikomur ničesar vzela" ali živela na tuj račun. Zato se ne strinja s "sodbo ulice, da smo vsi lopovi". Koalicijske partnerice pa je pozvala, naj ne "nasedajo provokacijam tistih sil, katerih edini cilj je rušenje vlade in varovanje lastnih interesov, ne pa dobrobiti države".

Domači in tuji gostje
Na kongresu je bilo navzoče celotno vodstvo NSi-ja, minister za obrambo iz vrst NSi-ja Aleš Hojs, evropski poslanec NSi-ja Lojze Peterle, državni sekretarji iz vrst NSi-ja in vsi poslanci stranke. Kongresa se je poleg delegatov udeležilo še okoli 300 drugih članov, privržencev stranke in nekaj drugih znanih politikov in gospodarstvenikov, med drugim tudi Milan Zver, ki ga je NSi podprl kot kandidata za predsednika države.

Kongres NSi-ja v Vipavi