Vlada bo predlog zakona kljub nesoglasjem s sindikati v kratkem poslala v DZ. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo predlog zakona kljub nesoglasjem s sindikati v kratkem poslala v DZ. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Semolič
Semolič je prepričan, da vlada njihove predloge podcenjuje. Foto: BoBo

Vlada bo 9. septembra, kot je že napovedala, predlog pokojninskega zakona posredovala v državni zbor. Pahor upa, da bo politična večina zakon podprla in da bo sprejet brez referenduma. Če pa referendum vendarle bo, ga bomo dobili, je napovedal po seji vlade. Meni namreč, da se bodo ljudje odločili za prihodnost, ne za preteklost.

Če bi ostali pri starem sistemu upokojevanja, se bo po premierjevih besedah zgodilo, da bodo pokojnine padale, obenem pa se bo še poslabševala socialna varnost zdajšnje generacije upokojencev. "Varnost aktivnega prebivalstva in tistih, ki na trg dela prihajajo, pa bo povsem nepredvidljiva," je dodal.

Reforma sicer, tako Pahor, ne bo odpravila vseh težav za vse večne čase, vendarle pa se bo prav na ta način ustavilo padanje pokojnin zdajšnjim upokojencem, obenem pa bo večja predvidljivost glede varnosti aktivnega prebivalstva. Premier ocenuje, da je predlog pokojninskega zakona relativno pravičen, pošten in socialno uravnotežen. Vlada se sicer po njegovih besedah tudi že komunikacijsko pripravlja na pojasnitev pokojninske reforme.

Semolič: Vlada želi le naše pritrjevanje
Pahorjeve napovedi medtem predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča ne presenečajo. "Retorika predsednika je znana in pričakovana. Izrazito podcenjuje pripombe sindikatov in opozorila, da so vladni predlogi krivični," je dejal. Vlada je, tako Semolič, že od samega začetka želela, da sindikati pritrjujejo njenim predlogom. Na tem področju je socialni dialog praktično zamrl, je poudaril.

Sledijo tudi novosti v zdravstvu
Pahor je dodal, da je vlada "z eno nogo" tudi v zdravstveni reformi, ki se je ni prestrašila kljub nesporazumom z zdravniki. Prav ta zaplet je zanje povod več za to, da se na najbolj resen in rigorozen način lotijo zdravstvenega sistema.

Obstoječ zdravstveni sistem namreč po njegovih besedah ni dober niti za bolnike niti za zdravstveno osebje, še manj pa za vzdržnost javnih financ. Vlada se bo priprave zakona o zdravstvenem varstvu lotila takoj, ko bosta premier in minister za zdravje Dorjan Marušič ocenila, da so dovolj blizu kompromisni rešitvi z zdravniki.