Lukšič je ob vprašanju, ali lahko SD zagrozi tudi z izstopom iz koalicije, zagotovil, da bo stranka delala v dobrobit Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lukšič je ob vprašanju, ali lahko SD zagrozi tudi z izstopom iz koalicije, zagotovil, da bo stranka delala v dobrobit Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mercator
Lukšič je spomnil, da je SD privolil v začetek prodaje enega velikega podjetja. Foto: MMC RTV SLO
SD nezadovoljen s koalicijo

Opozoril je na odnose v koaliciji, saj so bili, je pojasnil, koalicijski partnerji dogovorjeni, da se bodo v ponedeljek spet sestali, a do danes koalicijski vrh še ni bil sklican, je povedal.

"Vlada naj bi rebalans sprejemala v četrtek. Namesto, da bi se v ponedeljek pogovarjali o rebalansu proračuna in ga še dopolnili, bomo, kot je videti, spet postavljeni pred dejstvo," je pojasnil Lukšič. To po njegovih besedah spreminja vsa razmerja v koaliciji, saj jim "tovrstna manipulacija oz. improvizacija najmanj, kar je, ni všeč".

Opozoril je, da imajo koalicijsko vlado, in ne tehnične, "kot se nekateri obnašajo", prav tako to "ne more biti vlada samo ene stranke ali treh ljudi, ki se dogovarjajo med sabo glede ukrepov".

Lukšič: Bratuškova ima največjo odgovornost
Zato svari, da bo moral tisti, ki ruši vlado s tem, ko se ne drži dogovorov, prevzeti tudi posledice. Na vprašanje, kdo ruši vlado, je odgovoril, da je mandat za vodenje vlade dobila premierka Alenka Bratušek in je zato njena odgovornost največja, takoj zatem pa je navedel tiste, ki imajo "največjo moč" - v primeru proračuna torej finančni minister Uroš Čufer.

Vendar je ob vprašanju, ali lahko SD zagrozi tudi z izstopom iz koalicije, zagotovil, da bo stranka delala v dobrobit Slovenije.

SD: Ustaviti nove sezname podjetij za prodajo
Lukšič je še povedal, da podpora SD-ja prvemu privatizacijskemu svežnju ni gotova, danes so se spet pogovarjali o seznamu podjetij za prodajo, o načinu, kako je nastal in prišel na vlado ter kako "se ga poskuša po hitrem postopku sprejeti".

Spomnil je, da je SD privolil v začetek prodaje enega velikega podjetja. Mercator je v sklepni fazi za prodajo, podobno še eno podjetje in še NKBM, kar "je več, kot je SD pristal", je dejal. Poleg tega v stranki "slišijo, da se že pripravljajo novi seznami podjetij za prodajo, kar je treba ustaviti", je dodal.

Noben subjekt ne sme biti izvzet
Sicer pa je aktualen tudi predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je v javni razpravi. Lukšič je na novinarsko vprašanje o obdavčitvi cerkvenih nepremičnin izpostavil, da po mnenju SD-ja v zakonu ne sme biti izvzet noben subjekt.

Seja predsedstva je bila sicer namenjena pripravam na kongres stranke, ki bo 6. julija v Medvodah. Z visokim soglasjem so pripravili statut in program SD-ja, je povedal Lukšič, ki je zadovoljen, da je stranka po enem letu njegovega vodenja konsolidirana.

SD nezadovoljen s koalicijo