Predsednik odbora za izobraževanje in kulturo DZ-ja Branko Grims je nujno sejo sklical za petek ob 8. uri. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik odbora za izobraževanje in kulturo DZ-ja Branko Grims je nujno sejo sklical za petek ob 8. uri. Foto: MMC RTV SLO

Grims je sejo sklical na pobudo poslanskih skupin SDS-a in NSi-ja, ki nekaterim medijem očitajo, da naj bi ob mariborskih protestih svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju.

Poslanci SDS-a in NSi-ja v zahtevi za sklic seje opozarjajo, da so se mirne demonstracije v Mariboru sprevrgle v poskuse organiziranega nasilja. Odgovornost za tak potek dogodkov pa po njihovem mnenju nosijo tudi nekateri mediji, ki so "svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju".

Na to po mnenju poslancev SDS-a in NSi-ja niso odreagirale tiste institucije, "ki bi bile prve poklicane", med njimi programski svet RTV Slovenija in varuhinja človekovih pravic. Predlagatelji zato želijo javnost opozoriti na nesprejemljivost teh ravnanj ter spodbuditi k ustreznemu odzivu vse tiste, ki jih še niso odločno zavrnili. "Odlašanja ali celo opustitve odločne zavrnitve vsakega hujskaštva, sovražnega govora, kršitev ustavnih načel, evropskih vrednot in načel medkulturnega dialoga ni mogoče razumeti drugače kot tiho odobravanje dogajanja," so zapisali v zahtevi.

Odbor naj bi zavrnil sovražni govor
Odboru predlagajo nekaj sklepov. Tako naj bi odbor odločno zavrnil vsak pojav sovražnega govora in pozivanja k nestrpnosti ter poudaril, da so takšni pojavi še posebej skrb vzbujajoči, kadar so v prisotni v posameznih medijih. Poslanci naj bi tudi pozvali vse, ki sodelujejo v javnem diskurzu, še posebej pa vse medije, k doslednemu spoštovanju ustavnih načel in načel medkulturnega dialoga.

Branko Grims je sejo sklical za petek ob 8. uri
Poleg tega bi programskemu svetu RTV Slovenija predlagali, da se čim prej sestane na seji in obsodi pojave sovražnega govora v programih RTV Slovenija. Predsednik odbora Branko Grims je nujno sejo sklical za petek ob 8. uri.