Minister za šolstvo in podpredsednik SD Igor Lukšič razume Pahorjevo odločitev. Foto: Reuters
Minister za šolstvo in podpredsednik SD Igor Lukšič razume Pahorjevo odločitev. Foto: Reuters
Člani odbora SD-ja Trebnje Pahorja sprašujejo o vzrokih Ruplovega imenovanja
Dimitrij Rupel

Občinskega odbora SD-ja Trebnje je Pahorja k odstopu pozval zaradi imenovanja Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca. Podpredsednik SD-ja Lukšič pravi, da je tak poziv povsem legitimna odločitev dela stranke.

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

"Mislim, da je stranka zadosti zrela, da bo znala v skladu z realno oceno situacije tudi reagirati," pravi. Poudarja pa, da gre pri tem za nerazumevanje zelo zahtevnih procesov, ki so pred vlado, in zlasti glavne odgovornosti, ki jo nosi predsednik vlade. Sam je prepričan, da se je Pahor za Ruplovo imenovanje odločil po premisleku, in s tega stališča to tudi podpira.

Odbor bo dobil pojasnila
Na vprašanje, kako komentira željo trebanjskega odbora po pojasnilih, ali stranka še stoji za predvolilnim programom, pa je Lukšič dejal, da so ta pojasnila vedno pripravljeni dati. "To ni bil nikoli problem. To nas še čaka," je zatrdil.

Člani stranke iz Trebnjega so Pahorju pred dnevi poslali pismo, v katerem ga prosijo za pojasnila, zakaj se je odločil Rupla imenovati na mesto v njegovem kabinetu. Ker odgovora niso dobili, so o tem obvestili javnost, Pahorja pa pozvali, naj odstopi s položaja predsednika stranke.

Kakšno je vaše mnenje o zahtevah lokalnega odbora SD-ja? Sodelujte v razpravi na forumu.

Pahorju člani priporočajo sodelovanje s Türkom
V pismu so člani SD-ja posebej izpostavili, da je bilo v preteklih letih mnogo ljudi, ki so Pahorja spremljali na poti vzpona in mu stali ob strani.

"Tudi, ko si v svoje vrste sprejel pobegle člane LDS-a, tudi ko si večino vladne ekipe in odgovornih ljudi na ministrstvih sestavil iz bivših članov LDS, ki so prestopali v razne stranke, nismo imeli pripomb, kajti verjeli smo v to, da je načelo strokovnosti pred načelom pripadnosti. Toda, ali je Dimitrij Rupel res tako strokoven, da je s svojo »beležko, v kateri so telefonske številke vseh svetovnih voditeljev«, res človek, brez katerega nobena slovenska vlada ne more? Predsednik države dr. Danilo Turk je pokazal svojo pokončno držo in rekel: ne. Tudi v njegovi beležki so telefonske številke, ki jih ti pogrešaš. Potrebno bi bilo sodelovati z njim," med drugim piše v pismu.

A. S.

Člani odbora SD-ja Trebnje Pahorja sprašujejo o vzrokih Ruplovega imenovanja