Družina Janković je zadovoljna: nasmehi so se po nedeljski zmagi Zorana Jankovića na lokalnih volitvah vrnili na njihove obraze. Foto: BoBo
Družina Janković je zadovoljna: nasmehi so se po nedeljski zmagi Zorana Jankovića na lokalnih volitvah vrnili na njihove obraze. Foto: BoBo

Na volitvah leta 2014 smo imeli isti program kot leta 2011, ko smo zmagali. Trdim, da je program PS-ja edini mogoč za izhod iz krize. Ne najboljši, ampak edini mogoč. To se bo videlo v kratkem. Če se ne bo v kratkem začel izvajati ta program, potem država nima svetle prihodnosti.

Zoran Janković po zmagi na lokalnih volitvah o reševanju države iz krize
Ivanka Janković verjame, da Zoran Janković ni naredil nobene napake, da bi podlegel kazni. ''O tem sem prepričana. Če pa je delal za dobrobit - je delal za dobrobit Ljubljane, ne za svojo,'' je dejala za MMC. Foto: MMC
Zoran Janković
Zmaga za Jankovića pomeni konec "negative" in začetek iskanja razvoja. Na fotografiji z vnukoma pred torto velikanko. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
Damjan Damjanovič bo, kot kaže, znova naskakoval županski stolček. Tokrat je bila Jankovićeva "mašinerija" močnejša. Foto: STA

Marsikdo, ki se danes ni upal pojaviti v moji družbi, se bo pojavil na naslednjih volitvah. Bistveno bomo močnejši.

Damjan Damjanovič
Tito, komunizem
V Ljubljani se je v nedeljo za hip "na oblast" vrnil tudi Josip Broz - Tito. Ekipa filma "Bomo svetovni prvaki" je namreč v središču prestolnice snemala film, ki se dogaja v letu 1971. Plakat Tita pa je bil izobešen na Filipovem dvorcu, blizu volilnega štaba Zorana Jankovića ... Foto: BoBo
Volilna oddaja Lokalne volitve 2014 - 2. del
Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani
Predvolilna oddaja Lokalne volitve 2014 - 1. del

Tokrat četrto zmago za ljubljanski županski stolček. Ker praga državnega zbora julija ni prestopil, je bilo prvo novinarsko vprašanje: Od kod spet zmaga? "To, kar smo delali v Ljubljani, je realna ocena. Dobro delo iz Ljubljane smo hoteli prenesti na državno raven, v državi tega niso sprejeli in je zame ta zgodba zaključena. A že takrat sem dejal, da bo Ljubljana pokazala drugo sliko," je svoje vedeževalske veščine izpostavil Janković, ki je po oktobrski "zmagi pomirjen in hvaležen, ker so mu Ljubljančani vrnili zaupanje v to, da se dobro delo ceni".

Ljubljana ceni dobro delo
"Ljubljana je pokazala, da se dobro delo ceni, v Ljubljani so videli in čutili tistih 1.540 projektov, in še novih 300. Čas je, da bi tudi v Sloveniji začeli spreminjati te odnose, saj ugotavljamo, da je povsod polno negativizma. Čas je, da začnemo ceniti tiste, ki svoje delo dobro opravljajo."

V Ljubljani ne padajo na floskule iz hišnih preiskav

Janković je verjel tisto, česar ni nihče - da bo imel večino tudi v mestnem svetu. "Ljubljančanke in Ljubljančane sem pozval - če želijo razvoj tudi v naprej, mora imeti tudi Lista Zorana Jankovića večino v mestnem svetu." "V Ljubljani čutijo," je nadaljeval, "kar je narejeno, niso padali na te floskule in parole, ki so jih sprožili v hišnih preiskavah in v kazenskih zadevah." "Ljubljančani - kot jaz - čakamo, da se stvar zapre na sodišču, ker je to edini prostor, kjer lahko dokazujem svojo nedolžnost," je komentiral postopke, ki tečejo proti njemu.

