Meta Vesel Valentinčič obljublja socialno naravnan program, skrbi pa jo zadolženost občine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Meta Vesel Valentinčič obljublja socialno naravnan program, skrbi pa jo zadolženost občine. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Meta Vesel Valentinčič o zadolženosti Mestne občine Ljubljana
Karel Erjavec
Predsednik stranke Karel Erjavec je osebno naklonjen formuli usklajevanja 70/30, v imenu stranke pa se bo še naprej zavzemal za 80/20. Foto: MMC RTV SLO

Davčni vijak se privija najbolj na tiste, ki delajo in živijo od minulega dela. Za tiste, ki imajo velik kapital in profite, pa zakonodaja sploh ni prilagojena.

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec

DeSUS-ova kandidatka za ljubljansko županjo Meta Vesel Valentinčič je pravnica, ki je med drugim bila sekretarka na ministrstvu za zdravje in nekaterih drugih vladnih službah, trenutno pa opravlja delo pomočnice generalnega direktorja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.
Kot pravi, bo njena prva prioriteta "socialni moment življenja vseh občanov", nasprotuje referendumu o ljubljanskem prostorskem načrtu, trenutnega župana Zorana Jankoviča pa poziva, naj razkrije točne podatke o zadolženosti občine.
Za več vrtcev, zdravstvenih domov in dvigal v blokih
Ker se v DeSUS-u osredotočajo na socialo in kakovost življenja, pojasnjuje Veselova, bo glede na gostoto prebivalstva Ljubljane poskrbela za več zdravstvenih domov in dispanzerjev, predlaga ureditev enot vrtcev v pritličjih blokov, pa tudi financiranje vgradnje dvigal v vse večnadstropne stanovanjske stavbe. Zavzemala se bo za vabljenje tujih študentov k uku na ljubljanski univerzi, obstoječi štipendijski sklad pa bi preoblikovala v posojilni sklad, iz katerega bi kreditirali perspektivne študente. Ti bi posojilo začeli vračati ob začetku delovne dobe.
Vprašanje garažne hiše pod tržnico bi dala ponovno v presojo "neodvisni stroki", podjetništvo pa želi spodbujati predvsem s črpanjem evropskih sredstev, saj kot trdi, trenutna zadolženost občine sili k iskanju drugih virov.

Kritično do Jankovičevega županovanja, a vseeno proti referendumu
"Župan mora do konca mandata razkriti točne številke, koliko je občina zadolžena," poziva Veselova in trdi, da so številke "šokantne". Kritična je tudi do 9 milijonov evrov iz razpisa za Stožice, ki naj bi jih zaradi "napake, ki ni vrednega strokovnega pristopa", morali zdaj vrniti Evropski uniji.

Že sprejeti prostorski načrt pa po njenem mnenju ne bi smeli zavrniti z referendumom, saj da obstaja mnogo drugih načinov za popravke, denar za referendum pa se lahko prihrani. Prostorski načrt je bil sicer po njenem mnenju sprejet na nehigieničen in nedemokratičen način.

Koalicija še vedno neusklajena pri pokojninah
Na predstavitvi je sodeloval tudi predsednik stranke Karel Erjavec. Pojasnil je, da bo delovanje stranke na državni ravni o vprašanju pokojninske reforme bistveno vplivalo tudi na izzide lokalnih volitev. DeSUS zato še naprej nasprotuje formuli usklajevanja pokojnin: 60-odstotno usklajevanje s plačami in 40-odstotno usklajevanje z življenjskimi stroški, ki jo predlaga ministrstvo. Vztrajajo pri 80/20. Je pa Erjavec osebno naklonjen 70/30, zakona pa v parlamentarni obravnavi predvidoma ne bodo podprli, razen v primeru, da bi bil sprejet njihov amandma.

Erjavec: upokojencev ne bi smeli tako prizadeti
V DeSUS-u nasprotujejo tudi predlogu zamrznitve pokojnin: "Proračun za leto 2011/2012 je v velikih težavah, a zamrznitev pokojnin ga ne bo rešila," pojasnjuje Erjavec. Z zamrznitvijo pokojnin bi po njegovem mnenju še več upokojencev padlo pod prag revščine, kar bi prineslo dodatne stroške za socialno pomoč. "Zame je dostojna pokojnina tista, s katero si ostareli, ko ostane sam, lahko plača oskrbo v domu ostarelih," je še dodal. Dodatna sredstva bi morali po Erjavčevem mnenju poiskati v sferi sive ekonomije in davku na luksuz.

Naslednja priložnost za uskladitev okoli pokojninske reforme in morebitne zamrznitve pokojnin bo v torek, ko se bodo sešli vodje koalicijskih strank.

Meta Vesel Valentinčič o zadolženosti Mestne občine Ljubljana

Davčni vijak se privija najbolj na tiste, ki delajo in živijo od minulega dela. Za tiste, ki imajo velik kapital in profite, pa zakonodaja sploh ni prilagojena.

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec