V 32 sindikatih opozarjajo na specifike poklicev, ki jih delavci ne morejo zanesljivo in brez večjega tveganja za svoje zdravje opravljati do 65. leta. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
V 32 sindikatih opozarjajo na specifike poklicev, ki jih delavci ne morejo zanesljivo in brez večjega tveganja za svoje zdravje opravljati do 65. leta. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Zdenko Lorber
Zdenko Lorber, predsednik sindikalne zveze Alternativa, opozarja, da sredstev, ki bi zagotovila izplačila poklicnih pokojnin, ni oziroma jih je premalo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Torkov shod pred ministrstvom za delo bo še eno opozorilo vladi, "naj skoraj 12 mesecev trajajoči socialni monolog zamenja z dialogom", sporočajo v sindikatih.

V iniciativo je povezanih 32 sindikatov, ki bodo s tokratnimi protesti ministru Ivanu Svetliku skušali sporočiti, da se s predlogom nove pokojninske zakonodaje ne strinjajo. "Če nam minister pravi, da je ta sistem dober, potem ta skupina sindikatov ministru pravi odločen ne!" je dejal predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber.

Od benificiranega dela do obveznega dodatnega zavarovanja
Sindikati opozarjajo, da smo že s pokojninsko zakonodajo iz leta 2000 prišli do sprememb, ki so določenim poklicem s spremembo sistema beneficiranih delovnih let v sistem obveznega dodatnega zavarovanja povzročile krivico. Po posameznih sindikatih tako opozarjajo, da bodo posledice sistema, ki delavce sili v delo do 65. leta, izjemno slabe.

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, tako pravi, da "policist pri 65 letih ne more nuditi državljanom take varnosti, kot jo upravičeno pričakujejo". Na novinarski konferenci so v iniciativi sindikatov opozorili, da "sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja ne deluje, kot bi moral". Povedali so še, da tega problema ne odpravlja niti novi predlog zakona, čeprav so nanj ministrstvo opozarjali.

Od obveznega dodatnega zavarovanja do delavcev brez pokojnin
Izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za socialno področje ter varnost in zdravje pri delu Lučka Böhm opozarja, da bodo prvi delavci pogoje za poklicno pokojnino izpolnili z začetkom prihajajočega leta, denarja zanje pa ne bo oziroma ga ne bo dovolj.

Delavci bodo kljub plačevanju obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja tako prisiljeni delati do starostne pokojnine. Ta pa bo po predlogu pokojninske zakonodaje premaknjena na 65. leto starosti. Povedala je še, da je danes v Sloveniji 41.000 zavarovancev v sistemu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Od delavcev brez zadostnih pokojnin do protesta
Böhmova še opozarja: "Socialni dialog je vedno alternativa konfliktu. Če vlada zavrača socialni dialog, je vlada izbrala konflikt." V sindikatih si zaostrovanja situacije ne želijo, povedali pa so, da se ne bodo ustavili pri protestnem shodu, če jih na ministrstvu še vedno ne bodo upoštevali.

V sredo bodo tako potekali protesti. Iz različnih smeri se bodo sindikati odpravili proti ministrstvu za delo na Kotnikovi 5. Tam se nameravajo zbrati na pločnikih okoli 10.30. Lorber, ki je dejal, da so se ves ta čas trudili voditi normalen socialni dialog, je dejal, da bo "število udeležencev protesta presenetilo vse".