"Zmaga mu vrača zaupanje v pozitivo"
Janković se je, kot je v njegovi navadi, zahvalil tudi sodelavcem, še posebej tistim desetim, ki so bili v volilnem štabu. "Jaz sem na koncu bil samo za slikanje," se je pošalil. Dejal je, da mu zmaga vrača upanje v pozitivo in kaže, da se dobro delo zna ceniti, da se vidi tistih 1.540 projektov, ki so za ljudi, ne zato, da bi jih kdo kritiziral.

O nizki udeležbi niti besedice
Zmaga po njegovih besedah pomeni, da "bomo končno nehali govoriti o negativnosti, ampak bomo iskali tisto, kar razvija". Že v ponedeljek nadaljuje delo v svoji pisarni. Nizke volilne udeležbe Janković ni hotel komentirati oziroma je dejal, da je to vprašanje tako za tiste, ki so prišli, kot tiste, ki niso. Jankoviću je zmago voščil nekdanji predsednik Danilo Türk, Milana Kučana nismo opazili v sicer živahnem in prešerno razpoloženem Jankovićevem volilnem štabu.

Mama boljše napoveduje od plačanih agencij
Kljub nizki udeležbi je prepričljivo zmago Zorana Jankovića napovedala tudi njegova mati Ivanka Janković. "Dejala sem, da bo dobil 64 odstotkov," je dejala, medtem ko so agencije na vzporednih volitvah izmerile 63,8 odstotka podpore njenemu sinu.

Kateri župan ni ovaden?
"Zdaj bo obdelal tudi četrtne skupnosti, ki so pristojne za kanalizacijo; to je zelo pomembno, ker dolgo let ni bilo nič, zdaj pa se od enega pričakuje vse. Kdo drug sploh ni sposoben, da bi to izpeljal," je dejala. Menila je tudi, da bi "Slovenija danes drugače stala, če bi ostal v državni politiki". "Vse se vidi iz njegovega dela, on vedno vse naredi. Niso želeli, da bi on to vzel, on je deloholik in zna, česa drugi ne znajo. To je to." "Povejte, kateri župan ni ovaden?" pa 85-letna Ivanka odgovori na vprašanje o očitkih glede spornih poslov. Tisti, ki dela, dela tudi napake, meni, a verjame, da Zoran Janković ni naredil nobene napake, da bi dobil kazen. " O tem sem prepričana. Če pa je delal za dobrobit - je delal za dobrobit Ljubljane, in ne svojo," je sklenila Ivanka Janković v pogovoru za MMC.


Kot je razvidno iz neuradnih podatkov DVK-ja okoli polnoči, je Lista Zorana Jankovića dobila 22 mandatov v 45-članskem svetu. Po preštetih 50.680 glasovih, bo imel SDS sedem mandatov,
šest mandatov pa je osvojil SMC. Po tri mandate bosta imela NSi in ZL, v mestni svet pa sta se po trenutnih podatkih uvrstila še SD (dva mandata) in DeSUS (en mandat).
Zoranu Jankoviću bo verjetno uspelo obdržati absolutno večino v mestnem svetu, saj je Lista Zorana Jankovića po vzporednih volitvah Mediane prejela 49,1 odstotka. Jankovićeva lista je namreč na prejšnjih volitvah leta 2010 prejela dobrih 47 odstotkov, kar je že zadostovalo za 25 od 45 svetniških mest.

Slovencem je hotel dati boljšo prihodnost
Zorana podpira žena Mia: "Zame je on še vedno veliki zmagovalec. Ljudje so ga (na parlamentarnih volitvah) volili, da bi šli naprej. Danes mi povejte, a smo šli kam naprej? Mogoče so samo določeni odšli v Bruselj, ker imajo tam službo. Čas bo pokazal, da je bil program PS-ja zasnovan tako, da se Slovencem da nekaj boljšega, predvsem lepša prihodnost."

Na sodišču "lepijo dogodke", novinarji pa nagajamo
Glede zadev, ki so na sodišču, pa je dejala, da še vedno "lepijo dogodke". "Pustimo času čas. Vprašajte se tudi novinarji, kaj ste družini Janković naredili," je dejala v izjavi novinarjem in napovedala, da bosta oba z možem delala, dokler bosta zdržala.

