Med drugim je odgovarjal na vprašanja poslancev glede informacij, da premier Janez Janša ni bil povabljen na inavguracijo konference o prihodnosti Evrope.

Počasi sem utrujen zaradi zgodb, ki se zakuhajo v slovenskih medijih in ki slepo verjamejo tujcem, pa nič slovenski vladi, je na vprašanje Eve Irgl (SDS), kaj je res glede vabila premierju Janši na slovesnost v Strasbourg ob otvoritvi konference o prihodnosti Evrope, odgovoril Logar.

V slovenskih medijih je v preteklih dneh zakrožila informacija, da Janša ni bil povabljen, ker naj tega ne bi želel eden izmed sopredsedujočih konference.

Kot je dejal Logar, je premier po nedolžnem padel v to razpravo, na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo.

Pismo, ki ga je državni sekretar Gašper Dovžan kot član izvršnega odbora konference naslovil na sopredsedujoče, je bilo poslano 23. aprila, ko se še niti ni vedelo, kakšen bo dnevni red otvoritvene slovesnosti konference, kdo bo nastopil in kakšna bo agenda socialnega vrha v Portu. Odločitev izvršilnega odbora konference je bila, da na otvoritveni slovesnosti z govori sodelujejo predstavniki Sveta EU-ja, Evropske komisije in Evropskega parlamenta, je dejal.

Kot je dodal Logar, so pismo dobile tri osebe: predstavnica portugalskega predsedstva Svetu EU-ja ter evropska komisarka Dubravka Šuica, ki ga nista dali v javnost, ter Guy de Verhofstadt. "Jasno lahko ugotovimo, kdo je to pismo dal ven," je dejal Logar.

Pozval je k zaupanju v vlado, saj bo po njegovem tudi ugled Slovenije v tujini manj trpel. Na vprašanje Andreja Rajha (SAB), zakaj Slovenija ni bila zastopana na ustrezni ravni, kar je bila po njegovem mnenju zamujena priložnost, pa je Logar opozoril, da bo priložnost zamujena, če bodo predstavniki opozicije obstruirali delo v okviru konference.

Na vprašanje Jožefa Horvata (NSi) glede namere Slovenije, da se pridruži Med7, je Logar potrdil, da naj bi bila Slovenija povabljena na jesensko zasedanje. Kot je dejal, mu je bilo to potrjeno v ponedeljek na Svetu EU-ja za zunanje zadeve. Vlada je sicer v torek tvitnila, da je Slovenija v zadnjih dneh pridobila odločilno podporo Francije, Španije in Grčije in bo jeseni prvič vabljena na srečanje oz. v članstvo v Med7. "To je dokončno priznanje, da smo pomorska država z lepim oknom v svet. In lepo darilo ob 30-letnici naše svobode in državnosti," so dodali.

S sodelovanjem v Med7 se povečuje politična teža v pogovorih z ostalimi članicami EU-ja, kar je po Logarjevih besedah zelo pomembno posebej prri razpravah v zvezi z izključnimi ekonomskimi conami v Jadranskem morju. Kot je dejal, s sodelovanjem v Med7 postajamo del razprave o mediteranski regiji, sedimo za isto mizo pri vprašanjih staleža rib, čistosti morja in ekoloških sprememb, projektov, kako se odzvati na ilegalne migrantske tokove, pa tudi, ko gre za vprašanje južnega partnerstva.

Na seji odbora, ki jo je zaradi nerešenega vprašanja razdelitve mest v delovnih telesih obstruirala poslanska skupina LMŠ, je minister tudi poudaril, da je v času turistične sezone ključnega pomena, da se cepljenim čim lažje omogoči prehod meje. To je redna tema bilateralnih sestankov in dogovarjanj s sosednjimi državami; z Madžarsko se je Slovenija že dogovorila, s Hrvaško so dogovori v sklepni fazi, v tem tednu pa potekajo ključni dogovori z Avstrijo in Italijo, je dejal Logar.