"Ne približujemo se levici," trdi Ljudmila Novak. Foto: BoBo
Kar bi privarčevali pri neizvedbi referenduma, lahko vložimo v obnovo cerkve, meni Novak. Foto: BoBo
NSi poziva SDS, naj umakne pobudo za referendum

Novak meni, da bi nekaj denarja še ostalo, porabili pa bi ga lahko za kadrovske okrepitve Arhiva RS in nakup potrebne opreme. Kot je dejala, nekateri raziskovalci namreč trdijo, da bo novela povzročila tehnično zapiranje arhivov, saj da Arhiv RS ne bo zmogel vsega dela.

Če bo kaj denarja še ostalo, pa predlaga, naj se ga nameni za obnovo cerkve sv. Mihaela na Barju.

Kot je dejala, se lahko gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki bi ga ministrstvo objavilo na spletnih straneh, objavi tudi po starem zakonu. A to bi pomenilo, da bo objavljenega manj gradiva, je opozorila. Dodala je še, da bi bilo po spremenjenem zakonu objavljeno vse gradivo, s tem da bi bili občutljivi osebni podatki anonimizirani.

"Ne želimo varovati sodelavcev SDV-ja"
Predsednica NSi-ja vztraja, da novela arhive bolj odpira, kot pa zapira. Poudarja tudi, da njihova želja ni, da bi varovali sodelavce SDV-ja, in da je treba v Sloveniji umiriti razmere, pogled pa usmeriti v prihodnost.
Tudi na ministrstvu za kulturo se strinjajo s predlogom, da bi bila sredstva za referendum raje usmerjena v digitalizacijo in tehnično opremljenost arhiva. Navajajo še, da bo ministrstvo v prihodnjem tednu predstavilo projekt sistematičnega odpiranja in objave obstoječega gradiva SDV. "Bistveno bolje je namreč, da se ob obstoječih možnostih, ki jih ponuja svetovni splet, kar na najbolj konkretni ravni omogoči dostopnost in odprtost gradiva," navajajo.

Zgodovinarka Tamara Griesser Pečar pa opozarja, da bo z novelo zakona onemogočen prikaz preganjanja Katoliške cerkve, saj novela kot občutljiv osebni podatek opredeljuje tudi versko pripadnost, Novak pa odgovarja, da bodo za raziskovalce še naprej na voljo tudi občutljivi osebni podatki, le da bodo morali dati prošnjo na arhivsko komisijo.

Na ugotovitev, da kljub temu teh podatkov ne bodo smeli javno uporabiti (denimo v knjigi), pa odgovarja, da v tem primeru obstaja javni interes. "Če arhivska komisija ugotovi, da je javni interes večji od varovanja občutljivih osebnih podatkov, potem to lahko odobri," je dodala Novak.

Njihova podpora noveli zakona tudi ne pomeni, da se NSi približuje levici ali podpira vlado, je dejala, "ampak gre za to, da smo se zavzeli za resnico in bolj odprte arhive".

NSi poziva SDS, naj umakne pobudo za referendum