Damjanovič ni bil pretirano razočaran
V volilnem štabu Damjana Damjanoviča pretiranega razočaranja ni bilo opaziti. Poraz kandidata je bil po vseh predvolilnih anketah pričakovan. Damjanovič, sicer prvi mož Slovenske filharmonije, je izrazil zadovoljstvo nad 22 odstotki glasov, ki jih je prejel, čeprav za seboj ni imel "takšne mašinerije kot Janković". Škoda je le, da se je na volišča odpravil precej majhen delež volivcev, zato je tudi župana izvolilo malo Ljubljančanov, je izpostavil.

Damjanovič ni končal politične poti
Poraženi kandidat, ki je javnosti znan tudi iz oddaj Slovenija ima talent in kot kulturni menedžer, puške v koruzo še ni vrgel. Napovedal je nadaljevanje udejstvovanja v politiki in možnost, da bo kandidiral tudi na naslednjih lokalnih volitvah. Gradil bo na lekcijah te kampanje, ki je bila precej skromna, in v naslednjo popeljal precej večjo ekipo. "Marsikdo, ki se danes ni upal pojaviti v moji družbi, se bo pojavil na naslednjih volitvah. Bistveno bomo močnejši," je izjavil po objavi volilnih izidov.

Desna koalicija ni zadostovala
Ti so sicer nedvomno pokazali, da tudi "koalicija proti samodrštvu" ni delovala. Tako je skupno podporo Damjanoviču SDS-a, NSi-ja in SLS-a označila stranka SLS. Poraženec je Jankoviću le čestital za "konkretno zmago", ga pozval k izpolnitvi obljub in izrazil upanje, da bodo občani pač zadovoljni s tem, kar imajo v Ljubljani.

Sam se veseli ponedeljka, ko bo odšel na svoje delovno mesto v Slovenski filharmoniji. "Pokazali smo, da obstajajo alternative. Verjamem, da so tudi drugi kulturni menedžerji, ki so z mano v tem cehu, ponosni name, da smo predstavili to, da delamo dobro in ustvarjamo za javno dobro," je izjavil.

NSi: Glas proti privilegijem
Tudi prisotni Damjanovičevi podporniki razočaranja niso kazali, prej je bilo razširjeno mnenje, da je to "glede na razmere" visok izid. Delila ga je Mojca Kucler Dolinar (NSi), ki je Damjanoviču čestitala za "dober boj". Njena skupina bo nadaljevala delo v mestnem svetu, kjer bo "glas proti privilegijem in za pravičnost", kot se je izrazila. Njeno politično izhodišče bo težavno, saj je Jankovićeva lista tik pred ponovnim prevzemom večine v mestnem svetu (po zadnjih neuradnih izidih DVK-ja). Volivce je zato pozvala, naj izkoristijo novo možnost spremljanja sej mestnega sveta prek elektronskih medijev in neposredno ocenijo, kako župan in vladajoča lista delujejo.

Župana izvolilo majhno število Ljubljančanov
Tudi Kucler Dolinarjeva je izpostavila zelo nizko volilno udeležbo. Župana je izvolilo "pravzaprav zelo majhno število Ljubljančanov", je izjavila. "Spremljali smo neenakovredno volilno kampanjo, iz dneva v dan so se pojavljale kršitve. V takih razmerah je zelo težko narediti neki preboj v tem kratkem času," je končala NSi-jevka.

Na volitvah leta 2014 smo imeli isti program kot leta 2011, ko smo zmagali. Trdim, da je program PS-ja edini mogoč za izhod iz krize. Ne najboljši, ampak edini mogoč. To se bo videlo v kratkem. Če se ne bo v kratkem začel izvajati ta program, potem država nima svetle prihodnosti.

Zoran Janković po zmagi na lokalnih volitvah o reševanju države iz krize

Marsikdo, ki se danes ni upal pojaviti v moji družbi, se bo pojavil na naslednjih volitvah. Bistveno bomo močnejši.

Damjan Damjanovič
Volilna oddaja Lokalne volitve 2014 - 2. del
Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev
Cerar o zapletih v Mariboru in izidih v Ljubljani
Predvolilna oddaja Lokalne volitve 2014 - 1. del