Vlada spremembe pokojninskega sistema napoveduje že nekaj časa, v javnost je poslala tudi nekaj predlogov. Zadnjega med poletnimi počitnicami, na kar že letijo kritike. Foto: MMC RTV SLO
Vlada spremembe pokojninskega sistema napoveduje že nekaj časa, v javnost je poslala tudi nekaj predlogov. Zadnjega med poletnimi počitnicami, na kar že letijo kritike. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja
Tako sindikati kot delodajalci imajo do konca meseca čas, da podajo morebitne pripombe, a vlada jih bo upoštevala le, če bo ocenila, da je med socialnimi partnerji še mogoč dogovor. Foto: MMC RTV SLO

Pred dnevi je premier Borut Pahor skupaj z ministrom za delo Ivanom Svetlikom predstavil nov predlog pokojninske reforme, po katerem bi se delovna doba postopno podaljševala in izenačila za oba spola pri 65 letih. Za izračun pokojninske osnove bo po novem štelo 34 zaporednih najboljših let, prav tako pa želijo zaostriti nenamensko porabo sredstev, namenjenih za pokojninsko rento.

Pahor je prepričan, da je pokojninska reforma nujna, saj vse manj zaposlenih dela za vse več upokojencev, s čimer sistem "postaja vse bolj nepravičen in negotov". A soglasja socialnih partnerjev, predvsem sindikatov, vladi še vedno ni uspelo doseči. Sindikati so namreč prepričani, da "vlada tudi tokrat izstavlja račun za slabo stanje javnih financ delavcem" in da bodo očitno delali stari, iztrošeni ljudje, mladi pa bodo 'viseli' na zavodih za zaposlovanje.

Če bo takšen predlog vlada poslala v proceduro in potrditev državnemu zboru, se bodo sindikati obrnili na poslance, napovedujejo. Med njimi pa očitno tudi ni enotnega mnenja, kaj ta predlog prinaša.

DeSUS računa na spremembo besedila
Najbolj previdni pri napovedih so v DeSUS-u, kjer so za MMC zagotovili, da besedilo predloga reforme še ni končano, saj bodo v naslednjih dneh oddali svoje pripombe. Predsednik stranke Karl Erjavec je že večkrat poudaril, da želijo doseči 80-odstotno usklajevanje z rastjo plač in 20-odstotno usklajevanje z rastjo življenjskih stroškov. Ob pripravah dokončnega predloga pa sta za zdaj v igri različici s 60- in 70-odstotnim upoštevanjem rasti plač in 40- oziroma 30-odstotno rastjo življenskih stroškov.

LDS zanimajo izračuni
V LDS-u menijo, da je reforma pokojninskega sistema nujno potrebna in "boljše je, da se zgodi danes kot jutri", so nam zagotovili. Prav tako pričakujejo, da bodo socialni partnerji zmogli dogovor in da spremembe ne bodo odvisne predvsem od "arbitrarne" odločitve politike. Osnutek zakona bodo v stranki preučili, saj jih zanimajo izračuni finančnih posledic, tako za upokojence kot tudi za pokojninsko blagajno, nato pa se bodo odločili o podpori.

Zares upa na dogovor s sindikati
Tudi v Zaresu pokojninsko reformo, znotraj katere se načrtuje povišanje upokojitvene starosti oziroma delovne dobe, podpirajo in pojasnjujejo, da je ob demografskih smernicah jasno, da obstoječi sistem ne bo več vzdržen. Je pa po njihovem mnenju trenutno treba vse napore usmeriti v dogovor s socialnimi partnerji in pričakujejo, da bodo pogovori odprli možnost za morebitne spremembe pri nekaterih rešitvah v predlogu.

SDS: Povečati bi morali zaposlenost
Da je treba nujno nekaj spremeniti za vzdržnost pokojninskega sistema, se zavedajo tudi v SDS-u. A kot je povedala poslanka Alenka Jeraj, se bojijo, da se vlada vedno loteva stvari na napačnem koncu, saj nima smisla podaljševati delovne dobe za starejše, če imamo cel kup brezposelnih mladih. "Povečati bi zato morali zaposlenost. Vlada bi morala veliko več narediti pri ohranjanju delovnih mest in ustvarjanju novih," je dodala.

SLS: Nujna daljša javna razprava
V SLS-u odgovarjajo, do so že večkrat poudarili nujnost strukturnih reform, vključno s pokojninsko. A ministrstvo za delo je osnutek tako pomembnega zakona poslalo v javnost sredi počitnic, ko je ritem življenja upočasnjen, opozarjajo.

V stranki napovedujejo, da bodo osnutek zakona podrobno preučili, saj so ga že dali v obravnavo vsem pomembnejšim organom in pristojnim odborom. A kljub temu bi morala vlada javno razpravo podaljšati za vsaj dva meseca in uskladiti stališča socialnih partnerjev in političnih strank, so prepričani. Dodajajo, da se jim zdi zadnji osnutek vendarle boljši od prejšnjih, a glavni kriterij za upokojitev bi morala biti po njihovem mnenju delovna doba.

Vprašanja smo poslali tudi preostalim poslanskim skupinam, a na njihove odgovore še čakamo.