"V krizi smo tudi zaradi političnih blokad, ko ne moremo sprejeti nujnih reformnih zakonov," pravi Novakova. Foto: MMC RTV SLO

Sem za mirne proteste, ki izražajo nezadovoljstvo in željo po spremembah. Nasprotujemo pa vandalizmu, saj so se nekatere organizirane skupine posluževale nedovoljenih sredstev. To ni sprejemljivo. Razumemo tudi nezadovoljstvo policistov.

Ljudmila Novak
Odzivi na predloge političnih sprememb

Potem ko sta v torek SDS in DL predstavila vsak svoj spisek predlogov sprememb političnega sistema, to zdaj napovedujejo tudi druge stranke. V NSi-ju so - podobno kot druge koalicijske stranke - prepričani, da je država v krizi tudi zaradi političnih blokad. "Vlada ima oblast, nima pa potrebne moči, da bi izvedla potrebne reforme," je poudarila predsednica stranke in ministrica za Slovence po svetu Ljudmila Novak.

Tako so v državni zbor že vložili predlog sprememb referendumske zakonodaje, po katerih bi pobudo za zbiranje podpisov za razpis referenduma lahko zahtevalo vsaj 5.000 volivcev, da bi izid na referendumu veljal, pa bi morala biti vsaj 25-odstotna podpora referendumskemu vprašanju.

Deset let izkušenj za sodnike
Veliko težav je po mnenju Novakove zaradi neučinkovitega sodstva. "Menim, da je ljudem prekipelo tudi zato, ker so nekatere stvari jasne, a do sodnih epilogov ne pride." Dodaja, da imamo v Sloveniji trikrat več sodnikov, kot je povprečje po svetu, a kljub temu prihaja do sodnih zaostankov in do zastaranja primerov. "Predlagali bomo več odgovornosti za predsednika sodišča in sodnika, ki mu je postopek dodeljen. Kot pogoj za zasedbo sodniškega mesta bi se predpisalo vsaj 10 let izkušenj," je napovedala.

Na področju odvetništva predlagajo, da se zaostri davčni nadzor nad prihodki odvetnikov, radi pa bi razpisali tudi več notarskih mest. Po njihovem mnenju je primer Balkanski bojevnik pokazal, da so potrebne spremembe procesne zakonodaje, predvsem pri pridobivanju dokazov iz tujine. Tudi na področju zbiranja informacij bi uvedli nekatere spremembe, saj Novakova meni, da lahko informacijska pooblaščenka včasih prepove zbiranje določenega gradiva, "kar je včasih nerazumno, sploh v primerih, ko gre za pozitivne rešitve."

Možnost, da svetniki odpokličejo župana
Posvetili so se tudi lokalni zakonodaji, še posebej zaradi protestov proti županom. Tako predlagajo, da bi tri četrtine občinskih svetnikov lahko odpoklicalo župana.

Pred novimi volitvami je treba sprejeti reforme
Sicer pa bodo o spremembah političnega sistema, ki so jih predlagale druge stranke, govorili na sobotnem kongresu. Do njih se torej še niso opredelili, predsednica NSi-ja pa podpira razširitev koalicije, ki jo ponuja premier Janez Janša, oziroma se zavzema za "bolj konstruktivno sodelovanje opozicije z vlado." Predčasnih volitev se v stranki ne bojijo, se jim pa to ne zdi rešitev, če ne bodo najprej uvedene potrebne spremembe, "da ohranimo suverenost".

Sem za mirne proteste, ki izražajo nezadovoljstvo in željo po spremembah. Nasprotujemo pa vandalizmu, saj so se nekatere organizirane skupine posluževale nedovoljenih sredstev. To ni sprejemljivo. Razumemo tudi nezadovoljstvo policistov.

Ljudmila Novak
Odzivi na predloge političnih sprememb